ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιβάλλεται επιστροφή στους δύο ξένους

Η απόφαση για τέσσερεις ξένους στην πεντάδα έφερε τριγμούς στο κυπριακό μπάσκετ

Του Πανίκου Κωνσταντίνου

Λανθασμένη εκτιμούν την απόφαση των πλείστων σωματείων και της Ομοσπονδίας για τη συμμετοχή τεσσάρων ξένων στην πεντάδα -αντί τριών και ένας στον πάγκο που ίσχυε μέχρι πέρσι- άνθρωποι του μπάσκετ, που ο καθένας από το δικό του μετερίζι έγραψε τη δικιά του ιστορία. Όχι μόνο τη θεωρούν λανθασμένη, αλλά προχωρούν και ένα βήμα παρακάτω σημειώνοντας πως δε θα ωφελήσει σε τίποτα αυτή η αλλαγή και το κυριότερο, η γνώμη τους είναι πως ούτε και η μέχρι πέρσι υφιστάμενη δομή ήταν η πρέπουσα. Κάθετη θέση στο θέμα των τελευταίων ημερών πήραν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Κύπρου Τάκης Μιραλλάης, εκφράζοντας προσωπική εκτίμηση, και ο βετεράνος δημοσιογράφος και με παρουσία πέραν των πέντε δεκαετιών στα του αθλήματος Πέτρος Χατζηχριστοδούλου. Στην «Κ» μίλησε επίσης και ο πρώην πρόεδρος και νυν επίτιμος πρόεδρος της ΚΟΚ Τάκης Κληρίδης, ο οποίος ήταν περισσότερο εγκρατής στη θέση, λέγοντας πως οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται με σοφία και με μεγάλη προσοχή.

Τάκης Κληρίδης: Προσοχή σε κάθε αλλαγή

«Διερωτώμαι αν είμαι το αρμόδιο πρόσωπο να μιλήσω για αυτό το θέμα. Έφυγα από τον χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Δεν γνωρίζω ποιοι είναι υπέρ, ποιοι εναντίον ή αν κάποιοι σιωπούν. Σαν έμπειρος παράγοντας στον χώρο πριν από αρκετά χρόνια, έχω να πω ότι τέτοιες αλλαγές πρέπει να γίνονται με πολύ σοφία και να βγαίνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην επιφάνεια. Και ό,τι καλό είναι για τη μία ή την άλλη ομάδα, πρέπει να βλέπουμε το γενικό καλό. Επειδή αυτή η απόφαση είναι από τα σωματεία και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι δημιουργούμε Ακαδημίες που φτάνουν μέχρι την πρώτη ομάδα και δεν έχουν χώρο για να ανελιχθούν. Χρειάζεται πολύ προσοχή με τις διαφοροποιήσεις στο πρωτάθλημα, δεν γίνεται κάθε χρόνο να αλλάζουν οι κανονισμοί».

Τάκης Μιραλλάης: Δύο ξένοι και έλεγχος μπάτζετ

«Η θέση μου είναι πάγια εδώ και χρόνια και εξακολουθεί να είναι η ίδια. Κάποτε ήταν προβλέψεις, σήμερα το μπάσκετ βρίσκεται στο τέλμα. Είμαι ανελλιπώς στον χώρο και εκεί που οδεύαμε σε μια σωστή κατεύθυνση με δύο Κύπριους στην πεντάδα πάλι το αλλάξαμε. Με τον κανονισμό τέσσερεις ξένοι αλλά στην πεντάδα μόνο οι τρεις να έχουν δικαίωμα, ένα φτωχό σωματείο των πόσο ευρώ θα έφερνε παίκτη για να τον έχει στον πάγκο; Για να τον αλλάζει;

Επιμένω οι δύο ξένοι δεν έπρεπε να αυξηθούν και ούτε ωφέλησε πουθενά την καλαθόσφαιρα. Ακόμη, έπρεπε να υπάρχει και περιορισμός στους Κυπρο-ποιημένους.

Η κόκκινη γραμμή για μένα ήταν αυτό που έγινε πριν τρία χρόνια, ότι δηλαδή δύο Κύπριοι στο παρκέ και τρεις ξένοι. Ο τέταρτος δεν είχε αξία παρά μόνο για εκείνους που διεκδικούσαν κάτι στο πρωτάθλημα και είχαν λεφτά να επενδύουν. Άρα λέω η πιο ακραία κακή λύση ήταν αυτή με τρεις ξένους. Αλλά η πιο ορθή είναι οι δύο ξένοι. Και μάλιστα τολμώ να πω -και το είπα πολλές φορές πως πρέπει με κάποιο τρόπο να μπει έλεγχος των μπάτζετ. Είναι αυτό που θα ωφελήσει το μπάσκετ πιλοτικά, για να δοθούν ανάσες στη βάση, να δουλέψει η μηχανή παραγωγής και να παίξουν τα Kυπριόπουλα. Για μένα που γνωρίζω τα οικονομικά των σωματείων θα ήταν καλό μέχρι 80 με 120 χιλιάδες ευρώ -ανάλογα με το ποσό που θέλουν να επενδύσουν.

Δύο ξένους και με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ώθηση και ανάσες στα πλείστα σωματεία τα οποία φυτοζωούν και ξεκινούν με ξένους τους οποίους διώχνουν στη μέση της σεζόν ανάλογα με τα λεφτά που τους έμειναν και δε θέλουν να προχωρήσουν στα πλέι οφ λόγω οικονομικού.

Αυτά είναι ρεζίλεμα του μπάσκετ και δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Υπάρχει εδώ και περίπου 15, και δυστυχώς επιδεινώνεται αντί να μειώνεται. Η δική μου πρόταση είναι τα σωματεία να προχωρήσουν σε τομές. Ως εδώ και μη παρέκει. Δύο ξένους και φτάνει. Ή το πολύ τρεις ξένοι. Όχι όμως τέταρτος και να κάθεται στον πάγκο. Να κάνει τι;».

Πέτρος Χατζηχριστοδούλου: Δεν έχει μπάσκετ χωρίς Κύπριους

«Πιστεύω ότι πρέπει οι ομάδες να έχουν δύο ξένους στο ρόστερ τους, αν θέλουμε να δούμε ξανά κόσμο στα γήπεδα όπως ήταν παλιά. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν οι Κύπριοι καλαθοσφαιριστές να αγωνίζονται περισσότερο και να αναπτυχθούν. Ποτέ δεν είχαμε μεγάλες ευρωπαϊκές βλέψεις στις διοργανώσεις που μετέχουμε, μέχρι που μπορούμε να πάμε;

Λέω να φτιάξουμε το πρωτάθλημά μας και μετά δε θα είναι δύσκολο να κοιτάξουμε πιο ψηλά, αλλά να δουλέψουμε αξιοποιώντας επιτέλους την τεχνογνωσία της Ελλάδας που είναι παγκόσμια δύναμη στον χώρο. Τι θέλουμε δηλαδή με τους τέσσερεις ξένους; Παραπάνω θέαμα; Δεν είχαμε θέαμα όταν αγωνίζονταν δύο ξένοι στο πρωτάθλημά μας -και μάλιστα πολύ καλύτεροι από τους υφιστάμενους;

Πρέπει να γίνει κάτι με το μπάσκετ, διαλύθηκε το άθλημα, άμα δεν υπάρχει προοπτική για τον Κύπριο παίκτη, για ποιο λόγο να ασχοληθεί τότε;

Όταν οι ξένοι ήταν δύο στο πρωτάθλημα, ανέβηκε και το θέαμα, αλλά πιστεύει κάποιος ότι για παράδειγμα ο Καϊμακλιώτης ή ο Αη Δεμετίτης θα πάει στο γήπεδο για το θέαμα; Για τον φίλο του θα πάει, για τον γείτονά του, τον αδελφό κ.λπ. Καταληκτικά, θα σας πω ότι η Ιταλία, που ήταν μεγάλη δύναμη τις δεκαετίες 1970 και 1980, διαλύθηκε με τους πολλούς ξένους που είχε επιτραπεί στο πρωτάθλημά τους και σταμάτησε η ροή παικτών που είχαν στην εθνική τους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πανίκου Κωνσταντίνου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση