ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η NASA επέλεξε τον Μπέζος για την κατασκευή του σκάφους της αποστολής Artemis V

Η εταιρεία του Μπέζος είχε καταθέσει αγωγή όταν η NASA επέλεξε την SpaceX για την πρώτη σεληνάκατο

Kathimerini.gr

Η NASA ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανέθεσε σύμβαση στην εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος για την κατασκευή της σεληνακάτου της αποστολής στη Σελήνη που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί το 2029.

Η αποστολή Artemis V είναι ακόμη ένα βασικό κομμάτι του προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο έχει στόχο να στείλει αστροναύτες πίσω στο φεγγάρι. Οι αστροναύτες πρόκειται να προσγειωθούν στο φεγγάρι με ένα όχημα που κατασκευάστηκε από τη SpaceX για τις αποστολές Artemis III και IV.

Η NASA θα καταβάλει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Blue Origin, η οποία, συνεργασία με άλλες αεροδιαστημικές εταιρείες όπως η Boeing και η Lockheed Martin, επικράτησε μιας δεύτερης ομάδας με επικεφαλής τη Dynetics, μια αμυντική εταιρεία με έδρα το Χάντσβιλ της Αλάσκα. Η Dynetics, θυγατρική της Leidos του Reston, είχε ζητήσει τη βοήθεια της αεροδιαστημικής εταιρείας Northrop Grumman για την προσφορά της.

Η εταιρεία του Μπέζος είχε καταθέσει αγωγή όταν η NASA επέλεξε τη SpaceX για την πρώτη σεληνάκατο, υποστηρίζοντας πως η πρόταση του ανταγωνιστή της, ύψους 2,9 δισ. δολαρίων, ήταν ακριβότερη και επιλέχθηκε παράτυπα.

Η NASA τότε είχε εκφράσει ανησυχίες ότι η δικαστική διαμάχη θα έφερνε καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Artemis. Τον Νοέμβριο του 2021 η αγωγή της Blue Origin απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η Βlue Origin αντιμετώπισε δυσκολίες το περασμένο διάστημα. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο διαστημικός πύραυλος της Blue Origin καταστράφηκε στον αέρα. Λίγο μετά την εκτόξευση έγινε ανάφλεξη στις μηχανές του πυραύλου, αλλά η κάψουλα που μετέφερε φορτίο της NASA πρόλαβε να αποκολληθεί και επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη. Ηταν η 23η αποστολή του προγράμματος New Shepard της Blue Origin, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται επανδρωμένες και μη διαστημικές αποστολές.

Οι επανδρωμένες αποστολές αφορούν μια σύντομη βόλτα στα σύνορα της Γης με το Διάστημα την οποία απολαμβάνουν οι επιβάτες του σκάφους – κάποιοι εκ των οποίων είναι πλούσιοι επιχειρηματίες που έχουν πληρώσει υψηλά ποσά για να ταξιδέψουν, κάποιοι είναι επώνυμοι καλεσμένοι (π.χ διάσημοι καλλιτέχνες), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η εταιρεία ή ο Τζεφ Μπέζος επιλέγουν να καλέσουν κάποιο άτομο με άλλα κριτήρια.

Με πληροφορίες από New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση