ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μήπως το ChatGPT πάρει τη θέση των δημοσιογράφων;

Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε περικοπές και τον όμιλο ΜΜΕ Αξελ Σπρίνγκερ, στον οποίο ανήκουν εφημερίδες όπως η Bild και η Welt

Kathimerini.gr

Aπό συστήματα τεχνητής νοημοσύνης κινδυνεύουν να αντικατασταθούν οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Αξελ Σπρίνγκερ, στον οποίο ανήκουν εφημερίδες όπως η Bild και η Welt.

Ο Ματίας Ντέπφνερ, επικεφαλής του μιντιακού κολοσσού, προανήγγειλε μαζικές περικοπές στο πλαίσιο της μετεξέλιξης του Αξελ Σπρίνγκερ σε μια αμιγώς ψηφιακή εταιρεία. Είπε ότι θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές, επειδή η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη καθιστούν περιττές κάποιες θέσεις εργασίας για την παραγωγή δημοσιογραφικού περιεχομένου.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να καταστήσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ό,τι ήταν ποτέ ή απλώς να την αντικαταστήσει», προειδοποίησε ο CEO σε εσωτερική επιστολή του προς τους υπαλλήλους.

Δημοφιλή εργαλεία, όπως το ChatGPT, υπόσχονται μια επανάσταση στην πληροφορία και σύντομα θα είναι καλύτερα για την αλίευση μιας είδησης από ό,τι οι άνθρωποι. «Η κατανόηση αυτής της αλλαγής είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα μιας εκδοτικής εταιρείας. Μόνο όσοι δημιουργούν το καλύτερο πρωτότυπο περιεχόμενο θα επιβιώσουν», πρόσθεσε ο Ντέπφνερ.

Πρωτογενές υλικό

Απέφυγε να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στους ρεπόρτερ και τους συντάκτες. Το πρωτογενές σχόλιο και η ερευνητική δημοσιογραφία θα πρέπει να είναι οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν μελλοντικά τα ΜΜΕ.

Δεν είναι ο πρώτος όμιλος που φλερτάρει με την τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή περιεχομένου. Τον Ιανουάριο η BuzzFeed ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσει το περιεχόμενό της και τα online παιχνίδια της. Τον ίδιο δρόμο σχεδιάζουν να ακολουθήσουν οι βρετανικές Daily Mirror και Daily Express, όπως αποκάλυψε στους Financial Times ο επικεφαλής τους.

Από τη μέρα που εγκαινιάστηκε πέρυσι τον Νοέμβριο, το ChatGPT συγκέντρωσε πάνω από 100 εκατ. χρήστες και επιτάχυνε την επί μακρόν παγιωμένη πεποίθηση ότι κάποιες δουλειές θα εκλείψουν λόγω τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο η χρήση του στη δημοσιογραφία έχει αποδειχθεί στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενη.

Η τεχνολογική ιστοσελίδα CNET έχει αναφέρει ότι χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει άρθρα, τα οποία στη συνέχεια διορθώνονταν από συντάκτες προτού δημοσιευθούν. Το σάιτ παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα έχει σαφή όρια, αφού τα μισά σχεδόν ρεπορτάζ που παρήχθησαν από τεχνητή νοημοσύνη χρειάστηκε να διορθωθούν από συντάκτες επειδή περιείχαν πολλά λάθη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση