ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ: Χώρα – καταφύγιο σε πραξικοπηματίες η Ελλάδα

Αφορμή ήταν η απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτιικών

Kathimerini.gr

Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών καλά κρατεί.

Την Τρίτη τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος με νέες δηλώσεις του, χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα – καταφύγιο για πραξικοπηματίες.

«Έχουμε πολλές φορές δηλώσει ότι καταδικάζουμε την άρνηση της Ελλάδας να επιστρέψει στη χώρα μας τους 8 προδότες πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου και την απελευθέρωση και την παροχή ασύλου σε έναν από αυτούς και ότι αναμέναμε από την ελληνική δικαιοσύνη να μην επαναλάβει αυτού του είδους τα λάθη με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις», είπε αρχικά ο Ακσόι και συνέχισε:

«Παρόλα αυτά, τις προηγούμενες μέρες μάθαμε ότι η Ελλάδα άφησε ελεύθερους και τους άλλους επτά φυγάδες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απελευθέρωση όλων των πραξικοπηματιών φυγάδων με μία διοικητική απόφαση που έχει σχέση με τη διαδικασία σύλληψής τους».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, «αυτή η εξέλιξη επιτρέπει στους πραξικοπηματίες να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ελλάδα. Έτσι, η Ελλάδα φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει καταστεί η χώρα που εξασφαλίζει ένα ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες».

«Μία χώρα που διατείνεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας», συνέχισε ο Ακσόι, «δεν είναι συμβατό ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με το δίκαιο της καλής γειτονίας να απελευθερώνει προδότες που επεχείρησαν να κάνουν πραξικόπημα σε μία γείτονα χώρα για την κατάλυση της δημοκρατίας της. Θα επιμείνουμε με αποφασιστικό τρόπο για την επιστροφή των πραξικοπηματιών προδοτών και την εκδίκασή τους στη χώρα μας».

Γκιούλ: Πολιτικά συμφέροντα απο την Ελλάδα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ κατηγόρησε την Αθήνα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κι ότι αγνόησε τα αλλεπάλληλα αιτήματα έκδοσης που είχε καταθέσει η Άγκυρα.

Υποστήριξε παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει χειριστεί την υπόθεση των οκτώ με γνώμονα τα πολιτικά συμφέροντά της, χωρίς να δώσει βάση στην νομική πτυχή του θέματος.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι, ο οποίος δήλωσε αιχμηρά ότι δεν είναι δυνατόν μια χώρα που αποκαλείται λίκνο της δημοκρατίας «να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο κ. Αξόι επισήμανε πως η Άγκυρα θα επιμείνει στην έκδοση των οκτώ, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να τους δικάσει στο έδαφός τους, ενώ άφησε κι αυτός υπονοούμενα για πολιτικές σκοπιμότητες από ελληνικής πλευράς.

Παρά την απουσία νέων απειλών για απαγωγές, στην Ελληνική Αστυνομία πάντως έχει σημάνει συναγερμός, λόγω των χθεσινών δηλώσεων του τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου Μποζντάγ για «πακετάρισμα» των οκτώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει την εντατικοποίηση των περιπολιών γύρω από το οίκημα ή τα δύο οικήματα όπου διαμένουν οι οκτώ, σε άγνωστη τοποθεσία.

Τα μέτρα ασφαλείας για την φύλαξη του καταφυγίου είναι ήδη δρακόντεια, με περίπου 90 άνδρες να υπηρετούν καθημερινά για αυτόν τον σκοπό, σε τρεις βάρδιες.

Μεταξύ άλλων, στην φύλαξη των στρατιωτικών είναι τοποθετημένοι «αόρατοι» πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δέκα σκοπευτές της Αστυνομίας που είναι ακροβολισμένοι γύρω από το καταφύγιο ή καταφύγια, 12 άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, 10 ένστολοι της ασφάλειας Αττικής, περιπολικά της άμεσης δράστης και περιπολίες της ΟΠΚΕ.

Οι οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την παρέλευση του 18μηνου από την έναρξη της κράτησής τους. Έχουν αιτηθεί άσυλο στην πατρίδα μας, ενώ ο Άρειος Πάγος έχει απαγορεύσει τελεσίδικα την έκδοσή τους στην πατρίδα τους λόγω φόβων ότι θα υποστούν βασανιστήρια και δεν θα έχουν δίκαιη δίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X