ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φωτιά στα ΜΚΔ άναψε ο Στυλιανίδης

Από τα αστεία για τις σεφταλιές και τα χαλούμια μέχρι το αν οι Κύπριοι είναι Έλληνες, η υπουργοποίηση Στυλιανίδη σάρωσε το ελληνικό Twitter

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Από τα αστεία για τις σεφταλιές και τα χαλούμια μέχρι το αν οι Κύπριοι είναι Έλληνες, η υπουργοποίηση Στυλιανίδη σάρωσε το ελληνικό Twitter με ατάκες που καταδεικνύουν την έλλειψη κατανόησης της πολιτικής στην Κύπρο και στην Ελλάδα από την κοινή γνώμη της κάθε χώρας.

Πέραν της πολιτικής σημειολογίας και των επιμέρους αναλύσεων στην Κύπρο για την υπουργοποίηση Στυλιανίδη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ίδια η τοποθέτηση ενός εν ενεργεία Ελληνοκύπριου πολιτικού σε ένα νευραλγικό υπουργικό πόστο στην Ελλάδα δημιούργησε ένα κρεσέντο αντιδράσεων. Στο echo chamber του ελληνικού και κυπριακού Twitter γράφτηκαν πολλές ατάκες για τον Κύπριο πολιτικό με αρκετές εξ’ αυτών να δημιουργούν ένα ιδιαίτερο αντιφατικό σκηνικό ενδεικτικό δύο πολύ ενδιαφέροντων τάσεων στην καθημερινή διάδραση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου:

  • Την έλλειψη κατανόησης του πως δουλεύει το πολιτικό παιγνίδι σε κάθε χώρα και την εν γένει μη παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων, από την κοινή γνώμη. Με τους Ελλαδίτες να μην γνωρίζουν πολλά πέραν του.. Κυπριακού (σ.σ. όπως αυτοί το αντιλαμβάνονται) για την πολιτική στην Κύπρο και με τους Κύπριους να μην κατανοούν το πως δουλεύει, ενίοτε, η πολιτική στην Ελλάδα
  • Πως οι ταυτοτικοί πόλεμοι μεταξύ του «Ελλαδίτη» και του «Κυπραίου» παραμένουν ένα ισχυρό κριτήριο προσέγγισης μεταξύ των Ελλήνων από την Ελλάδα και των Ελλήνων, Κύπριων, στο νησί. Που πέραν ωστόσο των εθνοτικών και ταυτοτικών προεκτάσεων, επισυμβαίνουν περισσότερο στην βάση της πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας παρά στην ουσία των κοινών ή διαφοροποιημένων ποιοτικών χαρακτηριστικών μεταξύ Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων.

Η μεγάλη εικόνα

Η ανάλυση της μεγάλης πολιτικής εικόνας είναι προφανής: Οι πυργκαγιές του καλοκαιριού έπληξαν πολιτικά και επικοινωνιακά την διακυβέρνηση Μητσοτάκη και όσα ακολούθησαν του ανασχηματισμού και του πισωγυρίσματος ως προς την υπουργοποίηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Αποστολάκη, ενέτειναν την κρίση. Η υπουργοποίηση Στυλιανίδη ήρθε ως μια ενδιαφέρουσα λύση για τον Έλληνα πρωθυπουργό δεδομένης της επιτυχημένης πορείας του Ελληνοκύπριου Επιτρόπου. Το αν ο Στυλιανίδης θα αποτελέσει μια επιτυχημένη επιλογή αυτό θα κριθεί στην πορεία. Όπως επίσης και το αν η υπουργοποίησή του στην Ελλάδα θα καταστεί εφαλτήριο για περαιτέρω πολιτικές επιδιώξεις στην Κύπρο (διάβαζε προεδρικές εκλογές του 2023). Η ουσία ωστόσο εδράζεται στο γεγονός πως ο Στυλιανίδης –εξ’ ορισμού- είναι πολίτης, ελληνικής καταγωγής, από την Κύπρο, εξέλιξη που μετά την πολιτογράφησή του από την ελληνική κυβέρνηση τον καθιστά τον τρίτο Ελληνοκύπριο που αναλαμβάνει πολιτικό ρόλο στην Ελλάδα μετά τον Λουκή Ακρίτα και τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη.

Οι μεγάλες αντιφάσεις

Τις φωτιές άναψε στο ελληνικό Twitter o, γνωστός για τις αντιπολιτευόμενες θέσεις του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης με το τουίτ του που έγινε viral. 

Σωστό ή λάθος, το αντιπολιτευτικό πνεύμα σημείωσης πόντων της εν λόγω ανάρτησης έναντι της απόφασης Μητσοτάκη είναι προφανές. Η αντίδραση ωστόσο στο εν λόγω τουίτ ήρθε γρήγορα από Έλληνες και Κύπριους χρήστες που εστίασαν στο ζήτημα της ελληνικότητας των Κυπρίων και όχι φυσικά στην τεχνική διάσταση της υπουργοποίησης Στυλιανίδη: Ο νυν υπουργός έπρεπε να πολιτογραφηθεί Έλληνας πολίτης, ασχέτως της ελληνικής του καταγωγής. Στην Ελλάδα θεωρείται ομογενής μεν, αλλοδαπός δε. Και δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία πέραν τούτου.

Στον αντίποδα ο γνωστός για τις προβοκατόρικες θέσεις του, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, πήγε το ζήτημα της υπουργοποίησης Στυλιανίδη ένα βήμα παραπέρα με την ανάρτησή του που έγινε, εξίσου, viral.

Kαι κάπου εδώ, ένας τρίτος πόλος, σε Ελλάδα και Κύπρο, που κινείται δεξιότερα εντός ή εκτός ΝΔ και ΔΗΣΥ, ήρθε να υπενθυμίσει το κεντροαριστερό παρελθόν του Χρίστου Στυλιανίδη αναρτώντας φωτογραφίες του με Τούρκους αξιωματούχους και αναφέροντας τις σχέσεις του με στελέχη της ελληνικής Κεντροαριστεράς από την εποχή των διακυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη καθώς και την υπέρ της λύσης στο σχέδιο Ανάν στάση του. Έλληνας μεν, υπέρ της λύσης δε. Και ο πολιτικός... φούρπος συνεχίζεται.

Καταληκτικά

Η υπουργοποίηση Χρίστου Στυλιανίδη δεν ενεργοποιεί ούτε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, ούτε επαναφέρει την Ένωση στο προσκήνιο. Είναι η υπουργοποίηση ενός πρώην επιτυχημένου Ευρωπαίου Επιτρόπου, Ελληνοκύπριου, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην βάση της τιμητικής πολιτογράφησής του. Υπάρχουν ωστόσο ενδιαφέρουσες ουρές δεδομένης της ψυχροπολεμικής του σχέσης με το Προεδρικό αλλά και δεδομένων των όσων έχουν ακουστεί για το όνομά του στις προεδρικές εκλογές του 2023. Και φυσικά η μεγάλη πρόκληση του να πετύχει στο έργο του –από μια κοινή γνώμη στην Ελλάδα που πέραν των εθνοτικών ταυτοτήτων δεν συγχωρεί. Η ευγενής πάντως υπενθύμιση που πρέπει να τονιστεί σε κάθε περίπτωση είναι πως στην Κύπρο, των ελληνικής καταγωγής Ελληνοκυπρίων πολιτών, υπάρχουν και πολίτες μη ελληνικής καταγωγής. Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ο κ. Βαξεβάνης και ο κ. Μπογδάνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ