ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης

Ρωσικό διαστημόπλοιο εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης για πρώτη φορά στη μετασοβιετική περίοδο

ΑΜΠΕ

Το διαστημόπλοιο Luna-25 εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα στις φιλοδοξίες της Ρωσίας να είναι η πρώτη που θα προσεληνωθεί στον νότιο πόλο, προς αναζήτηση παγωμένου νερού.

Το Luna-25 εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης στις 11:57 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

Το διαστημόπλοιο θα κάνει κύκλους γύρω από τη Σελήνη, τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης, για περίπου πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα αλλάξει πορεία για να ξεκινήσει μια απαλή προσγείωση στον νότιο πόλο της, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Αυγούστου.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ινδικό Chandrayaan-3 εισήλθε σε σεληνιακή τροχιά νωρίτερα αυτόν τον μήνα πριν από την προγραμματισμένη προσελήνωσή του στον νότιο πόλο αργότερα μέσα στον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως το ρωσικό Luna-25, που έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, έχει σκοπό να λειτουργήσει για έναν χρόνο στο νότιο πόλο, όπου επιστήμονες στη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη παγωμένου νερού στους κρατήρες.

Η ύπαρξη νερού στη Σελήνη θα έχει συνέπειες για τις μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, επιτρέποντας ενδεχομένως μεγαλύτερα διαστήματα ανθρώπινης διαμονής στον πλανήτη, κάτι που θα επέτρεπε την εξόρυξη σεληνιακών πόρων.

Κανένα ρωσικό διαστημόπλοιο δεν έχει εισέλθει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετά το Luna-24, τη σοβιετική αποστολή στη Σελήνη το 1976, σύμφωνα με τον Ανατόλι Ζακ, δημιουργό και εκδότη του www.RussianSpaceWeb.com που καταγράφει τα ρωσικά διαστημικά προγράμματα.

«Η είσοδος σε τροχιά είναι απολύτως κρίσιμη για την επιτυχία αυτού του σχεδίου», δήλωσε ο Ζακ στο πρακτορείο Reuters. «Είναι μια πρώτη για τη μετασοβιετική περίοδο».

«Ορισμένοι κάνουν λόγο για μια δεύτερη αναμέτρηση για τη Σελήνη, άρα είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να επαναλάβει αυτό το πρόγραμμα. Το Luna-25 δεν είναι απλώς μια αποστολή – είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης ρωσικής στρατηγικής που απλώνεται σε δέκα χρόνια στο μέλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση