ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσπαθώντας να πλουτίσουν με το ChatGPT

Σχεδόν κάθε οικονομική συμβούλη από το ChatGPT ανακυκλώνει στρατηγικές που είναι ευρέως γνωστές, λένε οι ειδικοί.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην «καρδιά» των chatbots όπως το ChatGPT, έχει συνεπάρει και ανησυχήσει παράλληλα τον πλανήτη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ικανότητα του λογισμικού να γράφει ποιήματα, στίχους τραγουδιών ή διαλόγους ταινιών θα μπορούσε να εξωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους εκτός εργασίας.

Το ChatGPT όμως δεν «σταματά» εδώ. Είναι μια παντοδύναμη τεχνολογία που προσφέρει μια δελεαστική πορεία προς το εύκολο χρήμα. Μια σειρά από YouTubers και TikTokers που κάνουν μαθήματα οικονομίας συμβουλεύουν: Αφήστε το ChatGPT να δημιουργήσει μια επιχείρηση, ενώ εσείς θα καθίσετε και θα απολαμβάνετε την οικονομική σας ελευθερία.

Όμως, οι ειδικοί σε θέματα επιχειρηματικότητας και πληροφορικής λένε ότι αυτή είναι μια λανθασμένη άποψη για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους επίδοξους επιχειρηματίες. Σχεδόν κάθε οικονομική συμβουλή από το ChatGPT ανακυκλώνει στρατηγικές που είναι ευρέως γνωστές. Τα εργαλεία αυτά είναι πιο χρήσιμα, λένε οι ίδιοι, για ανθρώπους με πραγματικές επιχειρηματικές ιδέες. Όπως π.χ να καταστρώσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο ή να συμβάλλουν σε μια στρατηγική μάρκετινγκ.

Ο Ιθαν Μόλικ αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επιχειρήσεων Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι το ChatGPT δεν πρόκειται να «κατεβάσει μια ιδέα δισεκατομμυρίων δολαρίων». Οι οικονομικοί μελετητές συνιστούν προσοχή στην τοποθέτηση χρημάτων σε παράλληλες «εμπνεύσεις» του ChatGPT, αλλά κάποιοι δεν πτοούνται.

Αρκετοί από τους influencers του YouTube και του TikTok δεν αποκάλυψαν πόσα κερδίζουν από τις επιχειρηματικές ιδέες που τους πρότεινε το ChatGPT, αλλά ένας από αυτούς είπε ότι το κανάλι του στο YouTube απέφερε 6.300 δολάρια το μήνα. Το κανάλι είναι αφιερωμένο σε στρατηγικές κέρδους με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Όμως, οι ειδικοί σε θέματα επιχειρηματικότητας υποστηρίζουν ότι τα βίντεο στα social media αποσκοπoύν στην προσέλκυση συνδρομητών και χορηγιών και όχι στη μετάδοση ορθών συμβουλών.

Oι προσπάθειες για ρύθμιση εντείνονται
Ήδη πάντως η Ευρώπη έκανε το πρώτο βήμα για τη ρύθμιση του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς το ευρωκοινοβούλιο έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως στο σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ενδέχεται να γίνει ο πρώτος νόμος για τα Α.Ι. παγκοσμίως, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο διακρίνει τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης κατατάσσοντάς τα σε τέσσερα επίπεδα ρίσκου: απαράδεκτο, υψηλό, περιορισμένο και χαμηλό ή μηδαμινό ρίσκο. Οι εφαρμογές απαράδεκτου ρίσκου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων όσες αναλύουν ή εκμεταλλεύονται ευαίσθητες πληροφορίες ή χρησιμοποιούν παραπλανητικές τεχνικές για να επηρεάσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Και βέβαια, προτείνεται να απαγορεύονται πλήρως στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Στο πλαίσιο των κανόνων αυτών, οι προγραμματιστές και οι υπεύθυνοι των τεχνικών τμημάτων θα πρέπει να κάνουν ελέγχους ασφαλείας, να έχουν λάβει μέτρα διαχείρισης των δεδομένων, καθώς και μετριασμού των κινδύνων, προτού δώσουν πρόσβαση στο κοινό. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται δεν παραβιάζουν τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πηγή: CNBC, Washington Post

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Geek: Τελευταία Ενημέρωση