ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαζική φυγή από τη μετοχή της Tesla: Μεγάλος ο «λογαριασμός» για τον Μασκ

Έχασε σχεδόν 700 δισ. δολάρια

Money Review

Πολύ μακριά από τα ιστορικά υψηλά βρίσκεται η μετοχή της Tesla, η οποία συνεχίζει να ακολουθεί πτωτική τάση με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν περιουσιακά στοιχεία που άνθιζαν την τελευταία δεκαετία. Από το ιστορικό υψηλό της κεφαλαιοποίησής της πέρυσι τον Νοέμβριο, η Tesla έχει χάσει σχεδόν 700 δισ. δολάρια, ποσό αντίστοιχο με τρεις Disney, τέσσερις Nike ή έξι Starbucks.

H Tesla αποτιμάται στα 530 δισ. δολάρια, πολύ μακριά από τo 1,2 τρισ. όπου βρισκόταν πριν από έναν χρόνο.

Ο υψηλός πληθωρισμός, η άνοδος των επιτοκίων και μία επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ, συνεχίζουν να «τρομάζουν» τους επενδυτές, με αποτέλεσμα στο προχθεσινό κλείσιμο η Tesla να αποτιμάται στα 530 δισ. δολάρια, πολύ μακριά από τo 1,2 τρισ. όπου βρισκόταν πριν από έναν χρόνο. Παράλληλα όμως οι επενδυτές και ενδεχομένως φαν του ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ, φαίνεται πως «ξέδωσαν» στη μετοχή, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στο Twitter ως νέος διευθύνων σύμβουλος.

Ο Μασκ είναι αισιόδοξος ότι η τιμή της μετοχής θα ανακάμψει, ωστόσο στο περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού και του δεινού οικονομικού τοπίου, η δυσπιστία των επενδυτών ενδέχεται να επικρατήσει και να συνεχίσουν να ρευστοποιούν τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιό τους.

«Τρύπα» στην περιουσία του Μασκ

Δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό της περιουσίας του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο συνδέεται με μετοχές της Tesla είναι αναμενόμενο ότι η διολίσθηση της μετοχής θα συμπαρέσυρε και τον ίδιο. Η περιουσία του Μασκ τον τελευταίο χρόνο έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 100 δισ. δολάρια, καταγράφοντας την ταχύτερη διολίσθηση που έχει σημειωθεί ποτέ στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Αναλυτικά, από τα 340 δισ. δολάρια πέρυσι τον Νοέμβριο, η περιουσία του σήμερα (αφότου η Tesla προχθες έκλεισε σε χαμηλό δύο ετών) ανέρχεται περίπου στα 170 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως ο Μασκ διακρατεί μερίδιο περίπου 15% στην Tesla και η διολίσθηση της μετοχής χθες «διέγραψε» περίπου 8,6 δισ. δολάρια από την περιουσία του σε μόλις μία ημέρα.

Βέβαια, ο Μασκ παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ωστόσο, η διαφορά με τον αμέσως επόμενο στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg τον Μπερνάρ Αρνό, βαρόνο του οίκου LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, μικραίνει και αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 13 δισ. δολάρια.

Με πληροφορίες από Business Insider

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

«Αλλάζουν πάρα πολύ τα social media. Πάμε από την κοινωνική δικτύωση σε μέσα διανομής περιεχομένου με αλγοριθμικό τρόπο»
Kathimerini.gr
 |  ΝΕΑ