ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ερντογάν θέλει έρευνες και νοτίως της Κρήτης

Στην Αθήνα, παράλληλα με τις ραγδαίες εξελίξεις, η κυβέρνηση προχωρεί σε μια σειρά από διπλωματικές κινήσεις

Του Βασίλη Νέδου

Το ενδεχόμενο ερευνών για υδρογονάνθρακες σε όλη την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, τόσο ανατολικά όσο και νότια της Κρήτης, ανοίγουν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ αλ Σαράζ. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα πραγματοποιήσουν έρευνες και γεωτρήσεις στο έδαφος και στις ακτές της βορειοαφρικανικής χώρας, μετά μια συνάντηση η οποία έρχεται ως επιστέγασμα της οριστικής αναχαίτισης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που πλέον έχει υποχωρήσει αφήνοντας την κυβέρνηση Σαράζ να ελέγχει στιβαρά την Τρίπολη, αλλά και σημαντικό μέρος της δυτικής Λιβύης και της ευρύτερης Τριπολίτιδας. Είναι απολύτως σαφές στην Αθήνα ότι η συνολική κινητοποίηση της κυβέρνησης Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλεται στην ανατροπή των προγνωστικών του πολέμου στη Λιβύη, λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που παρείχε στις δυνάμεις του κ. Σαράζ η Άγκυρα.

Στην Αθήνα, παράλληλα με τις ραγδαίες εξελίξεις, η κυβέρνηση προχωρεί σε μια σειρά από διπλωματικές κινήσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πριν από δύο 24ωρα επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τη δημοσιοποίηση χαρτών για έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Ο εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ενδεικτικό της αξιολόγησης που κάνει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου στην τουρκική προκλητικότητα. «Γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Πέτσας, κάτι που αποτελεί, όπως έγινε και στην κρίση του Έβρου τον περασμένο Φεβρουάριο, κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως το θέμα της παραβατικότητας από πλευράς Άγκυρας θα το θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 18 Ιουνίου, αλλά και σε ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 του μηνός.

Στο Ισραήλ

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επισκεφθεί στις 15 Ιουνίου και το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Υπενθυμίζεται πως ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε προχθές την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης «έχει ήδη στείλει ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X