ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 23/1 η απόφαση Αρείου Πάγου για τους 8 Τούρκους

Στο δικαστήριο αποφααστίστηκε ομόφωνα να μην εκδοθούν οι 4 αξιωματούχοι στην Τουρκία

Kathimerini.gr

Οριστικά στις 23 Ιανουαρίου θα «λυθεί» το ζήτημα της έκδοσης ή μη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στη γείτονα, καθώς τότε αναμένεται το Β΄ ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου να εκδώσει την απόφασή του. Επί της ουσίας, πρόκειται για τρεις ξεχωριστές αποφάσεις (σ.σ.: όσες και οι αιτήσεις που κρίθηκαν), για το ίδιο θέμα, που θα εκδοθούν από τρεις διαφορετικές συνθέσεις.

Σε εισαγγελικό επίπεδο, πάντως, υπάρχει «ομοφωνία», καθώς χθες και ο τρίτος εισαγγελικός λειτουργός, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, ζήτησε να μην εκδοθούν στην Τουρκία τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Αντίστοιχες εισηγήσεις έκαναν τις προηγούμενες ημέρες οι συνάδελφοί του Βασιλική Θεοδώρου και Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ως προς την έκδοση των υπόλοιπων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής υποστήριξε και αυτός ότι θα υπάρξει κίνδυνος για τη ζωή τους αν εκδοθούν στην Τουρκία, ενώ δεν υπάρχουν εχέγγυα ότι θα έχουν δίκαιη δίκη. «Η απόφαση του δικαστηρίου για μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο για να γλιτώσουν τη ζωή τους είναι μονόδρομος. Δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμα και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός, πού είναι;»

Ο κ. Παντελής επικαλέστηκε τις διατάξεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι «προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα.

Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο», ανέφερε επισημαίνοντας την ισχυρότατη πίεση που δέχονται Τούρκοι δικαστές. Ο κ. Παντελής αναφέρθηκε στην απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία οι Ελληνες πραξικοπηματίες καταδικάστηκαν σε θάνατο αλλά και στην υπόθεση των Ερυθρών Ταξιαρχιών, μέλη των οποίων διέφυγαν στη Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία.

Στις αβέβαιες συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία αναφέρθηκαν όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης. Μεταξύ αυτών και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, μέλος της κίνησης για τη μη έκδοση των «οκτώ». «Εχουμε οκτώ ικέτες ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμα έναν Ελληνα. Σώστε τους», είπε.

Στις τοποθετήσεις τους ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου οι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσαν ότι φοβούνται για τη ζωή τους αν επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς και ότι επέλεξαν την Ελλάδα επειδή «είναι μέλος της Ε.Ε. και δημοκρατική χώρα».

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αν θα είναι κατά της έκδοσης, η υπόθεση «κλείνει» οριστικά. Αν ταχθεί υπέρ της έκδοσης, τότε τον τελικό λόγο έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση