ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κικίλιας: Θα εισηγηθώ καθολικό lockdown στην Αττική

Καθολικό lockdown στην Αττική θα εισηγηθεί ο υπουργός Υγείας, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι και σήμερα ανησυχητικά, τόνισε ο ίδιος το πρωί της Τρίτης, επιβεβαιώνοντας την «Κ».

Kathimerini.gr

Καθολικό lockdown στην Αττική θα εισηγηθεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι και σήμερα ανησυχητικά στον μεγαλύτερο νομό της χώρας.

Οι αναφορές του υπουργού Υγείας επιβεβαιώνουν το σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Κ».

Οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα εισέρχεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική, τόνισε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Open.

Παραθέτοντας τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.

«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», κυβερνητικές πηγές, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παρέπεμπαν για αποφάσεις μετά την Πέμπτη, χθες σημείωναν στην πως κάθε 24ωρο είναι κρίσιμο και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των δεδομένων.

Σταδιακή επικράτηση του βρετανικού στελέχους

Παράλληλα, ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο επικράτησης του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού στη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Εως και χθες είχαν ταυτοποιηθεί 397 κρούσματα του βρετανικού στελέχους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με αυτό που επικρατεί σήμερα οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι σταδιακά θα επικρατήσει στην κοινότητα.

Στα θετικά είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος φαίνεται να καλύπτεται από τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί. Αντίθετα, μικρότερη αποτελεσματικότητα φαίνεται να έχουν τα εμβόλια έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους, το οποίο επίσης έχει εντοπιστεί στη χώρα μας (έξι περιστατικά έως χθες σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα), γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τα οποία παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού είναι κατά 20% αυξημένες για το βρετανικό στέλεχος έναντι των υπόλοιπων στελεχών που κυκλοφορούν στην κοινότητα. «Η αυξημένη μεταδοτικότητα θα έχει ως συνέπεια το στέλεχος αυτό να επικρατήσει σταδιακά στην κοινότητα. Συνεπώς αναμένουμε αύξηση της συχνότητας της μετάλλαξης σε βάθος χρόνου», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνοντας ότι «αυτό το 20% δεν πρέπει να μας τρομάζει, γιατί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με καλύτερη προσήλωση στα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής». Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη φαίνεται να αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 15%, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τους ενηλίκους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το βρετανικό στέλεχος φαίνεται ότι καλύπτεται από τα τρία εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα μας. Οσον αφορά το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα, αλλά μειωμένη.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα ερευνών από το εμβόλιο της Moderna έδειξαν ότι παραμένει αποτελεσματικό έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους, αν και η απάντηση του ανοσοποιητικού δεν είναι πολύ έντονη. Το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται να παρέχει περιορισμένη προστασία έναντι της ήπιας λοίμωξης από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, γεγονός μάλιστα που οδήγησε τη Νότια Αφρική να αναστείλει το πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της COVID-19.

Στην Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, το εμβολιαστικό πρόγραμμα με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του SARS-CoV-2 δεν έχει επικρατήσει στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ίδια, όλες οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια προβλέπουν και προτρέχουν ώστε να είναι έτοιμες και για το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα εμβόλιο λόγω της εμφάνισης των μεταλλάξεων (είτε νέο είτε συμπληρωματικό). Διευκρίνισε δε ότι υπάρχει πλέον η τεχνογνωσία να αναπτυχθεί ένα νέο εμβόλιο σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα.

Εκτίναξη ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διενεργεί με την ομάδα του τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου, την τελευταία εβδομάδα «είδαμε μια εκτίναξη του ιικού φορτίου».

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου κλείσαμε με μια αύξηση 205% του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου σε σύγκριση με την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση 80% σε σύγκριση με την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Παρατηρήθηκε δηλαδή μια σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και για τις επόμενες έξι εβδομάδες και στη συνέχεια μια απότομη κλιμάκωση. Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί και το φθινόπωρο. Και τότε είχε σημειωθεί μια σταδιακή αύξηση και στη συνέχεια μια απότομη κορύφωση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση