
Σοφία Σπίγγου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την υπόθεση των drones γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών πάνω από την Ακρόπολη με σκοπό τη διαφήμιση.
Συγκεκριμένα, με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αριστείδη Κορέα θα διεξαχθεί έρευνα με αφορμή και τη μηνυτήρια αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί διάφορες παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων και άλλες αξιόποινες πράξεις. Η έρευνα ανατέθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως.
Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για το διαφημιστικό drone show της εταιρείας αθλητικών υποδημάτων και ρουχισμού πάνω από το μνημείο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Αναφορικά με διαφήμιση εταιρείας αθλητικών ειδών στην οποία φέρεται να απεικονίζεται η Ακρόπολη, ανακοινώνεται ότι:
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού καταθέτουν εντός της ημέρας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας.
Επιπλέον το υπουργείο είναι σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να διερευνηθεί η τήρηση ή μη της διαδικασίας αδειοδότησης της υπερπτήσης drone, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
«Πλήρως αδειοδοτημένη δραστηριότητα»
Κύκλοι της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), πάντως, σχολίαζαν ότι η δραστηριότητα των drones στο Ζάππειο ήταν πλήρως αδειοδοτημένη και εξελίχθηκε εντός της προβλεπόμενης αποκλεισμένης περιοχής, σύμφωνα με την άδεια που είχε εκδοθεί πριν από λίγες ημέρες από την Υπηρεσία.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός, ούτε υπήρξε κίνδυνος για το κοινό, καθώς η πτώση των drones συνέβη εντός του καθορισμένου πεδίου πτήσης.
Τονίζεται δε, ότι επί του παρόντος, η ΑΠΑ διερευνά τα αίτια του περιστατικού, ωστόσο είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
Κατά τις ίδιες πηγές της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, αρκετά συχνά γίνονται τέτοιου είδους show. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, πρόκειται για light show δηλαδή για ένα σμήνος από drones με φώτα που δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, ως υποκατάστατο των πυροτεχνημάτων, διότι το αποτέλεσμα είναι πιο εντυπωσιακό.
Κύκλοι της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας καταλήγουν επισημαίνοντας πως η ΑΠΑ είχε ελέγξει πλήρως όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Στη χώρα μας υπάρχουν τρεις με τέσσερις εταιρείες, οι οποίες κάνουν τέτοια light shows με drones ακόμη και για γάμους και βαφτίσεις και η ΑΠΑ εκδίδει κάθε μήνα ένα σημαντικό αριθμό αδειών, οι οποίες βασίζονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Τι αίτημα της εταιρείας και η έγκριση για 380 ευρώ
Σύμφωνα με έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια», η εταιρεία DRNS Show Experience IKE υπέβαλε αίτημα για «παραχώρηση 200 τ.μ. εξωτερικού χώρου στο πλάι του Ζαππείου Μεγάρου στις 15 Μαΐου 2025, για τη διεξαγωγή drone show για λογαριασμό της εταιρείας Essence mediacom (https://www.essencemediacom.com/) σχετικά με την προώθηση προϊόντος της Adidas Hellas. (Σχετικό ΑΠ 495/28-4-25) (μίσθωμα 380,00 €)».
Στη συνέχεια του εγγράφου ακολουθεί η έγκριση του εν λόγω αιτήματος. Οπως αναφέρεται: «Το Δ.Σ. της Ε.Ο.& Κ. ομόφωνα αποφασίζει όπως εγκρίνει την παραχώρηση 200 τ.μ. εξωτερικού χώρου στο πλάι του Ζαππείου Μεγάρου στις 15 Μαΐου 2025 στην εταιρεία DRNS Show Experience IKE, για τη διεξαγωγή drone show για λογαριασμό της εταιρείας Essence mediacom σχετικά με την προώθηση προϊόντος της Adidas Hellas και εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο για την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού».
ΠΑΣΟΚ: Αναγκαία τα θεσμικά όρια και ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει λόγο για «μια ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της ανάγκης για ξεκάθαρα θεσμικά όρια και σεβασμό απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η εικόνα ενός γιγαντιαίου αθλητικού παπουτσιού να «πατά» την Ακρόπολη μέσω προβολής με drones, αποτελεί μια ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της ανάγκης για ξεκάθαρα θεσμικά όρια και σεβασμό απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η Ακρόπολη, παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού και της δημοκρατίας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ουδέτερο φόντο για εμπορικές χρήσεις ή «έξυπνα» διαφημιστικά ευρήματα. Ειδικά όταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εν λόγω δράση είτε πραγματοποιήθηκε χωρίς άδεια είτε εκμεταλλεύτηκε θεσμικά κενά και ελλιπή εποπτεία, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο και την ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού.
Η επιλογή του ΥΠΠΟ να αρνηθεί άδεια για τα γυρίσματα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο, καθιστά το ζήτημα ακόμα πιο επιτακτικό. Ποιο είναι τελικά το κριτήριο; Η εμπορική αξία του προϊόντος ή το πολιτιστικό αποτύπωμα του δημιουργού;
Ζητούμε:
-Αμεση και σαφή ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το αν δόθηκε άδεια για τη συγκεκριμένη δράση και από ποιον φορέα.
-Τη θεσμική θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων απέναντι στην άναρχη εμπορευματοποίησή τους.
-Διαφανή, ενιαία και αξιοκρατικά κριτήρια στην αξιολόγηση αιτημάτων για χρήση πολιτιστικών χώρων – χωρίς εξαιρέσεις και σκοπιμότητες.
Ο πολιτισμός δεν είναι εργαλείο branding. Είναι ζήτημα ταυτότητας, μνήμης και δημοκρατίας.
Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ κατά Μενδώνη
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η Κουμουνδούρου θέτει το ερώτημα «με ποιο κριτήριο έγινε η αποδοχή μίας τέτοιας πρότασης όταν τον περασμένο μήνα το υπ. Πολιτισμού δεν έδωσε άδεια στον Λάνθιμο».
«Η εικόνα μέσω σμήνους drones του αθλητικού παπουτσιού που “πατά” πάνω στην Ακρόπολη για διαφημιστικούς λόγους, αποτελεί προσβλητική εμπορευματοποίηση του πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.