ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος δίνει όνομα σε έναν εξωπλανήτη και ένα άστρο

Έχει το μέγεθος του μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος, περιστρέφεται γύρω από το δικό του Ήλιο κάθε 6,4 ημέρες

ΚΥΠΕ

Μέχρι τον Δεκέμβριο, ένας εξώκοσμος, δηλαδή ένας εξωπλανήτης και ο ήλιος του (αστέρι), θα έχουν ονόματα που θα τους δοθούν από την Κύπρο. Ο εξωπλανήτης έχει το μέγεθος του μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος, περιστρέφεται γύρω από το δικό του Ήλιο κάθε 6,4 ημέρες και απέχουν και τα δύο από τη γη 137 έτη φωτός.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός εξήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας επιλογής των ονομάτων, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες αλλά και οργανωμένα σύνολα.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική Διάσκεψη, ο κ. Δανός αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό της απόφασης για ονοματοδοσία από την Κύπρο, λέγοντας πως πέρσι σε δεξίωση στην Βιέννη, η Κύπρος έγινε μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και σε εκείνη την εκδήλωση είχε ανακοινωθεί πως ένας εξωπλανήτης θα δοθεί για ονομασία στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε ο κ. Δανός οι εξωπλανήτης άρχισαν να ανακαλύπτονται από τη δεκαετία του 1990, και ο εξωπλανήτης ή εξώκοσμος όπως αλλιώς ονομάζεται, που δόθηκε για ονομασία στην Κύπρο ανακαλύφθηκε το 2002.

Ο εξωπλανήτης βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου, και ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται το φίδι το οποίο κρατά ο Οφιούχος, κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως είπε, ανά τους αιώνες το θέμα του φιδιού (όφις), είχε ιδιαίτερη σημασία για πολλούς πολιτισμούς, όπως για τον ελληνικό και τον αιγυπτιακό. Ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα προέρχεται από την ιατρική, όπου ο Ασκληπιός, ο Θεός της Ιατρικής είναι οφιούχος και έχει το σύμβολο του φιδιού πάνω στο ραβδί του.

Κοντά στον εξωπλανήτη υπάρχει και ένα νεφέλωμα στο οποίο βρίσκονται, στήλες της δημιουργίας, όπως τις ονομάζουν οι επιστήμονες. Από αυτές τις στήλες, όπως εξήγησε ο κ. Δανός, δημιουργούνται τα άστρα. Αυτά τα δύο στοιχεία, ο όφις που βρίσκεται στα χέρια του Οφιούχου και οι στήλες της δημιουργίας, όπου γεννιούνται άστρα, είναι σημαντικά στην επιλογή των ονομάτων που θα εισηγηθούν οι πολίτες.

Ο εξώκοσμος που δόθηκε για ονομασία στην Κύπρο αποτελείται από ένα άστρο, στο μέγεθος του δικού μας Ήλιου, γύρω από το οποίο περιφέρεται ένας πλανήτης. Αυτός ο πλανήτης έχει ονομασία HD168746b και έχει το μέγεθος του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη που υπάρχει στο Ηλιακό μας σύστημα.

Ο πλανήτης αυτός συγκριτικά με τη γη είναι πολύ μεγάλος, είναι το 99% του μεγέθους του Δία, ανακαλύφθηκε το 2002, περιφέρεται γύρω από τον δικό του ήλιο ή αστέρι κάθε 6,4 μέρες. Η απόσταση από τον ήλιο του είναι μόλις 7% της απόστασης που έχει η γη μας από το δικό μας ήλιο. Η απόσταση του Άστρου και του εξωπλανήτη από την γη είναι 137 έτη φωτός.

Ο κ. Δανός είπε πως η Κύπρος θα δώσει όνομα και στον εξωπλανήτη αλλά και στο άστρο, ως ζευγάρι. «Ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη της διαδικασίας και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί ονόματα. Τον Νοέμβριο θα ανακοινώσουμε τα επικρατέστερα ονόματα και στη συνέχεια, τρία ονόματα που θα επιλέξει η Κύπρος θα δοθούν στον Διεθνή Οργανισμό Αστρονομίας και τον Δεκέμβριο επισήμως η Κύπρος θα έχει πλέον ονομάσει ένα άστρο και έναν εξωπλανήτη», είπε ο κ. Δανός.

Εξηγώντας τη διαδικασία για εισηγήσεις ονομάτων, ο κ. Δανός είπε πως φτιάχτηκε ειδικά μια ιστοσελίδα με την ονομασία astronomy.org.cy. Οι πολίτες ή οι οργανισμοί που επιθυμούν να δώσουν υποψήφια ονόματα θα επισκεφθούν την ιστοσελίδα, η οποία είναι και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, και θα πάνε στο σημείο που γράφει Nominate ή Ονοματοδοσία.

Στη συνέχεια, οι χρήστες θα πρέπει να επιλέξουν κατά πόσον εισηγούνται ονόματα ως ιδιώτες ή ως οντότητες (οργανωμένα σύνολα, εταιρείες, ΜΚΟ, Σύνδεσμοι, Σύλλογοι κλπ) και εν τέλει θα δώσουν τα δύο ονόματα που εισηγούνται για το άστρο και τον εξωπλανήτη. Όπως εξήγησε, τα δύο αυτά ονόματα θα πρέπει να έχουν κάποιο είδος σχέσης μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα Αφροδίτη και Άδωνης, που έχουν σχέση και μεταξύ τους αλλά συνδέονται και με την Κύπρο.

Στην περίπτωση που η εισήγηση ονόματος προέρχεται από ιδιώτες, τότε από την ιστοσελίδα θα παραπέμπονται σε ειδική σελίδα στο Facebook, όπου θα δίνουν τα ονόματα και στην επιλογή θα παίξουν ρόλο τα "likes" που θα λάβουν τα υποψήφια ονόματα. Στην περίπτωση οντοτήτων και οργανωμένων συνόλων, οι εισηγήσεις θα περάσουν από κριτική επιτροπή η οποία θα επιλέξει τα καλύτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση