ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

To 2023 ξεκινά με «επίσκεψη» κομήτη από την εποχή των Νεάντερταλ

Ενδέχεται να είναι ορατός με γυμνό μάτι προς τα τέλη του Ιανουαρίου

Kathimerini.gr

Το νέο έτος ξεκινά με έναν… επισκέπτη από τα παλιά, καθώς ένας κομήτης που είχε πλησιάσει ξανά τη Γη την εποχή των Νεάντερταλ θα βρεθεί πάλι κοντά στον πλανήτη μας μέσα στον Ιανουάριο.

Πρόκειται για τον κομήτη C/2022 E3 (ΖΤF), ο οποίος ανακαλύφθηκε από τηλεσκόπιο της Καλιφόρνιας τον Μάρτιο του 2022. Μάλιστα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ορατός ακόμη και με γυμνά μάτια έως το τέλος του μήνα.

Ο κομήτης θα «επισκεφτεί» πρώτα τον Ήλιο: θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του (περιήλιο) στις 12 Ιανουαρίου, σε απόσταση περίπου 160 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από αυτόν.

Στη συνέχεια, θα πλησιάσει τον πλανήτη μας όπου αναμένεται να φθάσει στην πλησιέστερη απόστασή του (περίγειο) των 42 εκατ. χλμ. την 1η ή 2α Φεβρουαρίου.

Είναι ήδη ορατός με τηλεσκόπιο

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η Νέα Σελήνη στις 21 Ιανουαρίου προσφέρει την ευκαιρία για παρατήρηση του κομήτη στον νυχτερινό ουρανό.

Οι τελευταίες φωτογραφίες του C/2022 E3 – ο οποίος αρχικά φαινόταν σαν αστεροειδής, αλλά μετά άρχισε να γίνεται ολοένα πιο φωτεινός – δείχνουν ότι διαθέτει μια χαρακτηριστική χρυσή ουρά και μια κόμη αερίων και σκόνης με γαλαζωπή-πρασινωπή απόχρωση.

Ο κομήτης είναι ήδη ορατός με τηλεσκόπια και ισχυρά κιάλια, όταν ο ουρανός είναι καθαρός τα βράδια.

Από την εποχή των Νεάντερταλ

Ο κομήτης εκτιμάται ότι έχει μια περίοδο περίπου 50.000 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι την τελευταία φορά που είχε πλησιάσει τη Γη, ζούσαν ακόμη οι Νεάντερταλ, ενώ είχαν κάνει την εμφάνισή τους και οι πρόγονοι μας Homo sapiens.

Φυσικά, ακόμη κι αν τον είχαν δει, δεν θα είχαν καταλάβει περί τίνος επρόκειτο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Space  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Σύντομα, οι χρήστες των Windows 11 θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει αναζήτηση, συνομιλία, απαντήσεις ...
ΑΜΠΕ
 |  ΝΕΑ