ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το κρυφό σχολειό

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

Ανάστατη η αγγλόφωνη Δεξιά! Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η ανάρτηση του Ανδρέα Παπαέλληνα προκάλεσε υπαρξιακό ταράκουλο στις ευαίσθητες ελληνικές ψυχές που βασανίστηκαν στα σκοτεινά μπουντρούμια του English School. Αθώα ελληνόπουλα και αγνές ελληνοπούλες που σύρθηκαν ύπουλα στο άντρο της μπουρζουαζίας. Τα λέει όμως καλύτερα ο νεαρός στη συγκλονιστική ανάρτησή του:

«″Η καταπίεση της Ελληνικής Γλώσσας στην Κύπρο″. Μια μικρή μελέτη του αείμνηστου Σάββα Παύλου η οποία με βοήθησε τα μέγιστα να προσδιορίσω και να αντιληφθώ σε βάθος αυτό που για εφτά χρόνια βίωσα και υπέφερα ως μαθητής της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας: Πολιτιστική Καταπίεση. Λίγο ή πολύ, έμμεσα ή άμεσα, όλοι οι Έλληνες της Κύπρου το βιώνουμε. Πολύ περισσότερο, όμως, το βιώνουν (χωρίς να έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν) τα χιλιάδες ελληνόπουλα που σύρονται –με απόφαση των γονιών τους– σε αγγλόφωνα σχολεία και υποβάλλονται με ύπουλο τρόπο, ″με το μαλακό″ συνήθως, σε μια διαδικασία αλλαγής της γλώσσας στην οποία σκέφτονται και εκφράζονται. (…) Έλληνες της Κύπρου, αντισταθείτε».

Σε αυτό το ηρωικό κάλεσμα αντίστασης δεν θα μπορούσε φυσικά να παραμείνει απαθής η ηγερία της αγγλόφωνης Δεξιάς και μούσα της στήλης Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον, η οποία, ως αλλοτριωμένη μεγαλοαστή και θύμα του γλωσσικού ιμπεριαλισμού των Άγγλων, ένιωσε να πνίγεται από τις τύψεις. «Είμαι μια Ελληνοπούλα που σαν μια Σουλιωτοπούλα αγαπώ με την καρδιά μου την πατρίδα τη γλυκιά μου. Κι αν ο εχθρός μας έρθει πάλι, με σκοπό να την προσβάλει, ΟΧΙ! δε θα τον αφήσω και θα του φωνάξω πίσω» είπε με τρεμάμενη φωνή προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στις κυρίες του καρέ.

Η Ιουλία ως γνωστόν δεν αναλώνεται σε συναισθηματισμούς. Είναι γυναίκα των πράξεων εξ ου και ανέλαβε αμέσως δράση. «Θα λειτουργήσουμε το Κρυφό Σχολειό» ανακοίνωσε με συνωμοτικό ύφος τα φιλόδοξα σχέδιά της στις φιλενάδες της. «Τουτέστιν;». «Τουτέστιν θα βρούμε τον κατάλληλο χώρο και η Ευγενία η Καλαμαρού, ως συνταξιούχος φιλόλογος, θα εμφυσήσει στις ψυχές των πολιτισμικά κακοποιημένων ελληνόπουλων τις αξίες και το κλέος της φυλής μας. Μαθητές μας θα είναι παιδιά που έχουν θητεύσει στον τόπο του μαρτυρίου, το χρυσοπληρωμένο English School».

Ο χώρος δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί. Το σπιτάκι του κηπουρού στην οικία της Καλαμαρούς κρίθηκε ιδανικό για να στεγάσει το πατριωτικό εγχείρημα. Έπειτα από ένα χέρι βάψιμο, κρεμάστηκε στον τοίχο μια ρεπλίκα του γνωστού πίνακα «Κρυφό σχολειό» του Νικόλαου Γύζη και τοποθετήθηκαν ωραιότατα vintage έπιπλα και ολόμαλλες φλοκάτες. Η Ευγενία υποδέχτηκε τους πρώτους μαθητές της με σιέλ ταγιέρ και απήγγειλε με πάθος: «Εγώ είμαι η Λένω Μπότσαρη, η αδερφή του Γιάννη, και ζωντανή δεν πιάνουμαι εις των Τουρκών τα χέρια». «Θρίαμβος!» ψιθύρισε εντυπωσιασμένη η Ιουλία και ζήτησε από τη Ρωσίδα να σερβίρει επειγόντως ούζα, «ένεκα η περίσταση».

«Όταν έχεις μια καλή ιδέα πρέπει να την εξελίσσεις» ανακοίνωσε στο καρέ η Ιουλία, παρασυρμένη από τον δημιουργικό της οίστρο. «Τουτέστιν;». «Τουτέστιν κοπέλες, αφού ρίξαμε γέφυρες στη νέα γενιά, γιατί να μην τις αξιοποιήσουμε; Μπορούμε επί παραδείγματι να εντάξουμε στην ύλη του Κρυφού Σχολειού και ειδικό μάθημα Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης». «Από την τρέχουσα επικαιρότητα βεβαίως βεβαίως» σχολίασε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού και χαμογέλασε πονηρά.

Στηρίζομαι στα 34 χρόνια της δημοσιογραφικής μου εμπειρίας για να μεταφέρω στους αναγνώστες μια αίσθηση έστω από το βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον έδειξε στις φίλες της. Δεν έχω όμως ψευδαισθήσεις. Το προεκλογικό φιλμάκι του υποψηφίου προέδρου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λεμεσού Βασίλη Δημητριάδη (και πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη παρακαλώ) ξεπερνά κάθε φαντασία. Πρόκειται για ένα μπιζουδάκι – φόρο τιμής στα κυπριώτικα σκετς που μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Απολαύστε υπεύθυνα!

Παραλιακός της Λεμεσού. Μια παρέα νέων παιδιών κάνει τάχαμου στρέτσινγκ. Πίσω τους είναι ένας κύριος με αθλητική περιβολή και ψαρά μαλλιά. Ρωτάει το ένα κορίτσι: «Μα έχουμεν εκλογές τον Ιούνιο;». Ακολουθεί ένας άβολος διάλογος, που το «Βουράτε Γειτόνοι» μπροστά του είναι Λάνθιμος. Λένε κάτι κουλά τα αγόρια για τη θέση του περιφερειάρχη («θέλει άθρωπον με όραμα, δουλευταράν τζιαι έντιμο») και πέφτει η επική ατάκα: «Τζιαι να κόφκει στράταν, αν θέλουμε να έχουμε σωστή ανάπτυξη».

Αφού έχουμε ακούσει τις πιο διασκεδαστικές ατάκες με το πιο σοβαρό ύφος από τα παιδιά, ξαφνικά βλέπουμε τον κύριο με τα ψαρά μαλλιά, το αντιανεμικό και το ανάποδα φορεμένο τζόκεϊ να μπαίνει στην παρέα τους και να λέει: «Να φέρουμε την ελπίδα στη Λεμεσό μας». Ενθουσιάζονται τα παιδιά, «πάμε λοιπόν να το τρέξουμε μαζί» λέει ο υποψήφιος, «Μαζί σου, Βασίλη» φωνάζουν τα παιδιά με τρελό κέφι και μετά ξεκινούν να τρέχουν, ενώ στην οθόνη πέφτει η κάρτα με το σλόγκαν «Υπάρχει ελπίδα στη Λεμεσό μας». «Πετά η Λεμεσός!» ήταν το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει η Ιουλία.

Οι κυρίες νόμιζαν ότι τα είχανε δει όλα. Πλην όμως σε αυτές τις εκλογές δεν έχουν θέση οι βαρύγδουπες δηλώσεις. Απόδειξη το δεύτερο (ερασιτεχνικό) βίντεο στα social media όπου η Αναστασία Γιούσεφ, αισθησιακή (sic) χορεύτρια της trash tv, λέει κουνώντας το πλούσιο στήθος της: «Είμαστε με τον υποψήφιο δήμαρχο Στροβόλου Χρίστο Τσίγκη. Θέλουμε τις ψήφους σας… αστεράκια μου». Μεσολάβησαν μερικά βασανιστικά δευτερόλεπτα σιωπής. «Άλαλα τα χείλη των χαρτοπαικτριών» σκέφτηκε η Ιουλία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση