ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξήντα χρόνια διαστημικών αποστολών

Η εκτόξευση του Σογιούζ έγινε τρεις ημέρες πριν από την επέτειο της πρώτης πτήσης του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν

Kathimerini.gr

Με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό απογειώθηκε την Παρασκευή το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ MS-18, μεταφέροντας μέλη των αποστολών 64 και 65. Η εκτόξευση είχε ιστορική σημασία, καθώς πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν από την 60ή επέτειο της πρώτης διαστημικής πτήσης σε τροχιά γύρω από τη Γη του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, που έγινε έτσι ο πρώτος άνθρωπος στο Διάστημα. Η ρωσική υπηρεσία Διαστήματος παραβίασε το αυστηρό της πρωτόκολλο, βαφτίζοντας για πρώτη φορά πύραυλό της, στον οποίο έδωσε το όνομα «Γκαγκάριν». Παρότι ο πύραυλος Σογιούζ δεν απογειώθηκε από το ακριβές σημείο από το οποίο εκτοξεύθηκε ο πύραυλος του «Γκαγκάριν», τα μέλη της αποστολής προς τον ΔΔΣ απογειώθηκαν από το ίδιο κοσμοδρόμιο του ανεξάρτητου σήμερα Καζαχστάν. Η τελευταία εκτόξευση από την πλατφόρμα του «Γκαγκάριν» πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ η εξέδρα δεν έχει συντηρηθεί έκτοτε και δεν μπορούσε να υποστηρίξει το επιπλέον βάρος του νέου πυραύλου Σογιούζ-2.

Η εκτόξευση ήταν η 146η του προγράμματος επανδρωμένων πυραύλων Σογιούζ, που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 1967. Έκτοτε, οι πύραυλοι Σογιούζ έχουν αναδειχθεί σε αξιόπιστο και οικονομικό μέσο για τον ανεφοδιασμό του Σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ακριβώς στις 10:42 το πρωί (τοπική ώρα), στιγμή κατά την οποία η περιστροφή της Γης φέρνει το Διαστημικό Σταθμό στη μικρότερη δυνατή απόσταση από το Μπαϊκονούρ. Η ακρίβεια αυτή επιτρέπει στο πλήρωμα να παραμείνει ελάχιστο χρόνο στο διαστημόπλοιο, με την πρόσδεση στον Σταθμό να ολοκληρώνεται χθες το μεσημέρι και την εξίσωση πίεσης και το άνοιγμα της διόδου μεταξύ Σογιούζ και ΔΔΣ να αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι χθες το βράδυ.

Οι τρεις νέοι αφιχθέντες στον Σταθμό –που θα μετράει τώρα δέκα «κατοίκους»– είναι ο Ρώσος κοσμοναύτης και κυβερνήτης του Σογιούζ Ολεγκ Νοβίτσκι, βετεράνος δύο αποστολών στο Διάστημα με 340 ημέρες σε τροχιά, ο νέος κοσμοναύτης Πιοτρ Ντουμπρόφ, που εκτελεί χρέη μηχανικού πτήσης και ο παλιός γνώριμος του Σταθμού, αστροναύτης της NASA και απόστρατος συνταγματάρχης Μαρκ Βάντε Χάι, με 168 ημέρες πτήσης στο Διάστημα και το ΔΔΣ. Ο Σογιούζ είναι προγραμματισμένος να επιστρέψει στη Γη στις 13 Οκτωβρίου, ύστερα από 180 ημέρες στο Διάστημα. Στις αρχές Οκτωβρίου, Ρώσος σκηνοθέτης και Ρωσίδα ηθοποιός αναμένονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τα γυρίσματα ταινίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Space  |  ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση