ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλιματική αλλαγή - Κύπρος και ηλιακή ενέργεια

Η τοποθέτηση του εξερευνητή Pen Hadow στο Digital Agenda

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την απουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα της Ηλιακής όσον αφορά την Κύπρο, ανέδειξε κατά την παρουσίασή του στο Digital Agenda, ο γνωστός εξερευνητής Pen Hadow ένας εκ των ομιλητών του συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Λευκωσία. Ο Pen Hadow, γνωστός από το εγχείρημά του να προσεγγίσει την Ανταρκτική με τα πόδια που στέφθηκε με επιτυχία, περιέγραψε τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη. Ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ο ομιλητής μοιράσθηκε τις εμπειρίες του από το ταξίδι του στο Βόρειο Πόλο, περιγράφοντας με στοιχεία τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία 15 με 20 χρόνια στο οικοσύστημα της περιοχής, αλλαγές που επηρεάζουν το παγκόσμιο κλίμα. Ο Pen Hadow εστίασε στις παραδοσιακές πηγές ενέργειας οι εκπομπές των οποίων, όπως είπε, έχουν μέγιστη συμβολή στην διατάραξη της κλιματολογικής ισορροπίας του πλανήτη με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να εντείνονται στο μέλλον εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτική και κουλτούρας των κρατών. Κάνοντας μια σύγκριση του οικοσυστήματος της Ανταρκτικής πριν από 30 χρόνια, ο βρετανός εξερευνητής υποστήριξε πως τα επόμενα 50 χρόνια οι επιπτώσεις από την κλιματική διατάραξη του πλανήτη θα αγγίξουν τις Βόρειες χώρες της Ευρώπης μέχρι την Μεγάλη Βρετανία. Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα όπως είναι η ναυτιλία.

Κύπρος και πράσινη ενέργεια

Στο καταληκτικό σημείο της παρουσίασής του στο Digital Agenda, o βρετανός εξερευνητής εστίασε στην ανάγκη στροφής του πλανήτη στις φιλικές πηγές ενέργειες ως ένα μέτρο αναχαίτησης της υφιστάμενης κατάστασης. Αναφερόμενος στην Κύπρο υποστήριξε ζωηρά πως η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι μονόδρομος, αντιδρώντας με χαρακτηριστικό τρόπο στο ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Όπως ο ίδιος είπε η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες εκμεταλλευόμενη την ετήσια, σχεδόν, ηλιοφάνεια. Ο κ. Hadow συνέδεσε τη στροφή σε φιλικές πηγές ενέργειας και με την οικονομία εκτιμώντας πως στο μέλλον θα υπάρξουν επιπτώσεις εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές πολιτικής. Προέβλεψε πως το εγχώριο τουριστικό προϊόν θα συρρικνωθεί από την αντίδραση τουριστών, κυρίως από την βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι θα στραφούν προς περιοχές περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον. Αναφερόμενος στις προοπτικές τις ηλιακής ενέργειας κατά την διάρκεια συζήτησης με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, υποστήριξε πως η Κύπρος μπορεί να πραγματοποιήσει στροφή προς την ηλιακή ενέργεια επενδύοντας ένα ποσό κοντά στα 3 δισ. Είπε επίσης πως η Κύπρος μπορεί να είναι ανάμεσα στις χώρες εκείνες που λόγω κλιματικών συνθηκών μπορούν να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια συμβάλλοντας και στο ενεργειακών ισοζύγιο της ευρύτερης περιοχής.

O Pen Hadow

Ο Pen Hadow είναι εξερευνητής, και συγγραφέας με πλούσιο έργο σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και βιβλία για περιπέτειες και εξερευνήσεις. Ο Χάντοου είναι Επίτιμο Μέλος της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας της Σκωτίας, της Βρετανικής Εταιρείας Εξερεύνησης, της Εταιρείας Επιστημονικής Εξερεύνησης και της Λέσχης Εξερευνητών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένας εκ των κορυφαίων εξερευνητών του Αρκτικού Ωκεανού, αφιερωμένος στην προώθηση της προστασίας της άγριας ζωής και του οικοσυστήματος στα διεθνή ύδατα γύρω από τον Βόρειο Πόλο. Το 2003 ο έγινε ο πρώτος άνθρωπος που χωρίς ανεφοδιασμό, έφθασε στον Βόρειο Πόλο με τα πόδια ένα εγχείρημα διάρκειας 15 χρόνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Αν και προβλέπεται ότι τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου θα καταλήξουν στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στην ιβηρική χερσόνησο, ...
Kathimerini.gr
 |  ΝΕΑ