ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο οδικός χάρτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ έως το 2030

Τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης

ΚΥΠΕ

Τον οδικό χάρτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ έως το 2030, , που περιλαμβάνει την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των δημόσιων υπηρεσιών, ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν στον Τύπο η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέσταγκερ και ο Επίτροπος Μπρετόν.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει λύσεις για την αντιμετώπιση τρωτών σημείων και εξαρτήσεων της ΕΕ από τρίτους καθώς και την επιτάχυνση των επενδύσεων στον ψηφιακό κλάδο. Η ψηφιακή πυξίδα, όπως την ονομάζει η Κομισιόν, περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία:

1) Μέχρι το 2030, τουλάχιστον το 80% όλων των ενηλίκων θα πρέπει να έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες και θα πρέπει να υπάρχουν 20 εκατομμύρια απασχολούμενοι ειδικοί ΤΠΕ στην ΕΕ - ενώ περισσότερες γυναίκες θα πρέπει να αναλάβουν τέτοιες θέσεις εργασίας.

2) Έως το 2030, όλα τα νοικοκυριά της ΕΕ θα πρέπει να έχουν συνδεσιμότητα gigabit και όλες οι κατοικημένες περιοχές θα πρέπει να καλύπτονται από 5G. Η παραγωγή πρωτοποριακών και βιώσιμων ημιαγωγών στην Ευρώπη πρέπει να είναι το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ενώ 10.000 ουδέτεροι κλιματικοί κόμβοι πρέπει να αναπτυχθούν στην ΕΕ και η Ευρώπη θα πρέπει να έχει τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή.

3) Μέχρι το 2030, τρεις από τις τέσσερις εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, big data και Τεχνητή Νοημοσύνη και περισσότερο από το 90% των ΜΜΕ πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον στο βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης.

4) Έως το 2030, όλες οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία τους και το 80% των πολιτών θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια λύση eID.

Η πυξίδα καθορίζει μια ισχυρή δομή κοινής διακυβέρνησης με τα κράτη μέλη που βασίζεται σε ένα σύστημα παρακολούθησης με ετήσιες εκθέσεις. Οι στόχοι θα ενσωματωθούν σε ένα πρόγραμμα πολιτικής που θα συμφωνηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των κενών στις κρίσιμες ικανότητες της ΕΕ, η Κομισιόν θα διευκολύνει την ταχεία έναρξη διακρατικών έργων, συνδυάζοντας επενδύσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία, με χρηματοδοτήσεις της ΕΕ. Στα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας, τα κράτη μέλη δεσμεύονται να αφιερώσουν τουλάχιστον 20% στην ψηφιακή προτεραιότητα. Τα πιθανά διακρατικά έργα με πολλούς συμμετέχοντες περιλαμβάνουν μια πανευρωπαϊκή διασυνδεδεμένη υποδομή επεξεργασίας δεδομένων. ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς αξιόπιστων επεξεργαστών χαμηλής ισχύος · ή συνδεδεμένες δημόσιες διοικήσεις.

Τα δικαιώματα και οι αξίες της ΕΕ βρίσκονται στο επίκεντρο του ψηφιακού με επίκεντρο τον ανθρώπινο τρόπο και θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται πλήρως στον διαδικτυακό χώρο όπως είναι στον πραγματικό κόσμο, τονίζει η Κομισιόν και προτείνει να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο ψηφιακών αρχών, όπως η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα, σε επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε δίκαιες και χωρίς διακρίσεις διαδικτυακές υπηρεσίες - και γενικότερα, για να διασφαλιστεί ότι τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν εκτός σύνδεσης μπορούν να ασκηθούν πλήρως στο διαδίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X