ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διάστημα: Εντοπίστηκε ο πρώτος πλανήτης εκτός του γαλαξία μας

Η νέα ανακάλυψη βασίζεται στα αστρικά περάσματα

Kathimerini.gr

Τον πρώτο αστρικό σώμα με τα χαρακτηριστικά του πλανήτη εκτός του γαλαξία μας φέρονται να έχουν εντοπίσει επιστήμονες της NASA.

Ενώ έχουν ως τώρα καταγραφεί περί τους 5.000 εξωπλανήτες, δηλαδή σώματα που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο αλλά εκτός του πλανητικού μας συστήματος, όλοι ανεξαιρέτως ανήκουν στον γαλαξία μας, γνωστό ως Milky Way.

Ωστόσο το σήμα που έλαβε το τηλεσκόπιο Chandra X-Ray από πιθανό πλανήτη προέρχεται από άλλον γαλαξία, περί τα 28 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον δικό μας γαλαξία. Πρόκειται για τον λεγόμενο γαλαξίας Messier 51.

Η νέα ανακάλυψη βασίζεται στα αστρικά περάσματα, όπου το πέρασμα ενός πλανήτη μπροστά από ένα αστέρι εμποδίζει λίγο από το φως του αστεριού και οδηγεί σε χαρακτηριστική μείωση στη λάμψη που μπορούν να εντοπίσουν τα τηλεσκόπια. Με τον τρόπο αυτόν έχουν ήδη εντοπιστεί χιλιάδες εξωπλανήτες.

Έτσι η ομάδα της δρος Ροζάν Ντι Στέφανο κατάφερε να εντοπίσει και τον πλανήτη με τον κωδικό Μ51-ULS-1.

Με μάζα 20 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, ο πλανήτης αυτός φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άλλο άστρο νετρονίων ή από μια μαύρη τρύπα.

Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να πουν με βεβαιότητα ότι όντως ανακάλυψαν τον πρώτο εξωγαλαξιακό πλανήτη. Δυστυχώς η θέση του πιθανού εξωπλανήτη είναι τέτοια που δεν είναι εφικτό να γίνουν νέες παρατηρήσεις μέσα στα επόμενα 70 χρόνια.

«Η μέθοδος που αναπτύξαμε και εφαρμόσαμε είναι η μόνιμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σήμερα για την ανακάλυψη πλανητικών συστημάτων σε άλλους γαλαξίες», είπε η δρ. Ντι Στέφανο στο BBC από το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian στις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μια μέθοδο μοναδική, ιδανικά κατάλληλη για τον εντοπισμό πλανητών με τη χρήση ακτίνων Χ σε οποιαδήποτε απόσταση μπορούμε να μετρήσουμε την καμπύλη του φωτός», εξήγησε.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Αν και προβλέπεται ότι τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα καταλήξουν στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στην ιβηρική χερσόνησο, ...
Kathimerini.gr
 |  ΝΕΑ
Παγκοσμίου φήμης ομιλητές θα βρεθούν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και θα αναλύσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΝΕΑ