ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ικανοποίηση Μέρκελ για την επίτευξη συμφωνίας με Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Eπίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή από τη Γερμανία στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών

Kathimerini.gr

Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση και την επίτευξη συμφωνίας για το μεταναστευτικό εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

«Χαίρομαι που οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες παρακολουθήσαμε πολύ στενά, τώρα έχουν ουσιαστικά τελειώσει και για το γεγονός ότι τώρα μπορούμε να αρχίσουμε τη δράση σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα το οποίο είχαμε προβλέψει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε χθες το βράδυ η κυρία Μέρκελ και διευκρίνισε ότι τις διαπραγματεύσεις διεξήγαγε για λογαριασμό του Βερολίνου το υπουργείο Εσωτερικών.

«Είναι καλό ότι καταλήξαμε σ' αυτό το θέμα σε ένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή από τη Γερμανία στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι καταγράφηκαν στο σύστημα Eurodac στη χώρα μας, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ελεονόρε Πέτερμαν.

«Τα υπουργεία Εσωτερικών έχουν συμφωνήσει και βρισκόμαστε ενώπιον της άμεσης ολοκλήρωσης. Εκκρεμεί μόνο μια τελική ανταλλαγή επιστολών. Εχουμε συμφωνήσει», δήλωσε η κ. Πέτερμαν. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε με δήλωσή του χθες το απόγευμα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει ανταλλαγή επιστολών των αρμόδιων υπουργών για θέματα Μετανάστευσης της Γερμανίας και της Ελλάδας, στις οποίες θα επισυνάπτεται διμερής «Διοικητική Διευθέτηση».

Στο πλαίσιο της Διοικητικής Διευθέτησης, η Γερμανία θα μπορεί να επιστρέψει εφεξής στην Ελλάδα κάθε ενήλικο υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος θα εντοπίζεται στα γερμανοαυστριακά σύνορα, εφόσον αυτός έχει αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου 2017 και μετά. Ο κ. Βίτσας σημειώνει πως η Γερμανία δεσμεύεται να ολοκληρώσει, μέχρι το τέλος του έτους, τις οικογενειακές επανενώσεις τις οποίες έχει κάνει ήδη αποδεκτές αλλά είχε ώς τώρα παγώσει (περί τις 2.000). Επίσης, να εξετάσει εντός διμήνου τις ήδη εκκρεμούσες αιτήσεις επανένωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση