ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουραγός η Google στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης

Πρόσφατα λανσάρισε την εφαρμογή Bard, αλλά αποδείχθηκε προβληματική

Kathimerini.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν τον κολοσσό υψηλής τεχνολογίας Google να είναι ουραγός σε έναν κλάδο στου οποίου τη γέννηση συνέβαλε. Και δεν είναι άλλος από εκείνον της τεχνητής νοημοσύνης. Προσφάτως λανσάρισε την πειραματική υπηρεσία συνομιλίας Bard, αλλά εξαρχής ήταν προβληματική. Συν τοις άλλοις, υπήρξαν στο παρελθόν σκάνδαλα, αποτυχημένες απόπειρες και απώλειες σε ταλαντούχους εργαζομένους, οπότε ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων εξηγεί την αμήχανη θέση στην οποία περιήλθε ο αμερικανικός όμιλος σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Forbes, ότι το 2016, λίγους μήνες αφότου έγινε διευθύνων σύμβουλος της Google, ο Σάνταρ Πιτσάι έκανε μια σαρωτική δήλωση σε συνέδριο της εταιρείας. Η Google, το όνομα της οποίας είχε γίνει συνώνυμο της αναζήτησης, θα ήταν πλέον μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης πρωτίστως. Αν και αυτός ο στόχος ήταν ασαφής, το διακύβευμα ήταν πεντακάθαρο.

Η Microsoft ανακοίνωσε μια νέα έκδοση της δικής της μηχανής αναζήτησης, Bing, με λειτουργίες συνομιλίας τεχνητής νοημοσύνης ακόμη πιο προηγμένες από το ChatGPT.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2014, η Amazon είχε παραγκωνίσει την Google κυκλοφορώντας στην αγορά τον φωνητικό βοηθό Alexa. Σήμερα είναι ένα οικείο όνομα, αλλά τότε ήταν ένα σοβαρό κτύπημα για την Google, της οποίας η αποστολή ήταν η «Οργάνωση των πληροφοριών του κόσμου» και μια τέτοια υπηρεσία θα έπρεπε να ήταν το εκ γενετής δικαίωμα της εταιρείας. Στο συνέδριο η Google κυκλοφόρησε μια ανταγωνιστική συσκευή με το απλό όνομα Assistant, σηματοδοτώντας και πάλι τον προσανατολισμό της στη χρήσιμη τεχνητή νοημοσύνη.

Επτά χρόνια αργότερα, η Google βρίσκεται σε παρόμοια θέση, και πάλι ηττημένη σε έναν τομέα που θα έπρεπε να κυριαρχεί. Αλλά αυτή τη φορά είναι χειρότερα τα πράγματα. Στο παρόν «πραξικόπημα» ο σφετεριστής είναι η OpenAI, μια σχετικά μικρή νεοφυής εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, και όχι ένας γίγαντας με βαθιές τσέπες, όπως η Amazon.

Το προϊόν είναι το ChatGPT, ένα ρομπότ που μπορεί να συντάξει από το πιο απλό έως το πιο περίτεχνο κείμενο, ήτοι ένα σενάριο για τηλεοπτική σειρά, μια επιστολή παραίτησης, έναν κώδικα και, γενικά μιλώντας, ένα οποιοδήποτε κείμενο για οποιοδήποτε θέμα, και αυτό να γίνει κατανοητό σαν να γράφτηκε από άνθρωπο. Κατασκευάστηκε δε χρησιμοποιώντας μια τεχνολογική καινοτομία στην οποία είχε πρωτοπορήσει η ίδια η Google πριν από χρόνια. Η τεχνολογία αυτή κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο, έγινε απίστευτα δημοφιλής τάχιστα, όπως σημειώνει το Forbes, παρά το γεγονός ότι η Google ανακοίνωσε μια παρόμοια τεχνολογία που ονομάζεται LaMDA (Λάμδα) πριν από δύο χρόνια.

Το χειρότερο είναι ότι ο κύριος αντίπαλος της μηχανής αναζήτησης της Google, η Microsoft, τροφοδοτεί το OpenAI με 10 δισ. δολάρια. Την Τρίτη, μάλιστα, ανακοίνωσε μια νέα έκδοση της δικής της μηχανής αναζήτησης, Bing, με λειτουργίες συνομιλίας τεχνητής νοημοσύνης ακόμη πιο προηγμένες από το ChatGPT.

Πρόκειται για μια δυνητικά υπαρξιακή κίνηση για το μέλλον της αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, είχε δηλώσει «πως ο αγώνας ξεκινάει κι εμείς κάθε μέρα θέλουμε να αναδεικνύουμε νέα πράγματα». Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα αφότου η Google φαινόταν ότι έσπευσε να κυκλοφορήσει το Bard, το δικό της chatbot, που χρησιμοποιεί μια «πολύ μικρότερη» έκδοση της τεχνολογίας LaMDA, με περιορισμένη διαθεσιμότητα. Η εταιρεία υποσχέθηκε μια ευρύτερη κυκλοφορία τις επόμενες εβδομάδες. Οπως πολλοί ανέμεναν, η Google αφυπνίστηκε, ο Πιτσάι κήρυξε συναγερμό και στρατολόγησε τους συνιδρυτές της πρώτης να αναθεωρήσουν τη στρατηγική της στην τεχνητή νοημοσύνη, λαμβάνονταν πλέον υπόψη τα τελευταία δεδομένα του ανταγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση