ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

IBM: «Ορόσημο για τους κβαντικούς υπολογιστές»

Προ μηνών η εταιρεία είχε παρουσιάσει τον IBM Quantum System One, που επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων με υψηλές ταχύτητες και λειτουργεί πλέον στην πανεπιστημιούπολη της κλινικής στο Οχάιο.

Kathimerini.gr

H κβαντική πληροφορική αρχίζει να εκπληρώνει το όραμα των ερευνητών για να καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο της επιστημονικής έρευνας, υποστηρίζουν οι άνθρωποι της IBM οι οποίοι εκτιμούν ότι η εν λόγω τεχνολογία θα ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί γι′ αυτήν.

Η IBM παρουσίασε δέκα έργα που δείχνουν τη δύναμη των κβαντικών υπολογισμών όταν συνδυάζονται με καθιερωμένες τεχνικές, όπως οι συμβατικοί υπερυπολογιστές. «Για πρώτη φορά τώρα έχουμε συστήματα, ικανά ώστε να μπορούν να γίνονται χρήσιμες τεχνικές και επιστημονικές εργασίες» δήλωσε ο Ντάριο Γκιλ, επικεφαλής έρευνας.

Τα projects που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της IBM και του Εργαστηρίου του Λος Αλαμος, με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και το Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Επικεντρώνονται κυρίως σε τομείς όπως η προσομοίωση της κβαντικής φυσικής και η επίλυση προβλημάτων στη χημεία και την επιστήμη των υλικών.

Προ μηνών η εταιρεία είχε παρουσιάσει τον IBM Quantum System One o οποίος επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων με υψηλές ταχύτητες και λειτουργεί πλέον στην πανεπιστημιούπολη της κλινικής στο Οχάιο.

Στόχος του κβαντικού υπολογιστή είναι να επιταχύνει την έρευνα στον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών. Η συνεργασία αυτή, η οποία ανακοινώθηκε το 2021, αποσκοπεί στην προώθηση της βιοϊατρικής έρευνας συνδυάζοντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, του υβριδικού υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και της κβαντικής πληροφορικής.

Με πληροφορίες από Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Geek  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση