ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια είναι τελικά η ηλικία του φεγγαριού;

Όχι μόνο το φεγγάρι κάποτε είχε ένα τεράστιο, φλογερό μάγμα ωκεανού, αλλά και ο βραχώδης δορυφόρος του σχηματίστηκε πολύ αργότερα από ό,τι υπολόγιζαν οι επιστήμονες

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το φεγγάρι, σύμφωνα με νέα έρευνα, είναι 85 εκατομμύρια χρόνια νεότερο από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες στο παρελθόν. Στη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής διαπίστωσαν ότι, όχι μόνο το φεγγάρι κάποτε είχε ένα τεράστιο, φλογερό μάγμα ωκεανού, αλλά και ο βραχώδης δορυφόρος του σχηματίστηκε πολύ αργότερα από ό,τι υπολόγιζαν οι επιστήμονες.

Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ένας πρωτοπλανήτης μεγέθους Άρη έσπασε στη νέα Γη και, ανάμεσα στα συντρίμμια και τα κοσμικά ερείπια, σχηματίστηκε ένα νέο βραχώδες σώμα, το φεγγάρι μας. 

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές αναδόμησαν το χρονοδιάγραμμα του σχηματισμού της σελήνης. Ενώ οι επιστήμονες πίστευαν προηγουμένως ότι αυτή η σύγκρουση που σχημάτισε το φεγγάρι συνέβη πριν από 4,51 δισεκατομμύρια χρόνια, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το φεγγάρι δημιουργήθηκε μόλις 4,425 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Για να προσδιορίσουν αυτό το σφάλμα 85 εκατομμυρίων ετών, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να υπολογίσουν τη σύνθεση του φεγγαριού με την πάροδο του χρόνου. Με βάση την ιδέα ότι το φεγγάρι φιλοξένησε έναν τεράστιο μάγμα ωκεανού, οι ερευνητές υπολόγισαν πώς άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου τα ορυκτά που σχηματίστηκαν καθώς το μάγμα ψύχθηκε στερεοποιημένο. Ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα του μάγματος, οι επιστήμονες μπόρεσαν να βρουν το πώς σχηματίστηκε το φεγγάρι.

«Συγκρίνοντας τη μετρούμενη σύνθεση των βράχων του φεγγαριού με την προβλεπόμενη σύνθεση του μάγματος από το μοντέλο μας, καταφέραμε να εντοπίσουμε την εξέλιξη του ωκεανού πίσω στο σημείο εκκίνησής του, τη στιγμή που σχηματίστηκε το φεγγάρι», είπε η συγγραφέας της έρευνας Sabrina Schwinger, ερευνήτρια στο Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο.

Αυτά τα ευρήματα, τα οποία δείχνουν ότι το φεγγάρι σχηματίστηκε πριν από 4,425 δισεκατομμύρια χρόνια, συμφωνούν με προηγούμενη έρευνα που ευθυγράμμισε το σχηματισμό του φεγγαριού με το σχηματισμό του μεταλλικού πυρήνα της Γης.

«Είναι η πρώτη φορά που η ηλικία του φεγγαριού μπορεί να συνδεθεί άμεσα με ένα γεγονός που συνέβη στο τέλος του σχηματισμού της Γης, δηλαδή τον σχηματισμό του πυρήνα,» δήλωσε ο Thorsten Kleine, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πλανητολογίας του Πανεπιστημίου του Münster στη Γερμανία.

Αυτά τα ευρήματα περιγράφηκαν σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου στο περιοδικό Science Advances.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Apple και Google απαγόρευσαν τo Fortnite στα ψηφιακά καταστήματα των εφαρμογών τους, ενώ στη συνέχεια η Epic ανταπάντησε με αγωγές και με μια επικοινωνιακή εκστρατεία.

Κόντρα Epic με Apple, Google για το Fortnite

Οι «εχθροπραξίες» άρχισαν στα μέσα του Αυγούστου, επειδή οι δύο εταιρείες απαγόρευσαν τo παιχνίδι στα ψηφιακά καταστήματα ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ