ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Apple: Πώς μία φράση του Tim Cook κόστισε 490 εκατ. δολάρια

Ο τεχνολογικός γίγαντας μόλις συμφώνησε να πληρώσει 490 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του συμβιβασμού μιας ομαδικής αγωγής που υπέβαλαν οι μέτοχοι εναντίον της εταιρείας το 2019

Money Review

Ένα σχόλιο που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook πριν από χρόνια, κόστισε πολύ ακριβά στην εταιρεία.

Ο τεχνολογικός γίγαντας μόλις συμφώνησε να πληρώσει 490 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του συμβιβασμού μιας ομαδικής αγωγής που υπέβαλαν οι μέτοχοι εναντίον της εταιρείας το 2019.

Ασφαλώς, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα κέρδη που βγάζει η Apple σε περίπου 2 ημέρες, καθώς η εταιρεία έχει καθαρά κέρδη 97 δισ. δολαρίων για το 2023. Παρόλα αυτά, είναι ένα μάθημα, ότι οι δηλώσεις ενός CEO μπορεί να έχουν επιπτώσεις.

Ουσιαστικά, οι επενδυτές κατηγόρησαν τον Cook ότι έκανε ψευδή σχόλια σχετικά με τις πωλήσεις της εταιρείας στην Κίνα κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με αναλυτές για τα κέρδη του 2018.

Στην τηλεδιάσκεψη, την 1η Νοεμβρίου 2018, ο Cook είπε στους επενδυτές ότι η Apple δυσκολεύεται σε αγορές όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία και η Τουρκία.

Αλλά, πρόσθεσε, «δεν θα έβαζα την Κίνα σε αυτή την κατηγορία».

Την ημέρα εκείνη, ο Cook είπε επίσης, σύμφωνα με το Business Insider: «Οι δραστηριότητες στην Κίνα ήταν πολύ ισχυρές το περασμένο τρίμηνο. Είχαμε ανάπτυξη 16%, για το οποίο είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Ειδικά το iPhone ήταν πολύ ισχυρό, είχαμε πολύ ισχυρή διψήφια ανάπτυξη εκεί».

Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, η Apple είπε στους προμηθευτές της να επιβραδύνουν την παραγωγή, σύμφωνα με το Reuters.

Στη συνέχεια, στις αρχές του 2019, η Apple ανακοίνωσε ότι μειώνει δραματικά τις προβλέψεις της για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του έτους. Αντί για τα 89 έως 93 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε προβλέψει για το τρίμηνο, η εταιρεία μείωσε την εκτίμησή της κατά 7,6%, στα 84 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και —σε πλήρη αντίθεση με ό,τι είχε πει ο Cook λίγους μήνες πριν— η εταιρεία απέδωσε εν μέρει αυτή την αρνητική αναθεώρηση στην πτώση των πωλήσεών της στην Κίνα, όπου οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ ήταν υψηλές.

Οι επενδυτές ισχυρίστηκαν στην αγωγή τους ότι τα ψευδή και παραπλανητικά σχόλια του Cook στην τηλεδιάσκεψη του Νοεμβρίου είχαν «προκαλέσει τη διαμόρφωση της μετοχής της Apple σε τεχνητά διογκωμένες τιμές και ότι, όταν αποκαλύφθηκαν τα αληθινά γεγονότα, η τιμή της μετοχής της Apple μειώθηκε».

Η Apple αρνήθηκε ότι έκανε κάτι κακό, αλλά δήλωσε ότι συμφωνεί στον συμβιβασμό προκειμένου να μην οδηγηθεί σε μία παρατεταμένη και δαπανηρή δικαστική διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της από τις δραστηριότητές της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Geek  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Geek: Τελευταία Ενημέρωση