ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα: «Είμαστε πιο έτοιμοι τώρα σε σύγκριση με το πρώτο κύμα»

«Η πιο χαμηλή θνητότητα πιθανόν να σχετίζεται με τη στρατηγική των τεστ που διενεργούνται», σημείωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

Kathimerini.gr

Στις προκλήσεις και στους κινδύνους του δεύτερου κύματος της πανδημίας όπως είναι οι συρροές σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και στη μέχρι τώρα καλή πορεία σε ό,τι αφορά τη μάχη με την COVID-19, αναφέρθηκαν οι πλέον αρμόδιοι και έγκριτοι επιστήμονες της χώρας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΚΠΑ και συντόνισε ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος. «Η κατάσταση με την COVID-19 και το επόμενο διάστημα θα κυλήσει όπως τώρα, άλλες στιγμές με εξάρσεις και άλλες στιγμές με σχετική ύφεση», εκτίμησε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σημειώνοντας ότι «έχουμε έναν ύπουλο εχθρό, αλλά είμαστε πιο έτοιμοι τώρα να τον αντιμετωπίσουμε σε σχέση με το πρώτο κύμα». Σε ό,τι δε αφορά την αναμενόμενη «διπλή επιδημία» γρίπης και κορωνοϊού, οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες. Οπως εκτιμά ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, αντιπρύτανης Αθανάσιος Τσακρής, λόγω της λήψης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό που θα έχουν αντίκτυπο και στη γρίπη, αλλά και στο ότι η ίδια η COVID-19 δεν θα αφήσει χώρο στη γρίπη.

Θνητότητα

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, αναλύοντας τα ευρωπαϊκά δεδομένα της δεύτερης φάσης της πανδημίας, ανέφερε ότι «δεν βλέπουμε το “κύμα θανάτου” της πρώτης φάσης της πανδημίας». Οπως επεσήμανε, ο ιός δεν φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με την πρώτη φάση, και η πιο χαμηλή θνητότητα πιθανόν να σχετίζεται με τη στρατηγική των τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό. Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι η θνητότητα λόγω κορωνοϊού κυμαίνεται από 0,5% έως 2% των κρουσμάτων, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να την εντοπίζουν στο 1,1%. Τα δε δεδομένα από τη συνολική θνησιμότητα στη χώρα μας (συνολικός αριθμός θανάτων από όλες τις αιτίες) συνεχίζουν να είναι σε επίπεδα ίδια με την προ της COVID-19 εποχή, που σημαίνει ότι οι θάνατοι λόγω του κορωνοϊού, αφενός δεν είναι πολλοί, αφετέρου δεν υποκαταγράφονται. Αντίθετα, σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας αυξημένος είναι αυτός ο δείκτης στην Ισπανία και στο Βέλγιο. Στο όριο των στόχων που έχουν θέσει οι διεθνείς οργανισμοί είναι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό εργαστηριακών ελέγχων: υπολογίζεται στο 2%-3%, όταν ο στόχος είναι να μην ξεπερνά το 5%, ποσοστό που άγγιξε πρόσφατα η Αττική.

Η χώρα μας φαίνεται –τουλάχιστον έως τώρα– να έχει σημαντικές επιτυχίες και σε ό,τι αφορά τη μάχη που δίνει μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείες με τον κορωνοϊό. Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου, στην Ελλάδα η θνητότητα των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ήταν με βάση τα δεδομένα της πρώτης φάσης της πανδημίας στο 30%, όταν την ίδια περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 67% και στο Σιάτλ των ΗΠΑ 71%-75%.
Σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου, ένας από τους λόγους της επιτυχίας είναι και το ότι οι ασθενείς στην Ελλάδα βρήκαν τη στιγμή που έπρεπε τη φροντίδα που χρειάζονταν, αφού το σύστημα δεν πιέστηκε. Αναφερόμενη στα ποσοστά του «Ευαγγελισμού», σημείωσε ότι η θνητότητα ασθενών με COVID-19 στις ΜΕΘ στην πρώτη φάση της πανδημίας ήταν 26%. Εξι στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» είχαν υποκείμενα νοσήματα με συχνότερα τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στον ρόλο των ταξιδιών και των συρροών στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα αναφέρθηκε η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου. Οπως είπε, τον Αύγουστο εντοπίστηκαν 904 κρούσματα και τον Σεπτέμβριο 632 με αναφορά πρόσφατου ταξιδιού στην Ελλάδα, ενώ το συγκεκριμένο δίμηνο καταγράφηκαν 127 συρροές με συνολικά 2.202 κρούσματα. Οι συρροές αφορούσαν κοινωνικά γεγονότα – είναι ενδεικτικό ότι δύο γάμοι στη Θεσσαλονίκη ευθύνονται για 55 και 50 κρούσματα έκαστος, σε επιχειρήσεις (26 συρροές και 650 κρούσματα) αλλά και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ) που αν και δεν είναι πολλές είναι οι πιο δύσκολες και επικίνδυνες. Τρεις συρροές σε ΜΦΗ προκάλεσαν 75, 42 και 25 κρούσματα με ποσοστό θνητότητας των ασθενών 36%, 12% και 20% αντίστοιχα.

Εμβολιαστική κάλυψη

Τέλος, στην ανάγκη διατήρησης της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στην περίοδο της πανδημίας αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι η περίοδος του lockdown επηρέασε την κάλυψη με εμβόλια του πληθυσμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου όπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των περιοριστικών μέτρων ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι της ιλαράς, μειώθηκε κατά 19,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ