ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπλίνκεν: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας

Η αντίδραση της Αγκυρας

Kathimerini.gr

Ως «συμφωνία που κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα» και δημιουργεί μια «ασπίδα προστασίας» της χώρας, περιέγραψε τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπεγράφη χθες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Αναφέρθηκε, επιπροσθέτως, στο γεγονός ότι η νέα MDCA «δημιουργεί ένα κέλυφος κάτω από το οποίο οι ΗΠΑ μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, στη βελτίωση όχι μόνο των αμυντικών εγκαταστάσεων της χώρας, αλλά και επίσης μέσα σε ένα ευρύτερο και γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο δημιουργείται και βελτιώνεται». Κατά τον κ. Δένδια, η συμφωνία μαζί με την ελληνογαλλική, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε, αλλά προωθεί τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κοινωνιών της περιοχής. Νωρίτερα, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, ο κ. Δένδιας τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία των αμοιβαίων εγγυήσεων, λέγοντας ότι «η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζει ένα casus belli, μια απειλή πολέμου αν ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και αντιμετωπίζει καθημερινές προκλήσεις».

Ο κ. Μπλίνκεν από την πλευρά του αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, μιλώντας για την επιλογή των ιδρυτών των ΗΠΑ να υιοθετήσουν τη δημοκρατία ως μορφή πολιτεύματος, κάνοντας αναφορά στην αναγωγή της στην Αρχαία Ελλάδα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία, περιγράφοντας την Ελλάδα και τις ΗΠΑ ως «αδελφές δημοκρατίες». Ως προς την MDCA, ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε ότι η ανανέωσή της «θα επιτρέψει στη συμφωνία να παραμείνει επ’ αόριστον εν ισχύι και επιτρέπει στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν και να επιχειρούν από πρόσθετες τοποθεσίες». Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την παρουσία στο Αφγανιστάν, ενώ σημείωσε ότι ευρύτερα η χώρα «υπήρξε πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και υπέρμαχος για τη δημοκρατία, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τους ισχυρούς διατλαντικούς δεσμούς που μας κάνουν όλους ισχυρότερους».

Τη συμφωνία υποδέχθηκε «με ικανοποίηση και αίσθημα ευθύνης» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μια ακτίνα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Και μάλιστα σε μια περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «μια επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών», πολύ περισσότερο, όπως είπε, «καθώς αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, του κ. Μπλίνκεν, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Αντίδραση Αγκυρας

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι δύο συμφωνίες Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία προκαλούν αντιδράσεις στην Αγκυρα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δίχως να κατονομάζει την ελληνογαλλική συμφωνία, σημείωσε ότι «ορισμένες χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να αποκτήσουν έναν ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο που ξεπερνάει το μπόι τους και τη δύναμή τους. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά». Ως προς τη νέα MDCA, στην Τουρκία παρατηρούν πως στη συμφωνία δεν έχει ενταχθεί κάποιο νησί στο Αιγαίο και παράλληλα διαπιστώνουν την αυξημένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία που θα υπάρχει στην Αλεξανδρούπολη και στο λιμάνι αυτής της πόλης, «σε απόσταση μόλις 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία», όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές. Επίσης, αναλυτές παρατηρούν πως θα μπορεί να ενδιαφέρει και την Αγκυρα το μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας.

• Κριτική στη συμφωνία άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται, η «ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της “Ελλάδας – προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου”, αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δύο ισότιμους εταίρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση