ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο παράγων Βόρεια Ελλάδα στην εξίσωση της κάλπης

Το επόμενο διάστημα στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ. σχεδιάζουν «απόβαση» στη Μακεδονία

Kathimerini.gr

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Η Μακεδονία θα βγάλει τον νικητή των εκλογών», λέει στην «Κ» με μία δόση ίσως υπερβολής, αλλά σαφώς και μεγάλη δόση αλήθειας, έμπειρο κομματικό στέλεχος ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων. Και πράγματι, με την «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών» ούτως ή άλλως «νωπή», ακόμα και αν οι εκλογές γίνουν Οκτώβριο, τα δύο μεγάλα κόμματα θα συγκρουστούν μετωπικά στη Βόρεια Ελλάδα με φόντο τη στάση τους για το Μακεδονικό. Δεν είναι τυχαίο πως το επόμενο διάστημα στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ. σχεδιάζουν «απόβαση» στη Μακεδονία. Το μεν κυβερνών κόμμα για να πείσει για τα θετικά οφέλη της συμφωνίας, η δε αξιωματική αντιπολίτευση για να κεφαλαιοποιήσει την «καθαρή» αρνητική στάση της.

Παρά το γεγονός πως είναι νωρίς, υπάρχουν καταγεγραμμένες τάσεις, που δείχνουν προς μία κατεύθυνση και ίσως αποτυπώνουν τα μελλούμενα. Συγκεκριμένα, το 53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει τη συμφωνία «καλή», σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse. Το ποσοστό αυτό όμως είναι ακριβώς ίδιο με τη συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος που είναι επίσης στο 53%. Το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 κρίνει αρνητικά τη συμφωνία. Από τα παραπάνω μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα πως η συμφωνία των Πρεσπών πιθανόν να «μπλοκάρει» ή να δυσκολέψει τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί βασικό στόχο του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια ώρα, αυστηρά σε Μακεδονία και Θράκη τα ποσοστά στην ερώτηση «πόσο καλή θεωρείται τη συμφωνία» είναι πιο χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Ενώ πανελλαδικά υπάρχει ένα 27% που θεωρεί καλή τη συμφωνία, στη Βόρεια Ελλάδα το ποσοστό αυτό πέφτει στο 20%, με την περίπτωση στατιστικού λάθους να είναι ωστόσο μεγάλη.

Αντίστοιχα πανελλαδικά, το 62% θεωρεί κακή τη συμφωνία, ποσοστό που στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνει στο 68%. Πρόκειται για δύο ποσοτικά στοιχεία που κάνουν το έργο του ΣΥΡΙΖΑ σε Μακεδονία και Θράκη ιδιαίτερα δύσκολο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη Βόρεια Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περίπου 5-6 μονάδες. Αν δηλαδή στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ ήταν στο 22,5%, στα βόρεια πέφτει στο 17,5%. Στο Μαξίμου, πάντως, θεωρούν πως το ποσοστό αυτό είναι μία καλή «βάση», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και με νωπή τη συμφωνία δεν κατακρημνίστηκε και πάνω σε αυτό το ποσοστό θα δουλέψουν το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. ξεκινά από πλεονεκτικότερη θέση. Τα ποσοστά που εναντιώνονται στη συμφωνία είναι μεγάλα στη Βόρεια Ελλάδα, αγγίζοντας το 70%, ενώ παρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως οι αρνητικοί έναντι της συμφωνίας συνιστούν ένα ιδιαίτερα συμπαγές κοινό που δεν αλλάζει θέση.

Η... ισοπαλία του 2015

Στην εξίσωση έχουν ενδιαφέρον και όσα καταγράφηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, προ Πρεσπών. Τότε το αποτέλεσμα ήταν ουσιαστικά ισοπαλία. Από τους 13 νομούς της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει τους επτά. Στον δε μέσον όρο, τα δύο κόμματα σχεδόν ήρθαν στα ίσα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 30,65% και η Ν.Δ. ποσοστό 31,11%.

Η Ν.Δ. είχε μεγάλη διαφορά σε Καστοριά και Σέρρες (8 και 6 μονάδες αντιστοίχως), αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ «σάρωσε» στην Α΄ Θεσσαλονίκης με 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά αλλά και στη Φλώρινα με 7.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση