ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική ιστορία εδώ και δεκαετίες

Αν ανησυχείτε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τη δουλειά σας, θα αναμιχθεί στην καθημερινότητα σας ή θα οδηγήσει σε πολέμους με αυτόνομα συστήματα, έχετε αργήσει – καθώς όλα αυτά έχουν συμβεί

Αν ανησυχείτε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τη δουλειά σας, θα αναμιχθεί στην καθημερινότητα σας ή θα οδηγήσει σε πολέμους με θανατηφόρα αυτόνομα συστήματα, έχετε αργήσει – καθώς αυτά έχουν ήδη συμβεί.

Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη εδώ. Οι πρόσφατες εξελίξεις όπως τα chatbot είναι μεν σημαντικές, αλλά χρησιμεύουν κυρίως ως υπενθύμιση ότι η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει βαθιά τη ζωή μας εδώ και δεκαετίες.

Αυτή τη στιγμή νέα συστήματα που δημιουργούν κείμενο (όπως το ChatGPT) και εικόνα (όπως το DALL·E 2 και το Midjourney), είναι οι πρώτες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπουν σε τόσο πολλούς, απλούς χρήστες να χρησιμοποιούν την AI για δημιουργικές εργασίες.

Η Κάρα ΛαΠόιντ, συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου τεχνολογίας του Johns Hopkins, σημείωσε πρόσφατα ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής».

Στο παρελθόν έπρεπε κανείς να έχει τους πόρους της Google για να δημιουργήσει κάτι χρήσιμο με την τεχνητή νοημοσύνη. Τώρα οποιοσδήποτε έχει σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, έγραψε σε πρόσφατο άρθρο ότι ζούμε στην «εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» και συνέκρινε τα συστήματα Α.Ι με το πρώτο γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI) σε υπολογιστές Windows και Macintosh. Προβλέπει πως στο μέλλον, η συζήτηση με μηχανές μέσω διεπαφών φυσικής γλώσσας θα γίνει ο νέος, κυρίαρχος τρόπος αλληλεπίδρασης μαζί τους.

Όμως εδώ και δέκα χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη βασικό εργαλείο στη διεξαγωγή πολέμων, τα οικονομικά, τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών, την ασφάλιση των περιουσιακών μας στοιχείων, τη στοχευμένη διαφήμιση και την ενίσχυση των αποτελεσμάτων αναζήτησής μας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτή την ιστορία», λέει ο Ντέιβιντ Μακίνις, αντιπρόεδρος ανάλυσης και εκσυγχρονισμού στην ασφαλιστική εταιρεία Allstate. Οι αλγόριθμοι αποφασίζουν ποιες διαφημίσεις θα προβληθούν στη ροή κοινωνικής δικτύωσης με τέτοια απίστευτη ακρίβεια που πείθουν εκατομμύρια καταναλωτές. Αξιοποιούν το ίδιο είδος μαθηματικών που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστές για να αποφασίσουν τι θα χρεώσουν για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Η Δρ. ΛαΠόιντ σημειώνει ότι αυτό που χαρακτηρίζει την τρέχουσα περίοδο είναι ότι οι υπολογιστές -και όχι οι άνθρωποι- κατασκευάζουν τώρα τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι μηχανές για να ολοκληρώσουν μια εργασία.

Το ChatGPT χρησιμοποιεί πολλούς από τους αλγόριθμους και τις τεχνολογίες που αναπτύσσουν οι επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης εδώ και χρόνια, για να προβλέψει ποια λέξη πρέπει να προσθέσει δίπλα σε ένα ήδη υπάρχον κείμενο.

Αυτά τα νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία συγκεντρώνουν σχεδόν κάθε ευρεσιτεχνία που έχουν στην φαρέτρα τους οι ερευνητές του κλάδου, κάνουν πράγματα που δεν έχουν γίνει στο παρελθόν. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τεχνολογία ενσωματώνεται σε εργαλεία αναζήτησης και παραγωγικότητας από τη Microsoft, την Google και αμέτρητες νεοφυείς επιχειρήσεις σε κάθε τομέα που μπορεί να φανταστεί κανείς, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι τη φορολογία και τα βιντεοπαιχνίδια.

Χωρίς οι περισσότεροι από εμάς να το γνωρίζουμε πλήρως, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεταμορφώσει ολόκληρες βιομηχανίες, από το λιανικό εμπόριο και τα logistics μέχρι τα μέσα ενημέρωσης και τις τράπεζες.

Κάθε φορά που βρίσκουμε αυτό που ψάχνουμε στο Google, παραγγέλνουμε κάτι και φτάνει την ίδια μέρα, λαμβάνουμε προσφορά στο διαδίκτυο από έναν ασφαλιστή ή ένας κατευθυνόμενος πύραυλος βρίσκει τον στόχο του χίλια μίλια από το σημείο εκτόξευσης, είναι αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως συμβαίνει με κάθε νέα τεχνολογία, για να αντιληφθούμε τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις πρέπει να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί κάτι. Ο Καλ Νιούπορτ, επίκουρος καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Georgetown, γράψει για ένα δοκίμιο σχετικά με το πώς λειτουργεί πραγματικά το ChatGPT. Συμπεραίνει ότι το ChatGPT μπερδεύει πολλούς έξυπνους ανθρώπους οι οποίοι «ζηλεύουν» την απάντηση που έδωσε κατά περίσταση.

Αλλά το ChatGPT δεν έχει μυαλό. Ο Δρ Νιούπορτ αναφέρει χαρακτηριστικά στο δοκίμιό του στο New Yorker ότι «ένα σύστημα όπως το ChatGPT δεν δημιουργεί, μιμείται».

Αυτό δεν μοιάζει ακριβώς με το είδος της τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να αποκτήσει συναισθήματα και να αποφασίσει ότι θέλει να υπάρξει χωρίς ανθρώπους. Όταν οι μηχανές κάνουν πράγματα που κάποτε πιστεύαμε ότι ήταν αποκλειστική δυνατότητα των ανθρώπων – είτε μας κερδίζουν στο σκάκι είτε γράφουν ένα δοκίμιο – οι άνθρωποι τείνουν να ασχολούνται με εργασίες στις οποίες οι μηχανές δεν είναι τόσο καλές και γίνονται πιο παραγωγικοί.

Έχουμε ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο πολλές φορές στο παρελθόν.

Πηγή: The Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση