ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς η AI «ανέστησε» έναν προ πολλού νεκρό δικτάτορα

Με την Ινδονησία να οδεύει σε εκλογές, ένα deefake βίντεο του εκλιπόντος δικτάτορα, Σουχάρτο, πλησιάζει τις 5 εκατομμύρια προβολές

Kathimerini.gr

Ο κάποτε στυγνός δικτάτορας της Ινδονησίας, Μοχάμεντ Σουχάρτο, πέθανε στις αρχές του 2008. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορεί ένα βίντεο στο διαδίκτυο το οποίο εμφανίζει τον ίδιο να μιλά για τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα. Πρόκειται, βέβαια, για ένα deepfake που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

«Είμαι ο Σουχάρτο, ο δεύτερος πρόεδρος της Ινδονησίας», λέει ο πρώην στρατηγός σε ένα τρίλεπτο βίντεο που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 4,7 εκατομμύρια προβολές στο X και έχει επίσης κοινοποιηθεί στο TikTok, το Facebook και το YouTube. Το deepfake βίντεο «ανέστησε» τον δικτάτορα με τη χρήση εργαλείων τα οποία «κλωνοποίησαν» το πρόσωπο και τη φωνή του.

«Το βίντεο δημιουργήθηκε για να μας υπενθυμίσει πόσο σημαντική είναι η ψήφος μας στις επερχόμενες εκλογές», δήλωσε ο Εργουιν Ακσα, αναπληρωτής πρόεδρος του «Golkar», ενός από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα πολιτικά κόμματα της Ινδονησίας. Ο ίδιος μάλιστα είναι αυτός που το κοινοποίησε πρώτος στο X ενόψει των εκλογών της 14ης Φεβρουαρίου.

Το εν λόγω κόμμα είναι ένα από τα 18 που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, κατά την οποία θα προσέλθουν στις κάλπες περισσότερα από 200 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Το Golkar δεν έχει δικό του υποψήφιο, αλλά έχει υποστηρίξει τον Πράπογουο Σουμπιάντο, πρώην στρατηγό υπό το καθεστώς του Σουχάρτο και επίσης πρώην γαμπρό του. Η «ανάσταση» του δικτάτορα, μέσω του βίντεο, για πολλούς είχε σαφή πολιτικά κίνητρα: να ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους να στηρίξουν ένα κόμμα το οποίο ταυτίζεται με τον Σουχάρτο.

«Ως μέλος του Golkar, είμαι πολύ περήφανος για τον Σουχάρτο, επειδή ανέπτυξε με επιτυχία την Ινδονησία. Πρέπει να τον σεβαστούμε», έγραψε ο Ακσα στο Χ. Οπως ήταν αναμενόμενο, βέβαια, ορισμένοι χρήστες αποδοκίμασαν έντονα το εν λόγω βίντεο και τους σκοπούς πολιτικής προπαγάνδας που εξυπηρετεί. «Αυτή είναι η κατάσταση της χώρας μας σήμερα. Φέρνουν πίσω στη ζωή νεκρούς δικτάτορες», έγραψε ένας Ινδονήσιος στο Χ. «Από πότε έγινε ηθικό να δημιουργούμε deepfakes με νεκρούς ανθρώπους;», έγραψε ένας άλλος.

Η 32χρονη δικτατορία του Σουχάρτο θεωρείται από διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα ως μία από τις πιο διεφθαρμένες και βίαιες περιόδους στην ιστορία της Ινδονησίας. Χιλιάδες άνθρωποι φυλακίστηκαν ή δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Η συζήτηση για το καθεστώς του Σουχάρτο παραμένει, μέχρι σήμερα, σε μεγάλο βαθμό ταμπού στην Ινδονησία.

Με πληροφορίες από CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Το Ισλάμ είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκεία στον κόσμο και το ChatGPT η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. ...
Kathimerini.gr
 |  ΝΕΑ