ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σημαντική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού

Στα θετικά στοιχεία προστίθενται η ποιότητα ζωής, οι υποδομές τηλεπικοινωνιών και οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού

Kathimerini.gr

Το σταθερό πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας, οι επιδόσεις της στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και οι πολιτικές της για την κλιματική αλλαγή αποτελούν στοιχεία που καθιστούν τη χώρα μας ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές. Οπως αναφέρει έρευνα της ΕΥ με τίτλο «ΕΥ Attractiveness Survey Ελλάδα 2020», το 65% των επενδυτών εκτιμά ότι η πολιτική σταθερότητα αποτελεί δυνατό σημείο της χώρας μας για την προσέλκυση επενδυτών, ενώ το 56% αποτιμά θετικά και τις επιδόσεις της σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που προκύπτει και από τον τεράστιο όγκο των επενδυτικών σχεδίων στον τομέα των ΑΠΕ.

Στα θετικά στοιχεία της Ελλάδας προστίθενται η ποιότητα ζωής, οι υποδομές τηλεπικοινωνιών και οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ σημαντικά βήματα πρέπει να κάνει για τη στήριξη της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της και την ανταγωνιστικότητά της. Επίσης, η χώρα μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση της φορολογίας, στη βελτίωση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και στην ενίσχυση της παιδείας και των δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία παρουσίασε πρόσφατα ο CEO της ΕΥ Ελλάδος Παναγιώτης Παπάζογλου σε διαδικτυακό συνέδριο της Capital Link, δύο στους τρεις επενδυτές, ήτοι το 67%, δηλώνουν ότι θα ήταν πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα, εάν αντιμετωπιστούν τα αρνητικά σημεία που εντοπίζουν οι επενδυτές.

Μάλιστα, το ποσοστό αυτό φθάνει στο 83% μεταξύ όσων επενδυτών είναι ήδη εγκατεστημένοι στην Ελλάδα. Επιπλέον, δύο στους τρεις επενδυτές (69%) αναμένουν περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της ως επενδυτικού προορισμού την επόμενη τριετία, ενώ το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η χώρα μας ακολουθεί σήμερα μία πολιτική για τις επενδύσεις, η οποία την καθιστά ελκυστική, αυξήθηκε από 50% πέρυσι στο 62% φέτος.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, 28% των ερωτωμένων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, ποσοστό που είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες όπου διεξήχθησαν παρόμοιες έρευνες.

Η βιομηχανία

Σημαντικά αυξημένη είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, με ποσοστό 26% από μόλις 9% ένα χρόνο πριν. Ωστόσο τα επενδυτικά σχέδια προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις που είναι ήδη εγκατεστημένες στην Ελλάδα, καθώς μεταξύ όσων δεν έχουν παρουσία στη χώρα, το ποσοστό περιορίζεται στο 5%. Με βάση τη διαπίστωση αυτή, ο κ. Παπάζογλου παρατήρησε ότι οι επενδυτές που ήδη έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από την πολιτεία ως πρεσβευτές, σε μια εκτεταμένη εκστρατεία επικοινωνίας η οποία θα προβάλει παγκοσμίως το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η εικόνα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού παραμένει θετική, παρά το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η πανδημία. Η Ελλάδα αύξησε κατά 69% τον αριθμό των ευρωπαϊκών άμεσων ξένων επενδύσεων που προσείλκυσε το 2019, απορροφώντας σε απόλυτους αριθμούς το 0,34% του συνόλου τους, ποσοστό που την κατατάσσει στην 29η θέση για το 2019 έναντι της 35ης το 2018.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ