ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν προχωράει η συνεργασία Apple με Nissan

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οι συζητήσεις έχουν πλέον ναυαγήσει

Kathimerini.gr

O τεχνολογικός κολοσσός της Apple είχε προσεγγίσει την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan τους τελευταίους μήνες, ώστε να διερευνήσει το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας τους για την κατασκευή ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οι συζητήσεις έχουν πλέον ναυαγήσει. Οι επαφές μεταξύ των δύο επιχειρήσεων ήταν σύντομες και οι συζητήσεις δεν προχώρησαν έπειτα από τη διατύπωση διαφωνιών σχετικά με την επωνυμία των ηλεκτρικών οχημάτων της Apple, της κατασκευάστριας των iPhone και iPad. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι πρόσφατα ναυάγησαν επίσης και οι συζητήσεις για το ίδιο θέμα, τις οποίες διενήργησε η Apple με τη Hyundai Motor της Νότιας Κορέας και τη θυγατρική της Kia. Οπως τονίζουν οι Financial Times, οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα εξεύρεσης συνεργάτη στον κλάδο του αυτοκινήτου, ώστε να μπορέσει ο αμερικανικός όμιλος υψηλής τεχνολογίας να εκπληρώσει το «τιτάνιο» σχέδιό του για το αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα, με την επωνυμία Project Titan.

Η Apple επιθυμεί την είσοδό της στην αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και αρκετά χρόνια, με τις φήμες να τη θέλουν να έχει προηγουμένως συζητήσει για πιθανή συνεργασία με διάφορους κατασκευαστές αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής BMW. Ωστόσο, η Apple έχει αλλάξει αρκετές φορές ηγετική ομάδα, αλλά και στρατηγική στην ομάδα του Σχεδίου Τιτάν/Project Titan, θεωρώντας αυτόν τον καλύτερο τρόπο για να εισέλθει στην έντονα ανταγωνιστική αγορά επιβατικών αυτοκινήτων. Οταν έγινε γνωστό προ ολίγων μηνών ότι προσέγγισε τη νοτιοκορεατική Hyundai, αυτό λειτούργησε ως θρυαλλίδα για έναν κύκλο υποθέσεων σχετικά με το ποιοι κατασκευαστές θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την Apple. Τελικά, όσοι συμμετείχαν στις διεργασίες αυτές συμπέραναν πως ιδανικό συνεταίρο θα έβρισκε ο αμερικανικός κολοσσός μεταξύ των οκτώ αυτοκινητοβιομηχανιών της Ιαπωνίας. Ο Μακότο Ουτσίντα, διευθύνων σύμβουλος της Nissan, συγκεκριμένα, έδειξε θετικά διακείμενος σε ενδεχόμενη συνεργασία με τεχνολογικούς ομίλους, αλλά οι συνομιλίες μεταξύ της εταιρείας του και της κατασκευάστριας των iPhone και iPad δεν ευοδώθηκαν. Η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη έγκυρη πηγή, αναφέρει ότι οι επαφές διακόπηκαν, όταν η Apple ζήτησε από τη Nissan να κατασκευάσει αυτοκίνητα με την επωνυμία της Apple, απαίτηση που θα υποβάθμιζε την αυτοκινητοβιομηχανία σε απλή προμηθεύτρια υλικού.

Ανάλογους προβληματισμούς έχουν εκφράσει και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες ανησυχούν μήπως γίνουν οι «Foxconn της αυτοκινητοβιομηχανίας», κάνοντας ευθεία αναφορά στον ταϊβανέζικο όμιλο, ο οποίος συναρμολογεί τα iPhone για λογαριασμό της Apple. Ο Ασουάνι Γκούπτα, γενικός διευθυντής της Nissan, δήλωσε ότι ο ιαπωνικός όμιλος δεν τελεί σε συνομιλίες με την Apple, της οποίας το ενδιαφέρον να εισέλθει στην αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε το 2014. «Εχουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των δικών μας πελατών, η ικανοποίηση των οποίων επιτυγχάνεται με τα ανάλογα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Γκούπτα σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Ο τρόπος που σχεδιάζουμε, αναπτύσσουμε και κατασκευάζουμε, θα είναι ως κατασκευαστές αυτοκινήτων με τη σφραγίδα της Nissan», πρόσθεσε, δηλώνοντας, όμως, ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με τεχνολογικές εταιρείες για να μεταβεί στην εποχή των συνδεδεμένων οχημάτων και της αυτόνομης οδήγησης. «Πρέπει να ελέγξουμε ποιος έχει την ικανότητα να αντιληφθεί τι σκέφτεται ο πελάτης», πρόσθεσε ο Ασουάνι Γκούπτα, εξηγώντας πως για να αποδεχθεί μία συνεργασία, θα πρέπει να προσαρμοστούν οι υπηρεσίες (των τεχνολογικών ομίλων) στο προϊόν της Nissan, και όχι το αντίστροφο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Αν και προβλέπεται ότι τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα καταλήξουν στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στην ιβηρική χερσόνησο, ...
Kathimerini.gr
 |  ΝΕΑ