ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Twitter: Περιζήτητοι οι υπάλληλοι που απέλυσε ο Έλον Μασκ

Διαγωνισμός εταιρειών για να προσλάβουν τους έμπειρους ψηφιακά εργαζομένους του Twitter

Kathimerini.gr

ΜΑΡΤΙΝ ΚΑΛΤΕΡ / REUTERS

Το ήμισυ του εργατικού δυναμικού –περίπου 3.700 εργαζόμενοι– είχε απολυθεί ήδη από τις πρώτες ημέρες του νέου καθεστώτος.

«Εάν έχετε δυσαρεστηθεί από την επίδειξη ισχύος του Ελον Μασκ ως μεθόδου διοίκησης της εταιρείας σας, ελάτε σε εμάς!». Αυτό είναι το σύνθημα που χρησιμοποιούν οι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως ταλέντα και προσπαθούν να δελεάσουν χιλιάδες τέως υπαλλήλους του Twitter, που απολύθηκαν από την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης υπό τον νέο ιδιοκτήτη της.

Το Twitter απέλυσε κορυφαία στελέχη και επέβαλε αιφνίδιες περικοπές θέσεων εργασίας με σχεδόν μηδαμινή εκ των προτέρων ειδοποίηση, μετά την ταραχώδη εξαγορά της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Μασκ. Το ήμισυ του εργατικού δυναμικού –περίπου 3.700 εργαζόμενοι– είχε απολυθεί ήδη από τις πρώτες ημέρες του νέου καθεστώτος. Εκατοντάδες άλλοι αναφέρθηκε πως παραιτήθηκαν ως αποτέλεσμα των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων του δισεκατομμυριούχου.

Την περασμένη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος των γαλλικών δραστηριοτήτων του Twitter ήταν ο τελευταίος από τα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη που αποχώρησε. Μετά τις εξελίξεις αυτές και έχοντας μία ευκαιρία βιομηχανικής κατασκοπείας, ορισμένες εταιρείες προσπαθούν τώρα να αποκτήσουν έμπειρους και ταλαντούχους μηχανικούς λογισμικού, εκμεταλλευόμενες την περιφρόνησή τους για τις διοικητικές μεθόδους του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Η Κέιτι Μπιουρκ, διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού στην αμερικανική εταιρεία λογισμικού Hubspot, σχολίασε τις αντιδράσεις του Ελον Μασκ, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε απολύσει ομάδα εργαζομένων διότι του ασκούσαν κριτική στον Slack, τον εσωτερικό δίαυλο επικοινωνίας της εταιρείας. «Οντας κάποιος ηγέτης, η κριτική είναι μέρος της δουλειάς του», έγραψε σε ανάρτηση στο Linkedin.

«Οι μεγάλοι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι η συζήτηση και η διαφωνία σας τους βελτιώνει και αποτελεί μέρος της γενικότερης διαδικασίας. Εάν θέλετε ένα μέρος όπου μπορείτε να διαφωνείτε (με έναν ευγενικό και σαφή τρόπο, φυσικά) με τους ανθρώπους, το Hubspot κάνει προσλήψεις». Μέχρι αργά τη Δευτέρα η ανάρτηση είχε λάβει περισσότερες από 35.000 θετικές αντιδράσεις στο Linkedin.

Αλλες εταιρείες ακολουθούν παρόμοια προσέγγιση με το Hubspot. Η Αμάντα Ρίτσαρντσον, διευθύνουσα σύμβουλος της νεοφυούς εταιρείας λογισμικού προσλήψεων CoderPad, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή προς τους αποχωρούντες από το Twitter. Επικαλούμενη την αρχική απαγόρευση της εξ αποστάσεως εργασίας από τον Μασκ, περιέγραψε την εξαγορά του Twitter από αυτόν ως ένα απαίσιο σόου, «που ήταν τρομερά απογοητευτικό, θλιβερό και αποθαρρυντικό». Και συμπλήρωσε: «Στο CoderPad πιστεύουμε ότι οι ικανότητές σας τα λένε όλα. Οχι εκεί που κάθεστε. Οχι αν κοιμάστε στη δουλειά. Δεν εργάζεστε 7 ημέρες την εβδομάδα για 18 ώρες την ημέρα».

Κι άλλοι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως η Meta και η Amazon προέβησαν και αυτές σε μαζικότατες απολύσεις κατά χιλιάδες τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, η δημόσια κριτική στον Μασκ υπογραμμίζει την έντονη ζήτηση για υψηλά ειδικευμένους ψηφιακούς εργαζομένους, η οποία παρατηρείται σε ορισμένες δραστηριότητες του κλάδου.

Μια πρόσφατη έκθεση από την εταιρεία ανάλυσης αγοράς Gartner διαπίστωσε ότι τα υψηλά ποσοστά φθοράς και μια πληθώρα προσπαθειών ψηφιοποίησης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα γέννησαν μια «υπερανταγωνιστική» αγορά για τεχνικές δεξιότητες.

Οι μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας και οι παραιτήσεις σε δημόσια θέα στο Twitter έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η εταιρεία απομακρύνει ζωτικής σημασίας εργαζομένους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το εν λόγω κοινωνικό δίκτυο (που λειτουργεί ως τεράστια «πλατεία» παγκοσμίου εύρους) θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τεχνικά προβλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση