ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα

Ψήφισαν χθες οι Έλληνες του εξωτερικού

Ανοιχτές από τις 7 το πρωί οι κάλπες στην επικράτεια προκειμένου οι Έλληνες εκλογείς να ψηφίσουν για τη νέα Βουλή. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων (δηλαδή όσοι γεννήθηκαν το 2006). Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι περίπου 9,8 εκατ. ψηφοφόροι, εκ των οποίων για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σχεδόν 400.000 νέοι εκλογείς. Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες που διαμένουν στην αλλοδαπή και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, χθες Σάββατο, στα εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες.

11:01 Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα ψηφίζουμε για μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στις 10:36 στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, στο 361ο εκλογικό τμήμα, Ολυμπιονικών 2 και Πλατεία Πολιτείας και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα ο πρωθυπουργός δήλωσε σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα για τους πολίτες. «Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον μας. Ψηφίζουμε για υψηλότερους μισθούς, για μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. «Ψηφίζουμε για καλύτερες δουλειές και ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα υγείας, για μια κοινωνία με μικρότερες ανισότητες», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

10:47 Τσίπρας: Η αλλαγή είναι σήμερα στα χέρια του λαού μας

Στο 14ο Εκλογικό Διαμέρισμα, στα δημοτικά σχολεία Αθηνών 27o & 30o στην οδό Χιλιανδαρίου 2-4 στην Κυψέλη, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Αμέσως μετά δήλωσε: «Καταρχάς να πω χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, στους Κωνσταντίνους, τις Κωνσταντίνες και τις Ελένες. Ας ελπίσουμε σήμερα το βράδυ να γιορτάζει μαζί τους και ο ελληνικός λαός, γιατί σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας. Οι πολίτες έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να γίνει πράξη το πλειοψηφικό αίτημα να αλλάξει πορεία η χώρα. Να αφήσουμε πίσω μια σκληρή, δύσκολη τετραετία ανισοτήτων, αδικίας, αισχροκέρδειας, εργασιακής ανασφάλειας, πλειστηριασμών, αναξιοπρέπειας για τους συνταξιούχους, στοχοποίησης για τους νέους ανθρώπους. Να αφήσουν πίσω τους μια κυβέρνηση αλαζονική που δεν νιώθει τις ανάγκες των πολλών και να ανοίξουν τον δρόμο για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μια κυβέρνηση η οποία θα έχει νέα πρόσωπα, κυρίως όμως νέο ήθος και ύφος διακυβέρνησης. Η αλλαγή είναι σήμερα στα χέρια του λαού μας».

 

10:27 Δημήτρης Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός την επόμενη μέρα

Στη γενέτειρα του, τη Λαμία, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 10 το πρωί, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Δ. Κουτσούμπας προσήλθε στο 152ο εκλογικό τμήμα της Λαμίας,στην πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία,συνοδευόμενο από κομματικά στελέχη της περιοχής.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ο κ.Κουτσούμπας αφού ευχήθηκε ” χρόνια πολλά για κάθε Κωνσταντίνο κάθε Κωνσταντίνα κάθε Ελένη, σ΄ όλη την Ελλάδα” τόνισε: ” Ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει όλα. Ειδικά την τελευταία δεκαετία τα έχει δει όλα. Πλέον έχει αποκτήσει μια μεγάλη, μια τεράστια πείρα.

Εμείς τον καλούμε σήμερα να έρθει να ψηφίσει, να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει δυναμώνοντας ενισχύοντας το ΚΚΕ που θα είναι η δύναμη για να είναι δυνατός ο ίδιος ο Ελληνικό λαός την επόμενη μέρα.

10:18 Νίκος Ανδρουλάκης: Να γυρίσουμε την πλάτη στην τοξικότητα

«Ήρθε η ώρα του κυριάρχου ελληνικού λαού» δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος ψήφισε στο 431ο εκλογικό τμήμα του σεισμόπληκτου Αρκαλοχωρίου, σε κοντέινερ, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής.

 

«Και τώρα ήρθε η ώρα του κυρίαρχου ελληνικού λαού. Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε. Δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα μειώσει τις ανισότητες. Με δημόσια παιδεία και υγεία με ίσες ευκαιρίες για όλους και βέβαια μια βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Καλώ τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στην τοξικότητα, να γυρίσουν την πλάτη στην διχόνοια, σε όσους περιφρονούν τα πραγματικά τους προβλήματα. Σε όσους τα κάνουν όλα μόνο για την εξουσία, είναι ικανοί να γίνουν ικέτες των ψήφων της Χρυσής Αυγής και από την άλλη να στήσουν ένα παρακράτος εις βάρος της δημοκρατίας. Ήρθα να ψήφίσω στο Αρκαλοχώρι για να δείξω την αποτυχία του επιτελικού κράτους δυο χρόνια μετά τον σεισμό», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

10:00 Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν υπάρχουν αδιέξοδα ιδίως στην πολιτική

«Μαγική στιγμή πίσω από το μπλέ παραβάν» χαρακτήρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης γραμματέας του ΜΕΡΑ25 την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

«Τα λαϊκά εισοδήματα είναι κάτω από το μισό από το σημείο που βρίσκονταν πριν 13 χρόνια. Σχεδόν ένα εκατομμύριο νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό. Έχουμε δεκάδες χιλιάδες νέους που εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας στα τουριστικά θέρετρα στους οποίους η εξουσία έχει στέρησει το δικαίωμα που άσκησα σήμερα εγώ. Πιστεύω ότι σήμερα η ελπίδα θα ευοδωθεί. Θα δώσει την θέση της σε κάτι πιο στέρεο. Η δημοκρατία είναι ατελής είναι κολοβή αλλά είναι ότι καλύτερο έχουμε. Θυσιάστηκαν γενιές γι αυτήν και πρέπει να την κάνουμε πραγματική» είπε στη σύντομη δήλωσε του στους δημοσιογράφους.

Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει σχέδιο Β μετά το αποτέλεσμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι στην ζωή και ιδίως στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

 

09:10 Ψήφος αποδήμων: Αθρόα συμμετοχή, άνω του 80% παντού – Ομαλά και στη Γερμανία

Σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που αναμένεται να ξεπεράσει το 80% παντού, προσήλθαν οι Ελληνες που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού να ψηφίσουν το Σάββατο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ομαλά διεξήχθη η ψηφοφορία και στη Γερμανία.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα, σε όλο τον κόσμο εκτός του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών -όπου λόγω της διαφοράς ώρας συνεχιζόταν έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) η διαδικασία- προσήλθαν και ψήφισαν 16.827 εκλογείς.

Επί 20.970 εγγεγραμμένων το ποσοστό συμμετοχής (πλην ΗΠΑ – Καναδά) ήταν στο 80,2%, δηλαδή απείχαν μόνο 4.143.

Παρότι ήταν μόλις η πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία στη χώρα της διαμονής του, η ψηφοφορία έλαβε χώρα χωρίς προβλήματα, ενώ κατά πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στους άνω των 22.800 εγγεγραμμένους που είχαν το Σάββατο δικαίωμα ψήφου σε 99 εκλογικά τμήματα του εξωτερικού έχουν προστεθεί περίπου 10.000 ακόμη που θα έχουν δυνατότητα να συμμετάσχουν στις προσεχείς εκλογές, αφού εγγράφηκαν μετά το κλείσιμο των καταλόγων για τη διαδικασία της 21ης Μαΐου.

Μεγάλη συμμετοχή και στη Γερμανία
Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή των εγγεγραμμένων εκλογέων ολοκληρώθηκε το Σάββατο η διαδικασία ψηφοφορίας των απόδημων Ελλήνων στη Γερμανία, τη χώρα με τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας. Για «γερό θεμέλιο ώστε αυτή η διαδικασία, η συμμετοχή, να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον», μίλησε η Ελληνίδα πρέσβυς στο Βερολίνο, Μάρα Μαρινάκη.

Στη Γερμανία λειτούργησαν 17 εκλογικά τμήματα σε 15 πόλεις για 3.326 εκλογείς, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να εντοπίζεται στο Βερολίνο, όπου οι εγγεγραμμένοι έφθασαν τους 679 και στο Μόναχο, με 627 εγγεγραμμένους.

Στο καινούργιο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας, στο «τετράγωνο των διπλωματών», προσήλθαν για να ψηφίσουν 568 εκλογείς, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα στα άλλα εκλογικά τμήματα της Γερμανίας, σε Μόναχο, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Κολωνία, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Ανόβερο, Ντόρτμουντ, Βούπερταλ, Δρέσδη, Λουντβιχσχάφεν.

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, η πρέσβυς κα Μαρινάκη δήλωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά και εξέφρασε την υπερηφάνειά της, «γιατί ήταν ένα τεράστιο στοίχημα για όλους μας, ενώ στη Γερμανία λειτούργησαν τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.

«Ηταν μια διαδικασία καινούργια για όλους», τόνισε η κυρία Μαρινάκη και χαρακτήρισε εντυπωσιακό «τον παλμό, τη μεγάλη διάθεση των ομογενών μας να μετάσχουν στις εκλογές».

Ενδεικτικά, στο Βερολίνο και στη Δρέσδη, όπως είπε, το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 80%. «Πιστεύω ότι έχουμε βάλει γερό θεμέλιο ώστε αυτή η συμμετοχή να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον, κατέληξε η κα Μαρινάκη. Πολύ ικανοποιητική ήταν και η συμμετοχή των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στην Κύπρο, σε ένα στοίχημα τόσο της ελληνικής πολιτείας όσο και των αποδήμων που φαίνεται να κερδήθηκε.

08:40 Ψήφος αποδήμων – Πάνω από 80% η συμμετοχή των Ελλήνων ψηφοφόρων στη Βρετανία

Από τους περίπου 170.000 Ελληνες, που ζουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά κατάφεραν να εγγράφουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 4.876 άτομα και τουλάχιστον τέσσερις στους πέντε μπόρεσαν και ψήφισαν το Σάββατο στις εθνικές εκλογές. Πρόκειται για τους περισσότερους Ελληνες του εξωτερικού, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτο αριθμό, που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα μέχρι 45 ετών. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία, ενώ αρκετοί ψήφισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Οπως επεσήμανε ο Ελληνας πρέσβης στο Λονδίνο, Ιωάννης Τσαούσης, «η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και στα 12 εκλογικά τμήματα που δημιουργήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς το πρωί. Στο Λονδίνο η διαδικασία κύλησε εξαιρετικά ομαλά, με το προσωπικό της πρεσβείας να βρίσκεται επί ποδός από την πρώτη στιγμή μέχρι αργά το βράδυ, βοηθώντας και δίνοντας οδηγίες σε όσους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το απόγευμα, όπως συνήθως συμβαίνει, άρχισε να προσέρχεται περισσότερος κόσμος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές και μικρές καθυστερήσεις.

Ο κόσμος πάντως έδειχνε να απολαμβάνει την ευκαιρία που του δόθηκε να ψηφίσει για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Ολοι σχεδόν δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι επεσήμαναν τη δυσκολία που αντιμετώπισαν για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Πάντως, όπως επεσήμαναν αρκετοί ψηφοφόροι, «έχει γίνει μια παρά πολύ καλή αρχή και είναι σχεδόν βέβαιο πως στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι ψηφοφόροι θα είναι πολύ περισσότεροι». Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού σχεδόν 10.000 επιπλέον άτομα, τα οποία θα έχουν δικαίωμα ψήφου στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή, η οποία υπολογίζεται στο 80%, αν και ο ακριβής αριθμός αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως την Κυριακή από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτή συνέβαλε και η ηλιόλουστη μέρα στη βρετανική πρωτεύουσα. Γι’ αυτό άλλωστε δεν ήταν λίγοι οι ψηφοφόροι που έφτασαν στα εκλογικά τμήματα με τις οικογένειες τους, ενώ κάποιοι πήραν μαζί τους ακόμη και τα κατοικίδια τους.

Οπως και στα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, χρησιμοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και συνεπώς οι ψηφοφόροι δεν έβαλαν σταυρό προτίμησης δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων.

Με το που έκλεισαν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμέτρησαν τους φακέλους χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα φτάσουν την Κυριακή αεροπορικώς στην Αθήνα και, με αστυνομική συνοδεία, θα καταλήξουν στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα γίνει και η καταμέτρηση των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Μετά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι εγγεγραμμένοι στα 12 εκλογικά τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ως εξής: Λονδίνο 3.858, Μπέρμιγχαμ 295, Εδιμβούργο 293, Λιντς 276 και Γλασκώβη 154.

 

08:30 Ψήφος αποδήμων: Ξεπέρασε το 90% η προσέλευση στην Κύπρο

Με ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 90% για τους ψηφοφόρους των εκλογών της Ελλάδας ολοκληρώθηκε στην Κύπρο το Σάββατο η ψηφοφορία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στα πέντε εκλογικά τμήματα που στήθηκαν σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο, από τις 07:00 μέχρι τις 19:00. Από τους συνολικά 1.462 εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν 1.340, ποσοστό που αναλογεί στο 91,6%.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας, ψήφισαν 397 από σύνολο 438 εκλογέων. Στο δεύτερο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας την ψήφο τους έδωσαν οι 438 από τους 474. Στη Λεμεσό, από σύνολο 255 εγγεγραμμένων, ψήφισαν οι 227. Ενώ στη Λάρνακα, από σύνολο 212, ψήφισαν οι 198. Τέλος, στην Πάφο, 80 από τους 83 εγγεγραμμένους ψήφισαν για τις εκλογές της Ελλάδας.

Ο Αντώνης Σαλαπάτας, Εφέτης εκπρόσωπος της Δικαστικής Αρχής Ελλάδος, υπεύθυνος για τα εκλογικά κέντρα Λεμεσού και Πάφου, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως τα εκλογικά τμήματα λειτούργησαν κανονικά και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα από το υλικό που έχει σταλεί από την Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σαλαπάτας σημείωσε πως η διαλογή θα γίνει στο Εφετείο Αθηνών. «Εμείς θα πάρουμε τους σάκους με τα ψηφοδέλτια και η διαλογή θα γίνει στο Εφετείο Αθηνών», είπε.

 

07:00 Άνοιξαν οι κάλπες – Αναλυτικός οδηγός για τους ψηφοφόρους

Ανοιχτές από τις 7 το πρωί οι κάλπες στην επικράτεια προκειμένου οι Έλληνες εκλογείς να ψηφίσουν για τη νέα Βουλή.

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι περίπου 9,8 εκατ. ψηφοφόροι, εκ των οποίων για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σχεδόν 400.000 νέοι εκλογείς. Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες που διαμένουν στην αλλοδαπή και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, χθες Σάββατο, στα εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων Επώνυμο και Ειδικός Εκλογικός Αριθμός. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.

Πώς γίνεται η αναγνώριση των εκλογέων
Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι αποδεκτά είναι και τα «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια που έχουν λήξει.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Κατά την αναγνώριση των εκλογέων, είναι πιθανό να διαπιστωθούν για ορισμένους εκλογείς ασυμφωνίες, εξαιτίας λαθών ή άλλων αιτιών, μεταξύ των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο και αυτών της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας.

Ειδικότερα:

α) Τα στοιχεία εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους να μην συμπίπτουν απόλυτα με τα στοιχεία της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει οι εκλογείς να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, που εκδίδεται από τον οικείο δήμαρχο ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει και να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους.

β) Γυναίκες εκλογείς που έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους, ενώ στο δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας φέρονται με το πατρικό τους επώνυμο ή και αντίστροφα, ή είχαν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους και αφού διαζεύχθηκαν, αντικατέστησαν το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, αλλάζοντας το επώνυμο του συζύγου τους με το επώνυμο του γένους τους, χωρίς να έχει γίνει σχετική διόρθωση των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο.

Στις περιπτώσεις αυτές η εξακρίβωση της πραγματικής ταυτότητας των εκλογέων είναι δυνατή με αντιπαραβολή των στοιχείων του εκλογικού καταλόγου και της αστυνομικής ταυτότητας, ώστε να μην απαιτείται προσκόμιση και άλλων αποδεικτικών εγγράφων. Εφόσον, όμως, και με την αντιπαραβολή των στοιχείων δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, οι γυναίκες εκλογείς πρέπει να είναι εφοδιασμένες με ανάλογο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου).

Ειδικός χώρος στα εκλογικά τμήματα για άτομα με αναπηρίες
Όσοι δεν μπορούν την παρατεταμένη αναμονή έξω από τα εκλογικά τμήματα, όπως έγκυες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κ.λπ., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό, απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν.

Για τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα προβλέπεται για πρώτη φορά η λειτουργία ειδικού χώρου υποδοχής, στο ισόγειο κάθε εκλογικού καταστήματος. Με την προσέλευση του εκλογέα στον χώρο, ενημερώνεται ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος στο οποίο ανήκει ο ψηφοφόρος και προσέρχεται εκεί έχοντας μαζί του όλα τα ψηφοδέλτια, και τον απαιτούμενο φάκελο. Εφόσον είναι αναγκαίο ο εκλογέας μπαίνει στο παραβάν μαζί με τον τυχόν συνοδό του αλλά και με τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Μετά την έξοδο του εκλογέα από το διαχωριστικό ψηφοφορίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παίρνει τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο που επέλεξε ο εκλογέας, τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη.

Σε ό,τι αφορά στον μέγιστο αριθμό σταυρών προτίμησης ισχύουν τα εξής: έως τέσσερις μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών και Α’ Θεσσαλονίκης. Έως τρεις σταυρούς σε Δυτικό Τομέα Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Β’ Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Λαρίσης. Έως δύο σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Χανίων. Έναν σταυρό βάζουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών Αργολίδος, Αρκαδίας, ‘Αρτης, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης, Φωκίδος, Χαλκιδικής και Χίου.

Οι κάλπες κλείνουν στις 7
Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα ενώ, σε όσα εκλογικά τμήματα υπάρχουν μέχρι εκείνη την ώρα ακόμη ουρές ψηφοφόρων, υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί η εκλογική διαδικασία για έως δύο ώρες.

Ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών και μετά την ολοκλήρωσή της κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ. Εν συνεχεία ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τους σταυρούς προτίμησης. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του πρώτου ασφαλούς και του τελικού αποτελέσματος, καθώς και της σταυροδοσίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν
1) ΣΥΡΙΖΑ
2) ΚΚΕ (μ-λ)
3) ΟΚΔΕ
4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ
5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
7) ΚΙΝΗΜΑ 21
8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
9) ΝΙΚΗ
10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
13) ΟΑΚΚΕ
14) Μ-Λ ΚΚΕ
15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
17) ΤΟΛΜΑ
18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ
20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
21) ΚΟΤΕΣ
22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
23) SOCIAL
24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
26) ΕΑΝ
27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Εκλογές 2023: Συνασπισμοί κομμάτων
1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι
1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ