ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα σκαριά επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μόσχα

Κατά τη συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ, στο Σότσι, συμφωνήθηκε πως Ελλάδα και Ρωσία πρέπει να ενισχύσουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις

Του Βασίλη Νέδου

Το ενδεχόμενο επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα εντός του 2021 συζήτησαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας Νίκος Δένδιας και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στο Σότσι. Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και συμφωνήθηκε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να εντείνουν τις οικονομικές σχέσεις τους. Επιπλέον, από την ελληνική πλευρά κατέστη σαφές ότι Ρώσοι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με «Σπούτνικ» μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα για τις θερινές διακοπές τους. Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας κατήγγειλε την τουρκική επιθετικότητα, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα προτίθεται να εργαστεί για τη σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας και Ε.Ε.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «ιστορικούς και πολυεπίπεδους» δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά διότι «έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και το γεγονός ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», αλλά και για την προσήλωση της Μόσχας «στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά το Κυπριακό».

Ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις νεοοθωμανικές βλέψεις της Άγκυρας, που εσχάτως έχουν ενοχλήσει και τη Μόσχα. «Η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως ο διάδοχος της οθωμανικής κληρονομιάς, αλλά και ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, μια πρακτική που δημιουργεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας. Ο υπουργός σημείωσε ότι «η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων», ενώ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Θα συνεχίσει να τονίζει, όμως, την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών που θα επιτρέψουν, σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση και μετά –σε δεύτερη φάση– την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας».

Ο κ. Λαβρόφ, από την πλευρά του, υπενθύμισε ότι πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των δύο υπουργών, επισημαίνοντας ότι οι τακτικές επαφές βοηθούν «να εξασφαλιστεί και να επιβεβαιωθεί ο φιλικός χαρακτήρας των ελληνορωσικών σχέσεων». Και εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον κ. Δένδια αλλά και «από το γεγονός ότι οι Ελληνες εταίροι είναι κατ’ αρχήν διατεθειμένοι να προωθήσουμε περαιτέρω τη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς». Ο κ. Λαβρόφ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση λέγοντας ότι «η Ρωσία, χωρίς υπερβολή, συνέβαλε ιδιαίτερα στην απόκτηση της ανεξαρτησίας από την Ελλάδα, συνέβαλε στη διαμόρφωση της κρατικής της υπόστασης».

Οι σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε.

Ως προς τις σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι δεν διέρχονται τους καλύτερους καιρούς. Και επισήμανε ότι «επιβεβαιώσαμε την ετοιμότητά μας για εποικοδομητικό διάλογο με την Ε.Ε., αλλά αποκλειστικά βάσει των αρχών της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και του υπολογισμού των συμφερόντων ο ένας του άλλου και όχι βάσει μονομερών παράνομων απαιτήσεων». Εκτίμησε ακόμα ότι συγκρούσεις και εντάσεις σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Συρία και Υπερκαυκασία «μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα επί των αρχών του διεθνούς δικαίου και χωρίς να επιτραπεί η αντιπαράθεση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ