ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο στόχαστρο χάκερ η εφαρμογή Zoom

Εν μέσω πανδημίας οι περισσότεροι εργοδότες ζητούν από όσους εργαζομένους μπορούν να εργάζονται από το σπίτι με το FBI να προειδοποιεί για προβλήματα ασφαλείας

Kathimerini.gr

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θύμα της ίδιας της επιτυχίας της φαίνεται να έχει πέσει η δημοφιλής εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Zoom, καθώς χάκερ ανακάλυψαν τρόπους να διεισδύουν στις τηλεδιασκέψεις, αναρτώντας χιουμοριστικό υλικό ή διασπείροντας μηνύματα ρατσιστικού μίσους. Εν μέσω πανδημίας και με τους περισσότερους εργοδότες να ζητούν από όσους εργαζομένους μπορούν να εργάζονται από το σπίτι, το FBI προειδοποίησε για προβλήματα ασφαλείας στην εφαρμογή, την οποία χρησιμοποιεί ακόμη και το υπουργικό συμβούλιο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ενόσω αυτός βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό εξαιτίας της διάγνωσής του με κορωνοϊό.

«Το FBI έλαβε πολλές αναφορές για τηλεσυσκέψεις οι οποίες διαταράσσονται από την προβολή πορνογραφικών εικόνων ή μηνυμάτων ρατσιστικού μίσους», ανέφερε το γραφείο της υπηρεσίας στη Βοστώνη. Τουλάχιστον δύο τέτοια κρούσματα καταγράφηκαν στη Μασαχουσέτη. Σε ένα από αυτά, χάκερ διείσδυσε σε τηλεδιάσκεψη μαθητών με καθηγητή τους αναρτώντας εικόνες αγκυλωτών σταυρών, ενώ σε άλλο, άγνωστος χάκερ «εισέβαλε» σε παράδοση τάξης λυκείου φωνάζοντας ύβρεις και αποκαλύπτοντας τη διεύθυνση κατοικίας του καθηγητή.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Εσόπους, που διεξαγόταν μέσω τηλεδιάσκεψης, διαταράχθηκε από δύο ακροδεξιούς χάκερ. Οι εισβολείς φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα προβάλλοντας στην οθόνη διεύθυνση ακροδεξιάς ιστοσελίδας. Το περιστατικό κατήγγειλαν στις αρχές τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, με το FBI να εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης διώξεων για ρατσιστικό έγκλημα.

Αμφιβολίες για την αξιοπιστία της εφαρμογής εκφράζουν, όμως, και προγραμματιστές. Το 2019 η Zoom είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο σχετικά με την ευκολία με την οποία χάκερ μπορούσαν να αναλάβουν τον έλεγχο της κάμερας του υπολογιστή χρηστών. Λίγους μήνες αργότερα, ειδικοί της ασφάλειας υπολογιστών διαπίστωσαν ότι ο κώδικας της εφαρμογής διέθετε σφάλμα, που επέτρεπε την είσοδο απρόσκλητων συμμετεχόντων σε τηλεδιάσκεψη.

Η ίδια εφαρμογή διαθέτει, στο μεταξύ, ενσωματωμένες δυνατότητες παρακολούθησης των χρηστών. Αυτός που συγκαλεί τη σύσκεψη, δηλαδή ο εργοδότης ή διευθυντής, μπορεί να ενημερωθεί αυτομάτως από την εφαρμογή εάν κάποιος από τους συμμετέχοντες δεν βλέπει το Zoom σε μεγάλο μέγεθος στην οθόνη του, κάτι που θα σήμαινε ότι ο εργαζόμενος δεν προσέχει ή παρακολουθεί κρυφά άλλο περιεχόμενο στον υπολογιστή του. Στην premium (επ’ αμοιβή) εκδοχή της, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα μαγνητοφώνησης της σύσκεψης, ενώ, σύμφωνα με νέα αποκάλυψη, η Zoom αποστέλλει (αμειβόμενη αδρά) στοιχεία και δεδομένα χρηστών στο πάντα αδηφάγο για προσωπικά δεδομένα Facebook.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

«Αλλάζουν πάρα πολύ τα social media. Πάμε από την κοινωνική δικτύωση σε μέσα διανομής περιεχομένου με αλγοριθμικό τρόπο»
Kathimerini.gr
 |  ΝΕΑ