ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:28
 

Κύπριος επιστήμονας στη διαστημική αποστολή της ESA/NASA Solar Orbiter

Πρόκειται για τον Δρ. Γεώργιος Νικολάου, επαγγελματικό μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στη μοναδική στο είδος της διαστημική αποστολή, που έχει ως σκοπό να κατανοήσει τους κύριους φυσικούς μηχανισμούς του Ήλιου και πώς επηρεάζουν το διαστημικό χώρο και τους πλανήτες, λαμβάνει μέρος ο Κύπριος ερευνητής Δρ. Γεώργιος Νικολάου, επαγγελματικό μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος (CSEO).

Πρόκειται για το Solar Orbiter, που εκτοξεύτηκε με επιτυχία αργά το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου 2020 από τη Φλόριδα των ΗΠΑ για μια αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA) που αναμένεται να διαρκέσει δέκα χρόνια.

Τεράστιας σημασίας η συνεισφορά του Solar Orbiter

Το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τον Δρα Γεώργιο Νικολάου, ενεργό επιστήμονα στην αποστολή, ο οποίος ανέφερε ότι η συνεισφορά του Solar Orbiter στην εξερεύνηση του διαστήματος είναι καθοριστικής και τεράστιας σημασίας.

Ο Δρ. Νικολάου έχει αναπτύξει μοντέλα των οργάνων που θα μετρήσουν το Ηλιακό πλάσμα με μεγάλη ευκρίνεια. Τα μοντέλα αυτά θα διαδραματίσουν κύριο ρόλο στην κατανόηση των δεδομένων και την έγκυρη ανάλυσή τους. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναπτύξει και έχει δημοσιεύσει μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν για τον έγκυρο προσδιορισμό των ιδιοτήτων του Ηλιακού πλάσματος, μέσω των επικείμενων μετρήσεων. Σε μόλις λίγους μήνες μετά την εκτόξευση του Solar Orbiter θα αρχίσει η ανάλυση των πρώτων δεδομένων που θα διαλευκάνουν τους μηχανισμούς του Ήλιου.

Ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει τον σκοπό και τη σημασία της αποστολής αυτής, είπε ότι το Solar Orbiter θα πάρει τις απαραίτητες μετρήσεις για να καταλάβουμε σημαντικούς και θεμελιώδεις μηχανισμούς του Ήλιου. Με τη συγκεκριμένη αποστολή, ανέφερε, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς ο Ήλιος κυβερνάει την ηλιόσφαιρα, την περιοχή γύρω από τον Ήλιο που περιλαμβάνει ολόκληρο το Ηλιακό μας σύστημα.

Πρόσθεσε ότι το Solar Orbiter θα προσεγγίσει τον Ήλιο και θα τον φωτογραφίσει με μεγάλη ευκρίνεια και ταυτόχρονα τα διάφορα όργανα θα αναλύσουν τις ιδιότητες του ηλιακoύ υλικού που ρέει συνεχώς στο διάστημα αλληλεπιδρώντας με τη Γη και τους άλλους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος. Επιπρόσθετα, είπε ότι το Solar Orbiter είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που φέρει τηλεσκόπια για να φωτογραφίσουν τον Ήλιο από αποστάσεις τόσο κοντινές όσο ποτέ πριν, και είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα φωτογραφίσει του πόλους του Ήλιου.

«Η κατάλληλη ανάλυση των παρατηρήσεων θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου και πώς το Ηλιακό υλικό θερμαίνεται, επιταχύνεται και ρέει στον διαπλανητικό χώρο. Ο συνδυασμός των φωτογραφιών και των μετρήσεων των σωματιδίων του Ήλιου θα βοηθήσουν στην κατανόηση βασικών μηχανισμών της Ηλιακής δραστηριότητας», είπε ο Κύπριος επιστήμονας. Επίσης, ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις του Solar Orbiter θα είναι καθοριστικές στο να κατανοήσουμε πώς τα ενεργητικά σωματίδια της ηλιόσφαιρας επιταχύνονται από τις εκρηκτικές περιοχές του Ήλιου.

«Ο Ήλιος είναι μία τεράστια πηγή ενέργειας που έχει άμεση αλληλεπίδραση με την Γη μας, άρα και την ζωή μας. Η κατανόηση λοιπόν των βασικών μηχανισμών του Ήλιου και των τρόπων με τους οποίους ελέγχει την Ηλιόσφαιρα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα», είπε στο ΚΥΠΕ.

Ο ρόλος του Δρα Νικολάου στην αποστολή

Ερωτηθείς ποιός είναι ο δικός του ρόλος στην αποστολή αυτή, είπε αρχικά ότι το Solar Orbiter είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και πρόσθεσε: «Εγώ έχω ενταχθεί στην ομάδα του Solar Orbiter μόλις πριν από τρία χρόνια, το 2017, όταν άρχισα να εργάζομαι στο Mullard Space Science Laboratory του University College London. Έκτοτε εργάζομαι στην μοντελοποίηση και τον χαρακτηρισμό δύο εκ των οργάνων πλάσματος που βρίσκονται στο διαστημόπλοιο».

Εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα όργανα θα μετρήσουν και θα αναλύσουν τις ιδιότητες πλάσματος Ηλιακού ανέμου ο οποίος αποτελείται από σωματίδια τα οποία ρέουν συνεχώς από τον Ήλιο στον διαπλανητικό χώρο, με μεγάλες ταχύτητες. «Έχω αναπτύξει μοντέλα με τα οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την απόκριση των οργάνων σε δεδομένες συνθήκες. Τα μοντέλα αυτά είναι καθοριστικά για την ακριβή και έγκυρη ανάλυση των δεδομένων. Έχω επίσης αναπτύξει μεθόδους ανάλυσης των μελλοντικών δεδομένων για τον υπολογισμό σημαντικών ιδιοτήτων του Ηλιακού υλικού που θα μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε μεγάλα μυστικά του Ήλιου μας», σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι η επιστημονική του έρευνα επικεντρώνεται στην μελέτη των δυναμικών ιδιοτήτων του πλάσματος, και οι παρατηρήσεις του Solar Orbiter θα φέρουν καινούργιες ανακαλύψεις στον τομέα αυτό. Ο Δρ. Νικολάου γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1985. Το 2005 ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και επικεντρώθηκε στην έρευνα και στην φυσική διαστήματος. Από το 2009 μέχρι το 2011 έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αθήνα. Το 2011 ξεκίνησε τις διδακτορικές του σπουδές στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, όπου και εργάστηκε ως ερευνητής στο Southwest Research Institute. Μετά το πέρας των διδακτορικών του σπουδών το 2015, εργάστηκε για δύο χρόνια ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Σουηδικό Ινστιτούτο Φυσικής Διαστήματος στην Κίρουνα της Σουηδίας. Από το 2017, εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Mullard Space Science Laboratory του University College London.

Είναι επαγγελματικό μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος (CSEO) και έχει εργαστεί σε διεθνείς αποστολές του Ευρωπαικού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)και της Εθνικής ΥπηρεσίαςΑεροναυπηγικής και Διαστήματος(NASA). Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με την έρευνά του για τον πλανήτη Δία, τη θερμοδυναμική του Ηλιακού πλάσματος, δομές της ηλιόσφαιρας και δυναμική των ιόντων στο περιβάλλον κομήτη.

Έχει επίσης επικεντρωθεί στον σχεδιασμό, βαθμονόμηση και μελέτη οργάνων μέτρησης διαστημικού πλάσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Πριν από μερικά χρόνια, επιστήμονες της NASA κατέγραψαν τη χαμηλότερη νότα που ακούστηκε ποτέ στο σύμπαν.

Η μουσική των άστρων

Η Γη είχε πάψει να βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου, δραματική υπαρξιακή ανατροπή για την εποχή
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
Στο στόχαστρο χάκερ η εφαρμογή Zoom

Στο στόχαστρο χάκερ η εφαρμογή Zoom

Εν μέσω πανδημίας οι περισσότεροι εργοδότες ζητούν από όσους εργαζομένους μπορούν να εργάζονται από το σπίτι με το FBI να ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για ένα πρωτόγνωρο μοντέλο λειτουργίας των τηλεπικοινωνιών τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Σε εγρήγορση για τα δίκτυα

Ηδη, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, της εθνικής ρυθμιστικής αρχής και των παρόχων ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
X