ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωγμές και προβληματισμό έβγαλε η κάλπη της αναθεώρησης για το ΣΥΡΙΖΑ

Το κεντρικό και αρχικό άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται (μόνο) από τη Βουλή

Newsroom Κ, Αθήνα

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Ρωγμές, αναταράξεις και προβληματισμό για την «επόμενη μέρα» προκαλεί στο κυβερνών κόμμα το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στελέχη «πρώτης γραμμής» οδήγησαν με την διαφοροποίησή τους σε απόρριψη από τη συνέχεια της διαδικασίας της πρότασης να αλλάξει το σώμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (παρέμεινε, ως γνωστόν, ως εκλεκτορικό Σώμα η Βουλή και απορρίφθηκε η ιδέα της άμεσης εκλογής από το λαό), ενώ διαρροές υπήρξαν και σε άλλα μέτωπα, που είχαν προβληθεί επικοινωνιακά με μεγάλη έμφαση από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι εκείνα τα οποία αφορούν τη θρησκευτική ιδιαιτερότητα, και την προστασία των ζώων, ενώ κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά το γεγονός ότι βουλευτές οι οποίοι συνδιαμορφώνουν τη σημερινή ετερόκλητη κυβερνώσα πλειοψηφία, άμεσα ή έμμεσα στήριξαν και την πρόταση της ΝΔ για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, το κεντρικό και αρχικό άρθρο (30) του Συντάγματος που προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται (μόνο) από τη Βουλή, παραμένει ως έχει στο ισχύον, αφού η πρόταση για άμεση εκλογή, μετά από πιθανές έξι αποτυχημένες ψηφοφορίες στη Βουλή –που είχε εισηγηθεί ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ με εμφατικό τρόπο, δεν συγκέντρωσε τον ελάχιστο αριθμό ψήφων, δηλαδή έστω 151, ώστε να περάσει στην επόμενη ψηφοφορία. Τα «όχι» σε αυτή την οερίπτωση ανήκουν στους Φωτεινή Βάκη (που είναι και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος), Ν. Φίλη, Ν. Κοτζιά, Στ. Κοντονή και Νίνα Κασιμάτη.

Την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ επί του άρθρου 3, μέσω της οποίας προβλήθηκε η ιδέα της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους καταψήφισε ο βουλευτής του κόμματος κ. Ι.Μιχελογιαννάκης, ενώ δήλωσαν «παρών» από το χώρο της πλειοψηφίας οι με υπουργικά καθήκοντα Ελενα Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, καθώς και οι Κ.Ζουράρις και Νίνα Κασιμάτη.

Οι διαρροές στο άρθρο 13 για τον πολιτικό όρκο, έχαν το αποτύπωμα του «όχι» της κυρίας Αικατερίνης Παπακώστα, και το χαρακτήρα «παρών» της κυρίας Ελενας Κουντουρά.

Οσον αφορά την πρόταση για θεσμοθέτηση δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που πολέμησαν και πολεμούν με ιδιαίτερη σφοδρότητα ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεχωρίζουν ασφαλώς οι διαφοροποιήσεις των Σπ. Δανέλλη, Ελενας Κουντουρά, Αικατερίνης Παπακώστα, Ι. Μιχελογιαννάκη –ψήφισαν θετικά επί της προτάσεως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των Ι. Δημαρά και Κ.Ζουράρι – δήλωσαν «παρών». από τον χώρο των ανεξάρτητων «ναι» στην πρόταση της ΝΔ είπαν οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Αμυράς, Γ.Μαυρωτάς, Κ.Κατσίκης, Ν. Νικολόπουλος, Αθ. Θεοχαρόπουλος, Σπ. Λυκούδης, Ι.Λαζαρίδης, Ι. Σαρίδης, και Γρ. Ψαριανός.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η μαζική άμεση ή έμμεση καταψήφιση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για «προστασία της άγριας ζωής, της ευζωΐας όλων των ζωικών ειδών και ιδίως καθιέρωσης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους», καθώς κατεγράφησαν 40 «όχι» και 48 «παρών» (Μεταξύ των αρνητικών ψήφων είναι και αρκετές υπουργικές, όπως των Ολγας Γεροβασίλη, Κ. Γαβρόγλου, Αλ. Φλαμπουράρη και των οικολόγων Τσιρώνη και Δημαρά. Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν μόλις 57 βουλευτές του κόμματος.

Πέραν τούτων, αν κάτι συζητήθηκε ιδιαίτερα στους διαδρόμους, ήταν η περίπτωση της κυρίας Κασιμάτη, δεδομένου ότι διαφοροποιείται σε πολλές από τις προτάσεις του κόμματος στο οποίο ανήκει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X