ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος στο κέντρο των ψηφιακών εξελίξεων

Οι προκλήσεις, οι προτεραιότητες και οι ευκαιρίες που φέρνει η ψηφιακή εποχή στο συνέδριο του Digital Agenda Summit

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η προσπάθεια να αφουγκραστεί κανείς τον παλμό των ψηφιακών εξελίξεων δεν είναι απλή υπόθεση. Οι αλλαγές είναι καταιγιστικές και αγγίζουν όλα τα στρώματα της κοινωνίας, της οικονομίας, των μεταφορών, τα επίπεδα της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής και την επικοινωνία.

Το τεχνολογικό συνέδριο Digital Agenda Summit, το οποίο διοργανώνουν ο όμιλος SPP MEDIA και η εφημερίδα «Η Καθημερινή», επιχειρεί να ρίξει φως σε αυτές τις πτυχές, δίνοντας την σκυτάλη σε προσωπικότητες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ειδικότερα η σκοπιά της Ευρώπης και το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά στις αλλαγές συγκεντρώνει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Απαντήσεις ανέλαβε να δώσει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που υπάρχουν για την ενίσχυση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, τα νέα επαγγέλματα και δεξιότητες που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας καθώς και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο.

Στάθηκε στις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος το οποίο απειλεί την ασφάλεια των Ευρωπαίων στο διαδίκτυο και τόνισε ότι θα συνεχίσει η καταπολέμηση του κυβερνο-εγκλήματος και των υβριδικών απειλών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. 

Ο κόσμος θα εξελιχθεί με πολύ πιο ραγδαίους ρυθμούς πλέον σε σχέση με τις αλλαγές πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, ανέφερε στην δική του παρουσίαση ο ειδικός στην ασφάλεια δικτύων και πρώην εκπρόσωπος της WikiLeaks στη Γερμανία, Daniel Domscheit Berg.

Ψηφιακή αγορά

Είναι σαφές ότι η Ευρώπη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις αλλαγές και εξίσου σημαντικό είναι ποια θα είναι τελικά η ευρωπαϊκή προσέγγιση στην ψηφιοποίηση. Ήταν σίγουρα σημαντικό βήμα η κατάργηση του roaming και της περιαγωγής δεδομένων η οποία είχε ως πρώτο αποτέλεσμα την αύξηση κατά 500% της χρήσης δεδομένων στην Ευρώπη. Σε μια δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, δημιούργησε νέους κλάδους και ψηφιακά προϊόντα κυρίως δε στον τουρισμό. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή του προγράμματος Wifi4U παντού στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδοτεί ποσό ύψους 15 χιλιάδων ευρώ σε κάθε δήμο ή κοινότητα για δωρεάν wifi. Μέχρι στιγμής στην Κύπρο έχουν επωφεληθεί 51 δήμοι και κοινότητες.

Όπως εξάλλου τόνισε ο κ. Σχοινάς, στις προτεραιότητες της ΕΕ είναι πώς θα καταφέρει να δώσει καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις της, και πώς θα προστατέψει τις δημοκρατίες από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές που παρουσιάζονται. Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας είναι η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, και η προώθηση των νομοθεσιών που εκκρεμούν ενώπιον του ευρωπαϊκού σώματος για την κατοχύρωση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και σε ψηφιακό επίπεδο. Στόχος, σημείωσε ο κ. Σχοινάς, είναι η ανάπτυξη νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Στιγμιότυπο από την συζήτηση για την ψηφιακή επανάσταση με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον Daniel Domscheit-Berg την οποία συντόνιζε ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» κ. Ανδρέας Παράσχος.

Προσωπικά δεδομένα

Ίσως από τις σημαντικότερες προκλήσεις στην ψηφιακή εποχή είναι η προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και η Ευρώπη είναι παγκόσμιος πρωταθλητής σε αυτό το πεδίο, όπως τόνισε ο κ. Σχοινάς. Οι νέοι κανόνες GDPR που πέρασε τον περασμένο Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη μετρούν ένα χρόνο εφαρμογής, και αποτέλεσαν παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Στην βάση αυτού του πλαισίου, οι επιχειρήσεις τακτοποιούν και προσαρμόζονται δημιουργώντας σχέση ευθύνης προς τους πελάτες τους, βελτιώνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ψηφιακή εποχή. Οι εργασίες της Κομισιόν θα πρέπει ωστόσο να εντατικοποιηθούν και να ληφθούν επιπρόσθετες πρωτοβουλίες κάτω από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη.

Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώνεται και στην διατήρηση της διαφάνειας, και του περιορισμού φαινομένων παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων τα οποία έχουν κατακλύσει τον κόσμο του διαδικτύου, λειτουργώντας συχνά, κατά τον κ. Σχοινά, κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Αγορά εργασίας

Οι ψηφιακές εξελίξεις αφήνουν το αποτύπωμα τους σαφώς και στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Αυτό που θα μετρά είναι οι δεξιότητες και η καινοτομία υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς σημειώνοντας ότι περίπου 250 χιλιάδες εξειδικευμένοι εργαζόμενοι είναι οι ανάγκες εργασίας στον ψηφιακό τομέα, αριθμός ο οποίος θα αυξάνεται με γεωμετρικό ρυθμό τα επόμενα χρόνια, και την αγορά εργασίας να ξεπερνά τα σύνορα των κρατών.

Οι επτά τρόποι

Αυτή την στιγμή γράφουμε το σύνταγμα της ψηφιακής εποχής. Με αυτά τα λόγια ο βραβευμένος Σουηδός δημοσιογράφος και συγγραφέας Andreas Ekstrom έδωσε το στίγμα για την σημασία της παρούσας γενιάς στην εξέλιξη των επόμενων. Σε μια πολύ ζωντανή παρουσίαση, ο κ. Ekstrom τόνισε ότι η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία και ότι και το διαδίκτυο θα πρέπει να ακολουθήσει τις νόρμες και τους νόμους που ακολουθεί η κοινωνία. Παρουσίασε επτά τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσαρμόσουμε στα δικά μας μέτρα την νέα ψηφιακή πραγματικότητα οι οποίοι συνοψίζονται στην σημασία της ψηφιακής ταυτότητας σε αυτή την νέα εποχή και στην σημασία του χρόνου. Σημείωσε ότι οι τράπεζες θα είναι έτοιμες να προσαρμοστούν στην νέα ψηφιακή εποχή και θα παραμείνουν πρωταγωνιστές στην οικονομική καθημερινότητα του μέλλοντος. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του αλγόριθμου, στην σημασία του να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τον άνθρωπο και στην εξεύρεση εργαλείων ώστε να γίνει αυτό εφικτό.

Σε μια πολύ ζωντανή παρουσίαση, ο Andreas Ekstrom τόνισε ότι η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία και ότι και το διαδίκτυο θα πρέπει να ακολουθήσει τις νόρμες και τους νόμους που ακολουθεί η κοινωνία.

Πληροφορία στην τσέπη μας

Στην νέα ψηφιακή επανάσταση οι πολίτες έχουν στην τσέπη τους μέσω του έξυπνου τηλεφώνου τους, πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είμαστε ακόμα στην απαρχή της ψηφιακής αλλαγής και ότι τα επόμενα χρόνια ο κόσμος θα εξελιχθεί με πολύ πιο ραγδαίους ρυθμούς σε σχέση με τις αλλαγές πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια», ανέφερε στην δική του παρουσίαση ο ειδικός στην ασφάλεια δικτύων και πρώην εκπρόσωπος της WikiLeaks στη Γερμανία Daniel Domscheit Berg. Υπογράμμισε ότι ο τρόπος εργασίας και κοινωνικοποίησης θα αλλάξει ριζικά, μέσα από τα 3D Printing, και τα bio printing organs τα οποία μπορούν να φέρουν νέα δεδομένα στον τομέα της ιατρικής και της μεταμόσχευσης οργάνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Το ρεπορτάζ της New York Post παραμένει υπό περιορισμό αναμετάδοσης, διότι παραβαίνει τον κανονισμό περί διασποράς ιδιωτικών προσωπικών πληροφοριών.

#Δύσκολο_24ωρο_Twitter

Τα ΜΚΔ δοκιμάζονται για την αντοχή τους στις πιέσεις λόγω των επερχόμενων Αμερικανικών προεδρικών εκλογών
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
X