ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Το Βερολίνο υποστηρίζει εφαρμογή ιχνηλάτησης από Google και Apple

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Υγείας και τον υπουργό Καγκελαρίας το Βερολίνο προκρίνει πλέον την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών στο δικό τους τηλέφωνο.

Newsroom Κ, Αθήνα

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα, Κυριακή, να υποστηρίξει τελικά μια εφαρμογή ιχνηλάτησης των φορέων του κορωνοϊού με χρήση τεχνολογίας η οποία έχει αναπτυχθεί από τις Google και Apple, εγκαταλείποντας μια εθνική λύση που επικρίθηκε επειδή δεν προστατεύει την ιδιωτική ζωή.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και τον υπουργό Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, το Βερολίνο προκρίνει πλέον μια «αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική» η οποία επιτρέπει την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών στο δικό τους τηλέφωνο μάλλον, παρά σε μια κεντρική βάση δεδομένων.

«Ο στόχος μας είναι η εφαρμογή ιχνηλάτησης να είναι έτοιμη για να χρησιμοποιηθεί πολύ σύντομα και να είναι ευρέως αποδεκτή από τον πληθυσμό», υπογραμμίζουν οι Σπαν και Μπράουν σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν.

Όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες που αναζητούν τρόπους να προφυλαχθούν από μια αναζωπύρωση της επιδημίας κατά τη χαλάρωση του lockdown, μελετούν αυτού του τύπου τους μηχανισμούς που βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth, η οποία επιτρέπει στα smartphones να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Μέχρι τώρα το Βερολίνο είχε επιλέξει μια πανευρωπαϊκή εφαρμογή γνωστή με την ονομασία PEPP-PT, η οποία έχει αναπτυχθεί από περίπου 130 ευρωπαίους επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ειδικοί του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου Fraunhofer και του οργανισμού δημόσιας υγείας του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Όμως η εφαρμογή αυτή συνάντησε ισχυρή αντίδραση επειδή προβλεπόταν τα δεδομένα να αποθηκεύονται σ' έναν κεντρικό διακομιστή με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι κυβερνήσεις θα πάρουν αυτά τα προσωπικά δεδομένα και θα τα χρησιμοποιήσουν για την παρακολούθηση πολιτών.

Σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύθηκε στην αρχή της εβδομάδας, περίπου 300 πανεπιστημιακοί κάλεσαν τις κυβερνήσεις να απορρίψουν αυτή τη συγκεντρωτική προσέγιση προς όφελος εκείνης των Apple και Google. Όπως επισήμαναν, το λειτουργικό σύστημά τους, που εξοπλίζει τα περισσότερα smartphones στον κόσμο, σέβεται περισσότερο την ιδιωτική ζωή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέστησε επίσης τα δεδομένα, που συγκεντρώνονται απ' αυτές τις εφαρμογές ιχνηλάτησης, να μην αποθηκεύονται παρά μόνο στα τηλέφωνα των χρηστών και να είναι κρυπτογραφημένα.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα πως οποιαδήποτε εφαρμογή ιχνηλάτησης θα χρησιμοποιείται εθελοντικά και οι χρήστες της θα είναι ανώνυμοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X