ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

F1: Επεμβαίνει η FIA για το «porpoising»

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της η FIA δήλωσε πως θα ξεκινήσει με δυο μέτρα

autokinito.com.cy

autokinito.com.cy

https://autokinito.com.cy/

facebookinstagram

ΤΟΥ ΦΡΙΞΟΥ ΜΑΣΟΥΡΑ

 

Οκτώ αγώνες μετά από την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος της F1, και συγκεκριμένα μετά από το Baku όπου είδαμε το φαινόμενο «porpoising» στην πιο έντονη του μορφή, η FIA ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως θα επέμβει με σκοπό την εξάλειψη ή μείωση του φαινόμενου αυτού.

Η FIA αποφάσισε να παρέμβει μετά από διαβούλευση με τους γιατρούς της για την ασφάλεια των οδηγών. Σε ένα άθλημα όπου οι αγωνιζόμενοι οδηγούν τακτικά με ταχύτητες άνω των 300 χλμ/ώρα, θεωρείται ότι όλη η συγκέντρωση του οδηγού πρέπει να επικεντρώνεται σε αυτό το έργο και ότι η υπερβολική κόπωση ή ο πόνος που βιώνει ένας οδηγός θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες που έχει ως αποτέλεσμα απώλεια συγκέντρωσης. Επιπλέον, η FIA έχει ανησυχίες σχετικά με τις άμεσες σωματικές επιπτώσεις στην υγεία των οδηγών, αφού αρκετοί ανέφεραν πόνο στην πλάτη.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της η FIA δήλωσε πως θα ξεκινήσει με δυο μέτρα, αρχικά, ως βραχυπρόθεσμη λύση ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με όλες τις ομάδες για να βρεθεί μεσοπρόθεσμη λύση. Τα δυο μέτρα είναι:

1. Πιο προσεκτικός έλεγχος των σανίδων και πατωμάτων, τόσο όσον αφορά το σχεδιασμό τους όσο και την παρατηρούμενη φθορά λόγω του bottoming (όταν χτυπάει το πάτωμα του αυτοκινήτου στο έδαφος)

2. Μια συγκεκριμένη μέτρηση, με βάση την κατακόρυφη επιτάχυνση του αυτοκινήτου, που θα δώσει ένα ποσοτικό όριο για το αποδεκτό επίπεδο κάθετων ταλαντώσεων. Ο ακριβής μαθηματικός τύπος για αυτήν τη μέτρηση αναλύεται ακόμη από τη FIA και οι ομάδες της Formula 1 έχουν κληθεί να συνεισφέρουν σε αυτή τη διαδικασία.

Εκτός από αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η FIA θα συγκαλέσει μια τεχνική συνάντηση με τις ομάδες προκειμένου να καθορίσει μέτρα που θα μειώσουν την τάση των αυτοκινήτων να εμφανίζουν τέτοια φαινόμενα μεσοπρόθεσμα.

Για την ώρα, το μόνο που μπορεί πει κάποιος καθαρά, είναι πως οι ομάδες που αντιμετώπιζαν το φαινόμενο αυτό στον μεγαλύτερο του βαθμό, θα είναι σε μειονεκτική θέση καθώς, ουσιαστικά, η FIA έκρινε «επικίνδυνα» τα αυτοκίνητα που εμφανίζουν έντονο porpoising (όπως η Mercedes). Όμως, το πώς ακριβώς θα επηρεάσουν τα μέτρα αυτά τις ομάδες στον Καναδά, θα το μάθουμε τις επόμενες μέρες όπως επίσης και ποια θα είναι τα μεσοπρόθεσμα πλάνα που μπορεί να αλλάξουν ακόμη και την δυναμική του πρωταθλήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

autokinito.com.cy

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

Πιο πολλά, αλλά και πιο ηχηρά είναι, σύμφωνα με τους New York Times, τα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας που αισθάνονται ...
Kathimerini.gr
 |  GEEK