ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Vox: Αναβαθμίζεται το εργαλείο «ιχνηλάτησης ψηφιακών επαφών» Apple και Google

Οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας δεν θα χρειάζεται πλέον να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές

Newsroom K

Το εργαλείο ειδοποιήσεων των Apple και Google το οποίο ειδοποιεί τον χρήστη της συσκευής ότι ήρθε σε επαφή με άτομο θετικό στον νέο κορωνοϊό, θα έχει πλέον την δυνατότητα να λειτουργεί χωρίς την προϋπόθεση εγκατάστασης ξεχωριστής εφαρμογής από τις υπηρεσίες υγείας μιας χώρας. Οι δύο εταιρείες, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Vox, ανακοίνωσαν το ντεμπούτο του αποκαλούμενου «Exposure Notifications Express», το οποίο αποσκοπεί στο να «λύσει» τα χέρια των εθνικών υπηρεσιών υγείας, που δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν ή να «διατηρήσουν» μια εφαρμογή «ανίχνευσης ψηφιακών επαφών».

Ένας λόγος για την αναβάθμιση του εργαλείου των δύο κολοσσών τεχνολογίας είναι ότι τα κράτη, θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτό, χωρίς την απαραίτητη σπατάλη πόρων για τη δημιουργία ξεχωριστής εφαρμογής.

Το εργαλείο, σημειώνει το Vox, είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες προσπάθειες εταιρειών υψηλής τεχνολογίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κερδίσει μεγάλο αριθμό χρηστών. Χωρίς ευρεία υιοθέτηση, οι «εφαρμογές ιχνηλάτησης ψηφιακών επαφών», συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ενσωματώνουν το εργαλείο των Apple-Google, είναι αναποτελεσματικές.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μελέτες έχουν δείξει πως απαιτείται τουλάχιστον 60% υιοθέτηση της εφαρμογής από τον ευρύ πληθυσμό, για να θεωρηθεί αποτελεσματική η ιχνηλάτηση επαφών. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι απαιτείται πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτό όταν η χρήση της εφαρμογής, συνδυάζεται με άλλες μεθόδους ιχνηλάτησης.

«Εκτιμούμε ότι ένα καλά στελεχωμένο Τμήμα Ιχνηλάτησης Επαφών μιας υπηρεσίας, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της τάξης του 15% μιας εφαρμογής ιχνηλάτησης ψηφιακών επαφών από τον ευρύ πληθυσμό, θα μπορούσε να μειώσει τις λοιμώξεις κατά 15% και τους θανάτους κατά 11%», δήλωσε στο Vox ο Κρίστοφερ Φρέιζερ, καθηγητής στο τμήμα υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Παρόλο που οι Apple και Google ανακοίνωσαν το εργαλείο από τον Απρίλιο, μόλις πριν λίγες εβδομάδες η Βιρτζίνια έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που κυκλοφόρησε εφαρμογή «ανίχνευσης ψηφιακών επαφών» που το χρησιμοποιεί. Οι αρχές της πολιτείας σε συνομιλία τους με το Vox ανέφεραν ότι ξόδεψαν περίπου $230.000 δολάρια για την ανάπτυξη της εφαρμογής και $1,5 εκατ. δολάρια για την διαφήμιση της. Όμως, μόνο 500 χιλιάδες από το σύνολο των 8,5 εκατ. των πολιτών της Βιρτζίνια χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Όπως προαναφέρθηκε, ένα μεγάλο πλεονέκτημα του «Exposure Notifications Express», είναι ότι οι αρχές υγείας δεν χρειάζεται πλέον να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να αναπτύξουν τις δικές τους εφαρμογές.

Επίσης πιστεύεται, πλεόν, ότι η ευρεία διαφήμιση της εφαρμογής, δεν θα είναι αναγκαία, καθώς σε περιοχές ή χώρες οι οποίες το έχουν ενεργοποιήσει, θα αποστέλλεται προτροπή στους χρήστες για την ενεργοποίηση του εργαλείου, τόσο σε συσκευές Android, όσο και iOS.

Πώς λειτουργεί το εργαλείο

Το εργαλείο λειτουργεί στέλνοντας και λαμβάνοντας ανώνυμα «κλειδιά», μέσω τεχνολογίας bluetooth, από κοντινά κινητά τηλέφωνα που οι χρήστες τους το έχουν ενεργοποιήσει.

Εάν κάποιος από τους χρήστες βρεθεί θετικός στην νόσο COVID-19, θα μπορεί να ειδοποιήσει την εθνική αρχή δημόσιας υγείας του κράτους του, η οποία στη συνέχεια θα στείλει ειδοποιήσεις στα άτομα τα οποία βρέθηκαν σε επαφή με το εν λόγω άτομο το προηγούμενο διάστημα.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες και να διατηρεί το απόρρητο των χρηστών. Ταυτόχρονα το Vox αναφέρει ότι οι χρήστες έχουν πάντα την επιλογή να επιλέξουν να εξαιρεθούν από τη χρήση του εργαλείου.

Η Apple και η Google δήλωσαν ότι η διατήρηση του απορρήτου των χρηστών ήταν ένα σημαντικό ζήτημα στην ανάπτυξη της εφαρμογής, ούτως ώστε να ενθαρρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να το χρησιμοποιήσουν.

Ελπίδα ότι η αναβάθμιση θα κάνει τη διαφορά

Όπως τονίζει το Vox, οι «εφαρμογές ανίχνευσης ψηφιακών επαφών», δεν έχουν ανταποκριθεί στις ανάγκες για τις οποίες έχουν δημιουργηθεί, μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά το «Exposure Notifications Express» αποτελεί μια νέα προσπάθεια για την διευκόλυνση των εθνικών αρχών δημόσιας υγείας.

«Τώρα όμως, όπου παρατηρείται νέα έξαρση του ιού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, οι εφαρμογές αυτές ίσως καταφέρουν να λειτουργήσουν ως το κύριο εργαλείο ιχνηλάτησης», καταλήγει το δημοσίευμα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Apple και Google απαγόρευσαν τo Fortnite στα ψηφιακά καταστήματα των εφαρμογών τους, ενώ στη συνέχεια η Epic ανταπάντησε με αγωγές και με μια επικοινωνιακή εκστρατεία.

Κόντρα Epic με Apple, Google για το Fortnite

Οι «εχθροπραξίες» άρχισαν στα μέσα του Αυγούστου, επειδή οι δύο εταιρείες απαγόρευσαν τo παιχνίδι στα ψηφιακά καταστήματα ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
X