
Kathimerini.gr
Σταύρος Ιωαννίδης
Στόλο 14 σύγχρονων πυροσβεστικών αεροσκαφών DHC/CL 515 σχεδιάζει να δημιουργήσει η Αθήνα για να αντιμετωπίσει τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις χιλιάδες καταστροφικές πυρκαγιές που ξεσπούν κάθε χρόνο στην ελληνική Επικράτεια.
Ο στόλος θα αποτελείται από τα επτά DHC-515 που βρίσκονται υπό παραγγελία, οι παραδόσεις των οποίων αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2028 και την αναβάθμιση των επτά CL-415 στο επίπεδο 515, ώστε να υπάρχει ομοιογένεια στην υποστήριξη και τις επιχειρησιακές ικανότητες των αεροσκαφών. Παράλληλα, τουλάχιστον δύο από τα ελληνικά 515 θα ενταχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας RescEU και θα αναλαμβάνουν αποστολές και εκτός συνόρων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος προμήθειας και αναβάθμισης θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του ΑΙΓΙΣ.
Το 2028
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της De Havilland, η παραγωγή του πρώτου ελληνικού πυροσβεστικού αεροσκάφους νέας γενιάς DHC-515 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Σχεδιάζουμε να παραδώσουμε το πρώτο αεροσκάφος DHC-515 στις αρχές του 2028. Τα δομικά στοιχεία του πρώτου αεροσκάφους βρίσκονται ήδη σε παραγωγή στις εγκαταστάσεις της DHC στο Κάλγκαρι του Καναδά. Το πρώτο αεροσκάφος της γραμμής παραγωγής, θα παραδοθεί στην Ελλάδα» τονίζει στην «Κ» ο Ζαν-Φιλίπ Κοτέ.
Παράλληλα, διεξάγονται οι πτητικές δοκιμές και οι πιστοποιήσεις σε ένα CL-415 που ανήκει στη De Havilland και αναβαθμίστηκε σε 515. Οι δοκιμές αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η γραμμή παραγωγής θα αποδίδει ένα αεροσκάφος ανά έξι μήνες.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, τα DHC-515 θα διαθέτουν δεξαμενές 7.000 λίτρων, 15% μεγαλύτερες από τα CL-415, και χρόνο υδροληψίας μόλις 14 δευτερόλεπτα. Ο ανεφοδιασμός μπορεί να γίνει ακόμη και σε ταραγμένη θάλασσα με κυματισμό ύψους δύο μέτρων και ένταση ανέμου 5 μποφόρ, ενώ, χάρη στους ισχυρότερους κινητήρες τους, απαιτούν διαδρόμους όχι μεγαλύτερους των 600 μέτρων για να απογειωθούν και να προσγειωθούν.
Η De Havilland έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με ελληνικές εταιρείες, ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο σχετικά με το ενδεχόμενο βιομηχανικής συνεργασίας ή μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη σύμβαση για την προμήθεια των αεροσκαφών.
Δυσκολίες στην υποστήριξη
Στη δύναμη της πολεμικής αεροπορίας θα παραμείνουν και τα παλαιότερα CL-215 για όσα χρόνια ακόμη κρίνονται αξιόμαχα. Τα αεροσκάφη διαθέτουν σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) έως το 2028 ωστόσο, οι δυσκολίες στη συντήρησή τους και κυρίως στην εξεύρεση ανταλλακτικών για τα μηχανικά με΄ρη και τους κινητήρες, καθιστούν δύσκολη αποστολή τη διατήρηση τους σε υπηρεσία. Το κρίσιμο έργο της υποστήριξης και της αναβάθμισης του υφιστάμενου στόλου θα παρακολουθεί στενά και η κατασκευάστρια εταιρεία De Havilland, η οποία πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε τη δημιουργία ελληνικού παραρτήματος.
«Η DHC συνεργάζεται με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τον πάροχο που έχει αναλάβει τη συντήρηση τους, για να συνεχίσει να υποστηρίζει τα ελληνικά αεροσκάφη CL-215 και CL-415» αναφέρει σε δηλώσεις του στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της De Havilland, Ζαν-Φιλίπ Κοτέ. «Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε λύσεις υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης νέων τεχνικών επιλογών για τα αεροσκάφη, ώστε να αυξηθεί η διαθεσιμότητα και να διευκολυνθεί η συντήρηση. Επίσης, έχουμε σχεδιάσει αρκετές τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση της παλαιότητας του εξοπλισμού στα αεροσκάφη» συμπληρώνει.
Ο ρόλος της ΕΑΒ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχε το κλιμάκιο της καναδικής εταιρείας στην Αθήνα, εκτός από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την Πολεμική Αεροπορία, συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΕΑΒ. Η εταιρεία έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο ώστε να αναλάβει το έργο της αναβάθμισης των επτά CL-415 που ανήκουν στην 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης και επιχειρούν από τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αναβάθμιση κάθε CL-415 θα γίνεται όταν το αεροσκάφος μπαίνει για τη μεγάλη συντήρηση στο υπόστεγο. Οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως του κινητήρες, τα συστήματα ναυτιλίας και το πιλοτήριο, το οποίο μετατρέπεται σε «glass cockpit» με την τοποθέτηση ψηφιακών οθονών πολλαπλών χρήσεων και σύστημα νυχτερινής όρασης επί κάσκας ώστε τα αεροσκάφη να επιχειρούν και μετά τη δύση του ηλίου. Τα αναβαθμισμένα CL-415 και τα νέα DHC-515 θα αναλαμβάνουν και αποστολές έρευνας – διάσωσης.