ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πληγές και ανησυχία για τους μετασεισμούς στη Θεσσαλία

Η προχθεσινή δόνηση επιδείνωσε τη στατική κατάσταση των πληγέντων κτιρίων, αλλά δεν σταμάτησε τους ελέγχους.

Kathimerini.gr

Γιώργος Λιάλιος

Την παρέλευση 1-2 ημερών ώστε να ξεκαθαρίσει έτι περαιτέρω η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή περιμένουν οι επιστήμονες, προκειμένου να καταλήξουν για την πηγή προέλευσης του ισχυρού μετασεισμού, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης. Ανεξάρτητα, πάντως, με το αν ήταν μετασεισμός ή σεισμός σε άλλο ρήγμα, η δόνηση επιβάρυνε τις ήδη «λαβωμένες» κατασκευές στα σεισμόπληκτα χωριά του Τυρνάβου. Από τους ελέγχους, τα «κόκκινα» σπίτια έφθασαν χθες τα 520.

«Τα 5,9 Ρίχτερ δεν προήλθαν από μετατόπιση της σεισμικής ενέργειας σε άλλο ρήγμα, αλλά από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο, ενδεχομένως σε παρακλάδι του κύριου ρήγματος», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης. «Επομένως, πρόκειται για ισχυρό μετασεισμό. Είναι δεδομένο ότι η μετασεισμική δραστηριότητα θα είναι μακρά, τουλάχιστον για 4-5 μήνες, γι’ αυτό η καλύτερη λύση είναι η μετακίνηση των σεισμόπληκτων οικογενειών σε κοντέινερ». Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, εκτός από την περιοχή του Τυρνάβου, οι επιστήμονες παρακολουθούν την περίοδο αυτή και τον δυτικό Κορινθιακό. «Από τον Ιανουάριο έχουμε πλήθος μετασεισμών στην περιοχή αυτή. Τοποθετήσαμε επιπλέον σεισμογράφους για να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο».

Την ίδια άποψη για τα προχθεσινά 5,9 Ρίχτερ έχει και ο Μανώλης Σκορδύλης, σεισμολόγος στο ΑΠΘ. «Δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι μπορεί να συμβεί κάτι ισχυρότερο. Ούτε τα ρήγματα στην περιοχή αυτή μπορούν να δώσουν μεγαλύτερους σεισμούς ούτε οι διαστάσεις αυτού του ρήγματος είναι τέτοιες που να προκαλούν ανησυχία», λέει. «Ο χρόνος και ο μηχανισμός γένεσής του δείχνουν ότι πρόκειται για ισχυρό μετασεισμό».

Πιο επιφυλακτικός είναι ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Από την ανάλυση των προκαταρκτικών δορυφορικών δεδομένων παρατηρούμε ότι το ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό δεν εκτείνεται βορειότερα από το χωριό Βλαχόγιαννη. Ο δεύτερος σεισμός έγινε κοντά στο Αμούρι, που είναι βορειότερα. Αρα είναι πιθανό να έχει ενεργοποιηθεί ένα γειτονικό ρήγμα. Στη φύση δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα, αλλά η πιθανότητα να έχουμε έναν νέο μεγάλο σεισμό στην περιοχή είναι εξαιρετικά μικρή, περί το 3%».

Εν τω μεταξύ, η προχθεσινή δόνηση επιδείνωσε τη στατική κατάσταση των πληγέντων κτιρίων, αλλά δεν σταμάτησε τους ελέγχους. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, έως χθες το απόγευμα είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια. Από αυτές οι 841 αφορούν κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12. Οσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση. Τέλος, ελέγχθηκαν 64 σχολικές μονάδες, το Δικαστικό Μέγαρο, το νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΙΤΣΑΚ (Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών), οι ζημιές οφείλονται στην ανύπαρκτη αντισεισμική ενίσχυση των παλαιών κτιρίων (σε συνδυασμό, σε κάποιες περιοχές, με τα εδάφη), σημειώνοντας ότι ακόμη και στις σεισμόπληκτες περιοχές τα σπίτια που χτίστηκαν με σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς έχουν υποστεί μικρές ζημιές.

Με δεδομένη τη συνέχιση της μετασεισμικής δραστηριότητας, ανακοινώθηκε χθες ότι στο Δαμάρι και στο Μεσοχώρι θα τοποθετηθούν κοντέινερ για τους σεισμόπληκτους ως η ασφαλέστερη λύση. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τον Δήμο Τυρνάβου και τη Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς στη Λάρισα, καθώς και τον Δήμο Φαρκαδόνας στα Τρίκαλα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X