ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

O πλανήτης Άρης σε live streaming

Ζωντανή εικόνα από τον Κόκκινο Πλανήτη

Kathimerini.gr

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι κάτοικοι της Γης έχουν την ευκαιρία να δουν τον πλανήτη Αρη σε (σχεδόν) ζωντανή μετάδοση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) προβάλλει στο Youtube σε livestreaming εικόνες απευθείας από τον Κόκκινο Πλανήτη, γιορτάζοντας την 20ή επέτειο από την εκτόξευση του Mars Express. H αποστολή εκείνη είχε ως στόχο τη λήψη τρισδιάστατων απεικονίσεων της επιφάνειας του Αρη.

Υπό κανονικές συνθήκες, βλέπουμε εικόνες του Άρη και γνωρίζουμε ότι έχουν τραβηχτεί μέρες πριν, εξήγησε ο James Godfrey, διευθυντής επιχειρήσεων του διαστημικού σκάφους, από το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμστατ της Γερμανίας. «Είμαι ενθουσιασμένος που θα δούμε τον Αρη όπως είναι τώρα – όσο πιο κοντά στο αρειανό “τώρα” μπορούμε να πλησιάσουμε!» πρόσθεσε, αφού στο Διάστημα η επικοινωνία μέσω ηλεκτρομαγνητικών σημάτων γίνεται με την ταχύτητα του φωτός, και καθώς οι αποστάσεις είναι αχανείς, η πληροφορία μεταδίδεται με χρονοκαθυστέρηση.

Ανάλογα με τις σχετικές θέσεις των δύο πλανητών, τα παρατηρησιακά δεδομένα τον Αρη καταφτάνουν στη Γη σε 3 έως 22 λεπτά. Στην παρούσα φάση, το φως χρειάζεται περίπου 17 λεπτά για να ταξιδέψει από τον Αρη στη Γη.

Η ESA εκτιμά πως εκτός από τα 17 λεπτά της διαπλανητικής αποστολής δεδομένων, οι πληροφορίες χρειάζονται ακόμα ένα λεπτό καθώς περνούν από τα καλώδια των διακομιστών στη Γη. Ετσι, ό,τι προβάλλεται έχει συμβεί μόλις 18 λεπτά πριν στην επιφάνεια του Αρη.

«Δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ κάτι παρόμοι στο παρελθόν, οπότε οι ακριβείς χρόνοι ταξιδιού για τα σήματα στο έδαφος παραμένουν λίγο ασαφείς», παραδέχθηκε η διαστημική υπηρεσία πριν την εκδήλωση. Στις εικόνες που μεταδίδονται δεν φαίνονται αστέρια στο κατάμαυρο, φόντο, επειδή ο Αρης είναι αρκετά φωτεινός, εξήγησε ο Κόλιν Γουίλσον, επιστήμονας της ESA.

Η θέα από το Mars Express ωστόσο θα ήταν τελείως διαφορετική, πρόσθεσε ο Wilson. «Είναι στην πραγματικότητα ζωτικής σημασίας για τον τρόπο πλοήγησης του Mars Express», είπε. Το διαστημικό σκάφος χρησιμοποιεί ως οδηγό έναν χάρτη και τις θέσεις των άστρων για να προσανατολιστεί στο Διάστημα, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι πλοηγούνταν στους ωκεανούς για αιώνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση