ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το real estate της Καϊλή, από το κελεπούρι στο Π. Ψυχικό έως την Πάρο

Ένα από πρώτα πράγματα που εντόπισε η Αρχή για το Ξέπλυμα ήταν μια εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων

Kathimerini.gr

Μαριάννα Κακαουνάκη

Μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση δωροδοκίας από το Κατάρ, η Αρχή για το Ξέπλυμα άρχισε αμέσως να αναζητά τα περιουσιακά στοιχεία της ίδιας, του συντρόφου, αλλά και μελών της οικογένειάς της. Ενα από πρώτα πράγματα που εντόπισαν ήταν μια εταιρεία με αντικείμενο την ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων. Η Εstate Aria properties συστάθηκε τέλη Νοεμβρίου, λίγες μόνον ημέρες πριν από τη σύλληψή της. Μέτοχοι είναι το ζευγάρι και διαχειρίστρια μια γυναίκα η οποία σπούδασε γεωπόνος στην Καλαμάτα και στη Μυτιλήνη, και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος σε διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Παρότι άνθρωποι του οικογενειακού της περιβάλλοντος που μίλησαν στην «Κ» δείχνουν να μην είχαν την παραμικρή ιδέα πως είχε κάποια επαγγελματική σχέση με την ευρωβουλευτή – ήδη από το 2017 συνδέεται επαγγελματικά με τη Μανταλένα Καϊλή, έχοντας συνιδρύσει τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Made Group. Ενας άνδρας που συμμετείχε πριν από μερικούς μήνες σε συνέδριο αγροτεχνολογίας που οργάνωσε η εν λόγω εταιρεία, θυμάται και τις δύο γυναίκες –συνιδρύτριες– να είναι εξίσου ενεργές και να συνεργάζονται άψογα.

Μετακόμισε από τη Σκουφά στην Aνοιξη, σε ιδιόκτητη μεζονέτα 250 τ.μ., την οποία πούλησε το 2018 έναντι 340.000 ευρώ σε ζευγάρι Κινέζων, στo πλαίσιo του προγράμματος για τη «χρυσή βίζα».

Εδρα της εταιρείας Εstate Aria properties είναι ένα διαμέρισμα στη Σκουφά. Σύμφωνα με έρευνα της «Κ», πρόκειται για διαμέρισμα ιδιοκτησίας Καϊλή το οποίο είχε αγοράσει τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν ακόμη εργαζόταν ως παρουσιάστρια στην τηλεόραση. Οταν πολιτεύτηκε το δήλωσε στο «πόθεν έσχες» της. Βρίσκεται στον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας, έχει εμβαδόν 44 τ.μ. και παλαιότερα διέμενε εκεί η ίδια. Κάποια στιγμή μετακόμισε στην Ανοιξη σε ιδιόκτητη μεζονέτα 250 τ.μ., την οποία όμως πούλησε το 2018 έναντι 340.000 ευρώ σε ζευγάρι Κινέζων, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη «χρυσή βίζα». Μετά την πώληση του ακινήτου, η Καϊλή, όποτε βρισκόταν στην Ελλάδα, έμενε στο διαμέρισμα στο Κολωνάκι μέχρι και τα τέλη Μαΐου 2019, οπότε αγόρασε ένα ακίνητο στην οδό Γιασεμιών 1 στο Παλαιό Ψυχικό. Πρόκειται για μεζονέτα (102 τ.μ.) με δώμα (66 τ.μ.), αποκλειστική χρήση ταράτσας (94,67 τ.μ. και θέση πάρκινγκ (40 τ.μ.) που αγόρασε για 270.000 ευρώ (και αντικειμενική αξία 669.937 ευρώ) σε πολυκατοικία που κατασκευάστηκε το 2007. Σύμφωνα με μηχανικό που είχε αναλάβει να εκδώσει μια σειρά πιστοποιητικών στο πλαίσιο της αγοραπωλησίας, η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή είναι λόγω θέσης (βρίσκεται στη συμβολή Γιασεμιών και Μαραθωνοδρόμων, παράδρομο της Κηφισιάς που έχει θόρυβο) αλλά και το γεγονός πως οι δύο πωλήτριες προσπαθούσαν να πουλήσουν το ακίνητο για χρόνια. Μεσίτης, πάντως, που είχε αναλάβει να πουλήσει άλλο ακίνητο στην ίδια πολυκατοικία εκτιμά πως η τιμή είναι χαμηλή και δεν ανταποκρίνεται στην αγορά εκείνης της περιόδου.

Η «επένδυση»

Οπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη εβδομάδα, η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι είχαν από κοινού προβεί σε τουλάχιστον μία αγορά ακινήτου τους τελευταίους μήνες. Οχι μέσω κάποιας εταιρείας αλλά στο όνομά τους. Στις 18 Μαρτίου του 2022 αγόρασαν ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο, συνολικής έκτασης 9 στρεμμάτων, στην Πάρο. Το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο είναι 300.000 ευρώ με αντικειμενική αξία 145.893 ευρώ στη θέση Βουνάλια, στα όρια του οικισμού Ιστερνίου. Το ακίνητο απέχει ένα χιλιόμετρο από τη θάλασσα, αλλά είναι «ψηλά», με θέα, και σύμφωνα με δικηγόρο που ειδικεύεται στα κτηματομεσιτικά του νησιού, η συγκεκριμένη περιοχή είναι αναπτυσσόμενη και τα ακίνητα εκεί θεωρούνται «φιλέτα».

Το συμβόλαιο συντάχθηκε από συμβολαιογράφο Αθηνών και στο γραφείο του προσήλθαν τόσο το ζεύγος Καϊλή – Τζόρτζι αλλά και εκπρόσωπος της πωλήτριας – μια εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων με έδρα την Αττική. Στο συμβόλαιο η Καϊλή δηλώνει «αρχιτέκτων-μηχανικός» και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι δηλώνει «διαπιστευμένος σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Το τίμημα εξοφλήθηκε με δύο τραπεζικές επιταγές (142.500 ευρώ εκάστη) ελληνικών τραπεζών και με ένα έμβασμα 15.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ακίνητο δεν ήταν ακόμη δηλωμένο στο «πόθεν έσχες» της κ. Καϊλή αφού αγοράστηκε εντός του τρέχοντος έτους.

Οπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη εβδομάδα, η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι είχαν από κοινού προβεί σε τουλάχιστον μία αγορά ακινήτου τους τελευταίους μήνες.

Επικοινωνήσαμε με τον εκπρόσωπο την εταιρείας που πούλησε το ακίνητο. Επιβεβαίωσε πως το ακίνητο είχε άδεια και μελέτη για εκμετάλλευση, η οποία όμως λήγει στο τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κ. Καϊλή μαζί με τον σύντροφό της βρέθηκαν ξανά στο νησί το περασμένο καλοκαίρι και σκόπευαν να ξεκινήσουν άμεσα μια καινούργια μελέτη για ανάπτυξη του εν λόγω ακινήτου με σκοπό την εμπορική του εκμετάλλευση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο έργο αυτό θα συμμετείχε –άγνωστο ακόμη με ποιον τρόπο και σε τι ποσοστό– και η αδελφή της, Μανταλένα Καϊλή. Είναι πιθανό γι’ αυτό τον σκοπό –την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της επένδυσης στην Πάρο– να προχώρησαν Καϊλή και Τζόρτζι στα τέλη Νοεμβρίου στη σύσταση της εταιρείας Εstate Aria properties.

Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, με το που συνελήφθη η Εύα Καϊλή διέταξε έρευνα για την περιουσιακή κατάσταση της ίδιας και της οικογένειάς της. Με αυτή τη γενική δέσμευση έστειλε ουσιαστικά σε τράπεζες και υποθηκοφυλακεία σε όλη την Ελλάδα την παραγγελία να εντοπιστούν όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, προκειμένου να διερευνηθούν ποια είναι αυτά που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες). Την Τετάρτη το βράδυ εξέδωσε την πρώτη ειδική διάταξη, με την οποία πλέον δεσμεύονται το ακίνητο της Πάρου και ο λογαριασμός από τον οποίο εκταμιεύθηκαν τα χρήματα για να αγοραστεί το οικόπεδο, αφού έκρινε πως η αγοραπωλησία έγινε μέσα στην «ύποπτη» περίοδο. Η έρευνά του συνεχίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X