ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ. Έρευνας: Η ψηφιακή μετάβαση θα φέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση έναρξης λειτουργίας του Κυπριακού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας DiGiNN

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Η επίτευξη μιας επιτυχημένης και βιώσιμης ψηφιακής μετάβασης θα επιτρέψει στο κράτος να παρέχει πιο αποτελεσματικές και προσβάσιμες υπηρεσίες στους πολίτες, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Υφυπουργός Ερευνας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση έναρξης λειτουργίας του Κυπριακού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας DiGiNN, στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας "DiGiNN" υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027» και αποτελεί έναν από τους 151 Κόμβους ανά την Ευρώπη που συγχρηματοδοτεί η Ε.Ε.

"Η προσπάθεια όλων των εταίρων που συμβάλλουν τη δημιουργία του Κόμβου, για εμάς είναι άκρως σημαντική, καθώς ο σκοπός του έργου εναρμονίζεται πλήρως με την ψηφιακή πολιτική και τους ψηφιακούς στόχους του Υφυπουργείου μας για την επίτευξη μιας επιτυχημένης μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή από επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς", είπε.

 Για τον σκοπό αυτό, ανέφερε, όχι μόνο συγχρηματοδοτούμε τη δημιουργία του Κόμβου, αλλά επιδιώκουμε την ενεργό εμπλοκή μας ούτως ώστε να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας σε βασικά πεδία, τα οποία αποτελούν καταλύτη για στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η θωράκιση της κυβερνοασφάλειας και η χρήση της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων.

Η επίτευξη μιας επιτυχημένης και βιώσιμης ψηφιακής μετάβασης θα επιτρέψει στο κράτος να παρέχει πιο αποτελεσματικές και προσβάσιμες υπηρεσίες στους πολίτες, θα αυτοματοποιήσει χρονοβόρες διαδικασίες βελτιώνοντας σημαντικά την  αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης της χώρας, ενώ θα ενισχύσει τη διαφάνεια του κράτους, κάνοντας τη διαφθορά ακατόρθωτη είπε.

Ανέφερε ότι ο  ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί προϋποθέσεις και προοπτικές για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογικής βιομηχανίας, ενώ θα ενισχύσει το οικοσύστημα της Κύπρου και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, είπε, με τη μετάβαση αυτή θα επιτύχουμε την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη διατήρηση της ιδιωτικότητας των πολιτών, αλλά και την ετοιμότητά μας στην αντιμετώπιση κρίσεων έκτακτης ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές ή δημόσιες υγειονομικές κρίσεις, όπως ήταν για παράδειγμα η πανδημία του κορωνοϊού η οποία μας βρήκε ανέτοιμους, εξασφαλίζοντας την γρήγορη ανταπόκριση και την διαχείριση δεδομένων.

"Ο ρόλος λοιπόν του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Κόμβου Καινοτομίας «DiGiNN» είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με όλα όσα έχω προαναφέρει και τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να στηρίζονται εμπράκτως από την πολιτεία. Με συντονιστή του έργου το Ινστιτούτο Κύπρο και την συμμετοχή όλων αυτών των επιτυχημένων φορέων στη διεκπεραίωση του στόχου για ψηφιακή αναβάθμιση, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα έχουμε επωφελείς αποτελέσματα, προσθέτοντας ακόμη ένα σημείο στην εξίσωση των προσπαθειών μας" κατέληξε.

Ο Δρ. Βασίλης Τσάκαλος που συντονίζει το DiGiNN ξεκίνησε την παρουσίασή του με  την εισαγωγή στον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας και τη συμβολή του στην αναβάθμιση της ψηφιακής ωριμότητας του κυπριακού επιχειρηματικού οικοσυστήματος και δημοσίου τομέα

Είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (DiGiNN) αφορά μια νέα στρατηγική σύμπραξη των σημαντικότερων κυπριακών οργανισμών στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας, υπό το συντονισμό του Ινστιτούτου Κύπρου, που δημιουργήθηκε για να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα μέσω της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Ο Κόμβος, ανέφερε, θα λειτουργεί ως οne-stop-shop για την υποστήριξη της υιοθέτησης νέων ψηφιακών τεχνολογιών – ιδιαίτερα τεχνητής νοημοσύνης, υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και κυβερνοασφάλειας.

Οπως είπε, οι υπηρεσίες του Κόμβου περιλαμβάνουν: ενημέρωση και κατάρτιση, συμβουλευτικές υπηρεσίες, μεταφορά τεχνολογίας, παροχή πρόσβασης σε τεχνολογικές υποδομές και εργαστήρια, υποστήριξη για πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, διαμεσολάβηση με επιχειρηματικούς συνεργάτες στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Στόχος του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας, είπε, είναι να συνδράμει στην καλλιέργεια της ψηφιακής κουλτούρας στην κοινωνία, στην αναβάθμιση της ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών καθώς και στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης της κυπριακής οικονομίας. Στην στρατηγική του Κόμβου εντάσσονται παράλληλα συγκεκριμένες δράσεις που συνδυάζουν το όραμα της ψηφιακής μετάβασης με αυτό της πράσινης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Μίλησε για τη σημασία που έχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός για το οικοσύστημα της Κύπρου και το ρόλο καταλύτη που έχει για την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος και του δημοσίου τομέα.

Συνέχισε με μία σύντομη ανασκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης στην Κύπρο σε ότι αφορά την ψηφιακή ωριμότητα οργανισμών και κουλτούρας.

Τέλος αναφέρθηκε στο πως ο Κόμβος συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής για την ψηφιακή αναβάθμιση της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Το Ισλάμ είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκεία στον κόσμο και το ChatGPT η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. ...
Kathimerini.gr
 |  ΝΕΑ