ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπορούμε να μάθουμε μία νέα γλώσσα ενώ κοιμόμαστε;

Οι επιστήμονες λένε πως ναι

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του ύπνου και της εκμάθησης ξένων γλωσσών εντόπισαν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε όνειρα στα οποία μιλάμε μια διαφορετική γλώσσα από τη μητρική μας.

Γιατί, όμως, ο εγκέφαλος επινοεί αυτά τα «πολύγλωσσα» όνειρα – και τι αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν στις γλωσσικές μας δεξιότητες;

«Ολα έχουν να κάνουν με τη γλώσσα. Συνέχεια μαθαίνουμε νέες λέξεις, ακόμη και στη μητρική μας γλώσσα», αναφέρει ο καθηγητής Ψυχολογίας που διευθύνει το Κέντρο Μελέτης για τον Υπνο, τη Γλώσσα και τη Μνήμη στο Πανεπιστήμιο του York.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν κοιμόμαστε ενσωματώνεται ουσιαστικά η νέα γνώση στην παλιά. Το ίδιο λοιπόν γίνεται και με τις λέξεις, είτε αφορά τη μητρική μας γλώσσα είτε κάποια ξένη.

«Φανταστείτε ότι έχετε ένα είδος ετικέτας στις αναμνήσεις σας. Κάθε καινούργια λέξη που μαθαίνετε ανήκει και σε μια ετικέτα», λέει ο Γκάρεθ Γκάσκελ, τονίζοντας πως αυτή η διαδικασία ταξινόμησης των λέξεων σε ετικέτες συμβαίνει όταν κάποιος κοιμάται βαθιά.

Μπορούμε να μάθουμε νέες λέξεις ενώ κοιμόμαστε

Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν πως, εκτός από την επεξεργασία πληροφοριών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλός μας μπορεί επίσης να μάθει νέες λέξεις ενώ κοιμόμαστε.

«Αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν ξένες λέξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, η διαδικασία διαφέρει από όταν είμαστε ξύπνιοι», αναφέρει ο Μάθιου Κορομά, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο, ο οποίος ειδικεύεται στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία.

Ο ίδιος αναφέρει επίσης πως όταν κοιμόμαστε μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ψεύτικη από την πραγματική γλώσσα.

Το γεγονός, πάντως, πως μπορούμε να μάθουμε αβίαστα μια ξένη γλώσσα ενώ κοιμόμαστε δεν σημαίνει πως πρέπει κάθε φορά που πηγαίνουμε για ύπνο να βάζουμε να παίζει ένα βίντεο σε μια ξένη γλώσσα, ώστε να απομνημονεύσουμε τις λέξεις.

«Κάτι τέτοιο θα μας γύριζε μπούμερανγκ, καθώς θα προκαλούσε διαταραχές στην ξεκούρασή μας», αναφέρει ο Κορομά, επισημαίνοντας πως σε σχετικό πείραμα οι συμμετέχοντες έμαθαν ξένες λέξεις πολύ πιο γρήγορα όταν ήταν ξύπνιοι απ’ ό,τι όταν κοιμόνταν.

«Οταν είμαστε ξύπνιοι είμαστε σε εγρήγορση και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο για να μάθουμε μια ξένη γλώσσα. Οπότε το να μάθουμε νέες γλώσσες ενώ κοιμόμαστε, δεν είναι καλή ιδέα», προσθέτει ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές μελέτες για να μπορέσουν να εξηγήσουν τα συγκεκριμένα όνειρα (σ.σ.: στα οποία μιλάμε μια ξένη γλώσσα). Η προσπάθεια του εγκεφάλου να μάθει και να απομνημονεύσει μια λέξη -ακόμη και όταν κοιμόμαστε- είναι εντυπωσιακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση