ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας στη συνάντηση Δένδια με Γιόχανσον

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Kathimerini.gr

Η ανάγκη να εφαρμόσει η Άγκυρα πλήρως την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας υπογραμμίστηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και το μεταναστευτικό – προσφυγικό Ίλβα Γιόχανσον, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης εξετάστηκε η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, καθώς και η εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε χώρες της Βορείου Αφρικής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ως προς την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθήσει τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες, καθώς και στη σημασία να υπάρχει ειδική ρήτρα για τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης στις συμφωνίες σύνδεσης της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρχει θετική προσέγγιση με τις χώρες, οι οποίες συνεργάζονται με την Ε.Ε., και αντίστοιχα ποινές για αυτές που δεν συνεργάζονται.

Ειδικότερα για την Τουρκία, κατά τις ίδιες πηγές, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Άγκυρα δεν δέχεται πλέον επιστροφές από την Ελλάδα, όπως υποχρεούται βάσει των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016, καθώς επίσης ότι το μεταναστευτικό αποτελεί για την γείτονα χώρα ένα ακόμα εργαλείο στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής. Επισημάνθηκε, δε, ότι η εφαρμογή της κοινής δήλωσης θα πρέπει να καλύπτει και τον Έβρο.

Παράλληλα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίστηκε ότι η Ελλάδα τηρεί ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση, καθώς είναι μια από τις λίγες πλέον χώρες που συνεχίζουν να είναι ανοικτές στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με τη γνωστή αιρεσιμότητα, καθώς και για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Επίσης, η ελληνική πλευρά υπενθύμισε ότι η χώρα μας δεν έχει εκφράσει την αντίθεση της στις μέχρι τώρα αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των αναγκών των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, αλλά υπογράμμισε παράλληλα ότι στο μέλλον θα πρέπει επίσης να δοθεί χρηματοδότηση και για τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία και τον Λίβανο.

Η ελληνική πλευρά επισήμανε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος στην ανάσχεση μεταναστευτικών κυμάτων, κάτι που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη η Ε.Ε. στο πλαίσιο των σχέσεων της με τη χώρα αυτή, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, έγινε ειδική μνεία στη Λιβύη, όπου τονίστηκε ότι η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη χώρα, δεν θα βελτιώσει μόνο την κατάσταση ασφαλείας, αλλά παράλληλα θα μειώσει τις δυνατότητες της Τουρκίας να ελέγχει ακόμα μία μεταναστευτική οδό προς την Ευρώπη.

Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης στη συνάντηση Μητσοτάκη – Γιόχανσον

Νωρίτερα, η κ. Γιόχανσον συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης, ώστε να μην μεταφέρεται όλη η ευθύνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος αποκλειστικά στα κράτη – μέλη πρώτης γραμμής.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Εξάλλου, το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με την κ. Γιόχανσον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση