ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μασκ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον άνθρωπο

Ο Μασκ προτείνει να τεθούν κανόνες στη ανάπτυξη των ΑΙ

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πίσω από το ChatGPT δείχνει ότι η τεχνολογία ΑΙ έχει εξελιχθεί σε «εκπληκτικό βαθμό, και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε όλοι», σύμφωνα με τον Έλον Μασκ, τον δισεκατομμυριούχο που διοικεί τη SpaceX, την Tesla, το Twitter και τη Neuralink. 

«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού είναι η τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Μασκ, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, που φιλοξενείται στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Μασκ μοιράστηκε την ανησυχία του, μετά από αναφορά του στο ChatGPT που ανέπτυξε η εταιρεία OpenAΙ. Ο Μασκ ήταν ένας από τους συνιδρυτές της start-up, στην οποία η Microsoft επενδύει πλέον δισεκατομμύρια. Ο Μασκ αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI το 2018 και δεν κατέχει πλέον μερίδιο της εταιρείας. Ένας από τους λόγους που είχε αποφασίσει να συνιδρύσει την OpenAI ήταν ότι «η Google δεν έδινε αρκετή προσοχή στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης».

Η τεχνητή νοημοσύνη «είναι τόσο θετική όσο και αρνητική, με πολλά υποσχόμενες δυνατότητες», πρόσθεσε ο Μασκ, τονίζοντας πως η εξέλιξή της συνοδεύεται παράλληλα και από έναν «μεγάλο κίνδυνο».

Το ChatGPT «έχει δείξει στον κόσμο πόσο προηγμένη είναι πλέον η τεχνητή νοημοσύνη», σύμφωνα με τον Μασκ. «Το ΑΙ έχει εξελιχθεί εδώ και καιρό. Απλώς δεν υπήρχε ένα ψηφιακό περιβάλλον εργασίας που να είναι προσβάσιμο για τους περισσότερους ανθρώπους».

Μασκ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα-1Πηγή Unsplash

Ενώ τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και η ιατρική πρέπει να συμμορφώνονται με κανονισμούς ασφαλείας, ακόμα δεν έχουν τεθεί αντίστοιχοι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη, που να ελέγχουν την ανάπτυξή της, παρατήρησε ο Μασκ. «Ειλικρινά πιστεύω ότι πρέπει να ορίσουμε κανόνες ασφαλείας για την τεχνητή νοημοσύνη», πρόσθεσε, λέγοντας πως, κατά τη γνώμη του, τα συστήματα ΑΙ εγκυμονούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την κοινωνία «από ό,τι τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα ή τα φάρμακα».

Η επιβολή κανονισμών «ίσως επιβραδύνει λίγο την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι και καλό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δισεκατομμυριούχος εκφράζει την ανησυχία του για την ανεμπόδιστη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Στο παρελθόν είχε πει πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι «πολύ πιο επικίνδυνη» και από τις πυρηνικές κεφαλές. «Τα λόγια του έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα σήμερα, καθώς η άνοδος του ChatGPT απειλεί να ανατρέψει την αγορά εργασίας» σχολιάζει το CNBC. 

Το ChatGPT έχει οδηγήσει σε μια έντονη διαμάχη την Google και τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει στην OpenAI ενσωματώνοντας το λογισμικό στο πρόγραμμα περιήγησης Bing. Η Google απάντησε με το δικό της εργαλείο Bard, αν και εργαζόμενοι της εταιρείας επέκριναν τη διοίκηση για βιαστική παρουσίαση.

Πηγή: CNBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση