ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χαμηλό βαρομετρικό

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά

«Παρακαλώ» πρόλαβα μόνο να πω κι ευθύς πέρασε στην επίθεση. «Μην τολμήσετε ν’ αφήσετε κάποιο υπονοούμενο για την Κυρία, με Κ κεφαλαίο, Ευφημία Παλαιολόγου Τσαμπά». «Με απειλείτε, κυρία μου;». «Σας προειδοποιώ!». «Και εγώ σας ερωτώ ευθέως: τι γύρευε η ξαδέλφη σας στην Αττική οδό με τον Τιμούρ Τακαϊσβίλι;». «Η δημοσιογραφία επιβεβαιώνει την ύπαρξή της, στηριζόμενη στη μεγάλη Δαρβινική αρχή της επιβίωσης του χυδαιοτέρου». «Αυτό όμως δεν είναι δικό σας…». «Οι βγαλμένες από τη ζωή αλήθειες του Όσκαρ Ουάιλντ είναι κτήμα όλων μας, αγαπητέ» είπε η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον και μου έκλεισε κατάμουτρα το τηλέφωνο.

Η στήλη αποστρέφεται τις ροζ ιστορίες, όμως εδώ μιλάμε για το talk of the town της αστικής Λευκωσίας. Όλα ξεκίνησαν όταν η Ευφημία Παλαιολόγου Τσαμπά εγκλωβίστηκε λόγω της χιονοθύελλας στην Αττική Οδό με έναν Γεωργιανό, γνωστό μούτρο της νύχτας. Η Ιουλία κινητοποίησε λυτούς και δεμένους για να επικοινωνήσει με τον Χρήστο Στυλιανίδη αλλά εις μάτην. «Απαιτώ να μιλήσω με τη Μαρέβα Μητσοτάκη!» ωρυόταν η χήρα, πλην όμως η Πινδάρου την αγνοούσε επιδεικτικά. Κι ας τραγουδούσε σπαρακτικά η εγκλωβισμένη ξαδέλφη το προφητικό σουξέ της Έλενας Πατρόκλου, «Εδώ πλανήτης γη, Εδώ πλανήτης γη, SOS, SOS, SOS».

Έπειτα από έξι ώρες άκαρπων προσπαθειών, κάποιος επιτέλους έδειξε τον ελέφαντα στο δωμάτιο. «Πώς βρέθηκε η Έφη με τον Γεωργιανό στην Αττική Οδό;» ρώτησε η Ευγενία η Καλαμαρού. «Ούτε η θεομηνία δεν κατάφερε να τη λογικέψει» ομολόγησε η Ιουλία, ενώ παρακολουθούσαν το δράμα των εγκλωβισμένων σε ζωντανή σύνδεση.

Τι χειρότερο μπορεί να συμβεί αλήθεια, όταν η Ευφημία ολοφύρεται πως δεν θα βγάλει τη νύχτα και ο Γεωργιανός απειλεί πως θα φροντίσει προσωπικά γι’ αυτό; Να παρακολουθεί άναυδο το καρέ την παρέμβαση μιας άλλης εγκλωβισμένης στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ. Η κυρία Κυριακή, η οποία σημειωτέον αποκαλούσε τον Κημήτρη «αγάπη μου», σ’ ένα γλαφυρό μονόλογο μάς ενημέρωσε ότι πήγε στην Αθήνα με τη φίλη της για να επισκεφθούν τον γέροντα Χρυσόστομο καθότι ασθενούσε. «Αυτό εννοούσαν προφανώς όταν έλεγαν ότι θα κάνουν το ΡΙΚ BBC» σχολίασε ειρωνικά η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού.

«Για να καταλάβουμε τι εστί BBC, ιδού τα πρόσωπα που φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή Προκλήσεις του ΡΙΚ, σύμφωνα με tweet του γνωστού δικηγόρου Χριστόφορου Χριστοφή: 06/12/2021 Υπουργός Εσωτερικών, 13/12/2021 Υπουργός Ενέργειας, 20/01/2021 Υπουργός Οικονομικών, 10/01/2022 Αβέρωφ Νεοφύτου, 20/01/2022 Υπουργός Εξωτερικών». Άλαλα τα χείλη των χαρτοπαικτριών…

Καθώς περνούσαν οι ώρες και οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό της Ευφημίας Παλαιολόγου Τσαμπά αποδεικνύονταν ατελέσφορες, η αγωνία των κυριών κορυφωνόταν. «Πείτε κάτι για να ευθυμήσωμεν λίγο, κοπέλες» ψέλλισε η Καλαμαρού, σε μια προσπάθεια να σπάσει η παγωμάρα. «Αυτή τη βδομάδα δεν υπάρχουν ευχάριστες ειδήσεις» της έκοψε τη φόρα η Ιουλία. «Και όμως υπάρχει τουλάχιστον μία» απάντησε η Κουλλίτσα Κυριακού, χαμογελώντας αινιγματικά.

«Τα ευχάριστα νέα είναι ότι η μικρή μας Κύπρος θα αναστατώσει την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, οδηγώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον κατήφορο με τρίτη ταχύτητα και χωρίς φρένα!» «Τουτέστιν;» ρώτησαν οι άλλες, ενώ κρέμονταν από τα χείλη της. «Τουτέστιν, ο Λευτέρης Χριστοφόρου εγκαταλείπει τις Βρυξέλλες για να αναλάβει ως εκπρόσωπος της Κύπρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την έδρα του θα καταλάβει η γυναίκα που σπούδασε τα απρόσιτα και έχει μέσα της τις κολώνες του Παρθενώνα και τον Σταυρό του Κυρίου». «Θα τους τρελάνει τους Ευρωπαίους η Ελένη Σταύρου» ενθουσιάστηκε η Ιουλία και για να υπογραμμίσει του λόγου το αληθές σιγοτραγούδησε τους αθάνατους στίχους του Τζιμάκου «Αχ Ευρώπη, εσύ μας μάρανες».

Λόγω του μνημόσυνου του Γρίβα, που ήταν επίκαιρο, οι κυρίες θυμήθηκαν την επίσης κορυφαία ανάρτηση της ελληνόψυχης θυγατέρας του πραξικοπηματία Σύρου, «Δεν είναι σάρκα ο ΔΙΓΕΝΗΣ για να τον φάει το χώμα είναι ιδέα Υψηλή! Αθάνατος !!!!! Ελλάδα - Κύπρος – Ένωσις. Η Κύπρος είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ - Η Μακεδονία είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ» (τα κεφαλαία και τα θαυμαστικά δικά της). «Επειδή πολλοί θυμήθηκαν τον Γρίβα τελευταία, δεν θα ήταν κακή ιδέα να διατυπώσουν δημόσια την άποψή τους γι’ αυτόν όσοι ενδιαφέρονται για τις προεδρικές εκλογές του 2023» σημείωσε με νόημα η Κουλλίτσα.

«Ο Γιώργος Παμπορίδης για παράδειγμα είπε στην Καθημερινή ότι το να κρατάμε ηρωοποιημένο τον ιδρυτή της ΕΟΚΑ Β΄ είναι τουλάχιστον εγκληματικό. Γιατί να μην ακούσουμε την άποψη του Αβέρωφ και του Χριστοδουλίδη;». «Μα τι νόημα έχει να σκαλίζουμε παλιές ιστορίες;» ψέλλισε η Ευγενία η Καλαμαρού. «Έχει νόημα για όποιους δεν φοβούνται τα χαμηλά βαρομετρικά της πολιτικής. Αλλά και για όσους από εμάς θέλουν να ξέρουν τι θα μας ξημερώσει η Ιστορία σ’ ένα χρόνο από τώρα» μουρμούρισε η Ιουλία, καθώς απαντούσε στην εξηκοστή όγδοη κλήση της εξαδέλφης Ευφημίας.

Δεν γνωρίζουμε ποιος αόρατος δάκτυλος κίνησε τα νήματα για να απεγκλωβισθεί η Ευφημία Παλαιολόγου Τσαμπά και ο Γεωργιανός συνοδός της Τιμούρ Τακαϊσβίλι από την παγωμένη κόλαση. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως το γεγονός γιορτάστηκε δεόντως με τσίπουρα και υπό τους ήχους των μεγάλων σουξέ της Γωγώς Τσαμπά ένεκα της εξ αγχιστείας συγγένειας. «Δε σου κάνω τον άγιο, αχ, αμάρτησα» τραγούδαγε παθιασμένα η Έφη στην αγκαλιά του ευσταλούς Τιμούρ μέσω Skype. «Το λέει πάντως η περδικούλα της» ομοφώνησε το καρέ, ενώ έπεφταν οι τίτλοι του happy end.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Τα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά: Τελευταία Ενημέρωση